23 Kasım 2015

Bebeği beklerken neler okuyorum?

Bebeğim olacağını öğrendiğimden beri yepyeni bir dil öğreniyor gibiyim. Hamilelik galiba yaşamaya başlayana kadar ne kadar ilginç ve sıra dışı olduğu anlaşılmayacak bir his. En azından benim gibi, daha önceleri bu konu hiç ilgisini çekmemiş kişiler için öyle olacağını tahmin ediyorum. Hamile olmak ve bebekle ilgili öğrenecek öyle çok şey var ki, insan nereden başlayacağını şaşırıyor. Okudukça da şaşırmaya devam ediyor.

Yaklaşık 40 hafta süren hamilelik boyunca bebeğin gelişimi ve insanın vücudundaki değişimler çok hızlı gerçekleşiyor. Bu kadar kısa bir sürede içinizde mikroskobik boyuttan, 3 kilo civarına ulaşan bir varlık büyütürken, bu sürece mümkün olduğunca çok tanıklık etmek için okuyup öğrenmemek gerçekten haksızlık olur.

Belki faydalanmak isteyen olursa diye benim şu ana kadar aldığım kitaplar aşağıdakiler:


Bebeğinizi Beklerken Sizi Ne Bekler?

Bu kitap biraz "Pregnancy for Dummies" gibi :) Özellikle de ilk hamilelikte dummy olmak kadar normal bir şey yok elbette. Aklınıza takılan sorulara hızlı cevaplar bulmak için pratik bir kitap. Sürekli başucunuzda tutup, arada bir şöyle karıştırmak için iyi ama konuyu derinlemesine anlamak isteyenler, fizyolojik ya da psikolojik olarak biraz daha detaya inmek isteyenler  için yeterli olmayacaktır. 

Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı - Ayşe Öner

Bu kitapta çok işe yarar bilgiler var. Ayşe Öner'in tarzı da kolay okunur ve açık. Uygulanabilecek egzersizler, beslenme vs gibi konularda çok pratik ve hemen uygulanabilir bilgiler bulabilirsiniz. Biraz daha ileri zamanlarda kurslarına da katılmayı düşünüyorum.

Ina May'in Doğuma Hazırlık Rehberi - Ina May Gaskin

Beni en çok etkileyenlerden biri bu oldu. Ina May Gaskin, 1970'lerde ABD'de The Farm isimli hastane dışı doğum merkezini kuruyor. Burası bir nevi komün. Normal ve müdahalesiz doğumu destekliyorlar, doğumu korkulacak, acı veren bir süreç olmaktan çıkarılıp doğal akışıyla kabul ederek anneler için süreci kolaylaştırıyorlar. Birçok kadının tecrübeleri ve yapılacak şeylerle ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Çok sayıda gerçek hikaye içerdiği için bana okuması çok zevkli geldi. 

Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı - Dr. Thomas Verny , John Kelly

Favorim bu. Henüz anne karnındayken bebekle iletişim için neler yapılabilir, o daha karnınızdayken yaşadıklarınızdan, hissettiklerinizden ne ölçüde etkileniyor gibi okudukça insanı çok şaşırtan bilgilerle dolu. Yazarın bu konuda yürüttüğü bilimsel araştırmaların bir özeti gibi. Mesela, hamileyken bebeğe dinletilen müziklerin doğumdan sonra bebeği rahatlatmak amacıyla kullanımı ya da doğum sırasındaki farklı komplikasyonların, çocuğun ilerideki hayatında ne gibi etkilere yol açabileceği ve bunlarla ilgili neler yapılabileceği gibi benim özellikle çok ilgimi çeken konular oldu. Bunların bir kısmını uygulamaya başladım. Bir etkisi olur mu bilmiyorum ama denemekten zarar gelmez :)

Hypnobirthing Mongan Yöntemi / Daha Kolay Daha Rahat Güvenli Bir Doğuma Doğal Bir Yaklaşım - Marie E. Mongan

Bu konuyla ilgili fikrim netleşmiş değil ama yukarıda söylediğim gibi öğrenmekten de zarar gelmeyeceğini düşünüyorum. Hypnobirthing, rahat ve müdahalesiz doğal doğumu hedefleyen, kendi kendine yapılabilecek nefes teknikleriyle gevşeme ve rahatlamanın sağlanabileceğine ve bu şekilde zorlanmadan ve keyifle doğum yapılabileceğine inanan bir teknik. Bunun ayrıca eğitimleri de veriliyor. Kitabı bitirdikten sonra uygulanabilir olduğunu düşünürsem eğitime de gitmeyi düşünüyorum.

Babaya kitap yok mu?

Bu 9 ay boyunca başlarına gelebileceklere hazırlanabilsinler diye babalar için de böyle komik bir kitap var: Dude You're Gonna Be A Dad! Şu an sadece İngilizcesi var.


Tüm bunlar bir yana, bir yandan da insan kendini ne kadar hazırlarsa hazırlasın her şey olacağına varır diye düşünmekten de kendimi alamıyorum. Okuduklarım da beni biraz bu sonuca götürüyor. Elbette insanın bu süreçte doğumu kolaylaştırmak ve kendini hazırlamak için yapabileceği çok şey var ama anlaşılan o ki doğumda her an her şey olabiliyor. O yüzden niyetim kendim için ve sadece keyif aldığım için merak ettiklerimi öğrenip, geri kalanı akışa bırakmak. Kendini normal ve müdahalesiz doğuma kusursuz şekilde hazırlandığını düşünüp, daha sonra beklenmedik şekilde sezaryen olması gerekenlerin yaşadığı hayal kırıklıkları (ve hatta zaman zaman suçluluk!) içeren yazılara internette rastladıkça böyle şeyler hissetmek istemediğime iyice emin oldum.

İşte böyle, ben şimdilik bu kitapları okuyorum, sizin tavsiye edeceğiniz kitaplar var mı? Bir yandan da çok tatlı bir günlük buldum, düzenli şekilde günlük tutuyorum. Ultrason fotoğraflarını yapıştırıyorum, doktor kontrollerinde bebekle ilgili öğrendiklerimizi yazıyorum ve biraz da bebeğe mektup gibi notlar alıyorum. Aradığım eyi buradan bulamayınca Amazon'dan sipariş ettim, ondan da bahsederim!

5 yorum:

SMİLENA dedi ki...

Ne tatlı bir heyecan .İlk bebeğimde bende 9 ay boyunca hep okudum araştırdım,hatta bazı şeylerin pratiğini yaptım fakat bebeğimi kucağıma aldığımda orda okuduğum herşeyi unuttum.Bambaşka bişey o annelik içgüdüsü meğersem herşeyden her kitaptan faklıymış,doğuştan anneymişiz meğer:)tabi o minik insan doğdu andan itibaren en mühüm şey süt vermek oluyor bir anda ,dünyada başka hiç birşeyin önemi kalmiyor ,bütün mesele süt toplandımı toplanmadı mı,hamileliğin keyfini doya doya çıkar ,çok keyifli bir süreç:))

Adsız dedi ki...

Happiest baby in the block okunmasi sart bir kitap. Aglayan bebegin nasil sakinlestirilmesi gerektigini anlatiyor. Cok faydali.
Hamilelik keyifli bir sures, tadini cikartin.

Madame Ticketyboo dedi ki...

Allah sağlıkla kucağına almayı nasip etsin Ayşe'cim! Sevgiler.

İPEK dedi ki...

sevgili Ayse, bebeğini sağlıkla kucağına alman, anneli babalı güle güle büyütmen dileğiyle... Blogunu yıllardır takip ederim. Senin adına çok sevindim. O minik can, senin herşeyin olacak ve o kokusunu içine çektiğinde, dünyayı unutacaksın inan bana. Öyle büyülü, öyle güzel ki annelik...
Sana "Mahallenin En Mutlu Yumurcağı" nı önereceğim. Ben kızım 8 aylık olduktan sonra okuduğum için çok faydalanamadım ama içinde çok yararlı bilgiler vardı. İkinci bebeğimi bekliyorum şimdi, bu sefer bebeğim doğmadan bir kez daha okuyacağım.

NOT: İnsan hep hamilelik ve doğuma konsantre oluyor da, inan bana o kısım kolay. Macera, miniş sana gözlerini kırpıştırıp bakmaya başladığında başlayacak. :) Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sonrası için Adem Güneş'in Güvenli Bağlanma kitabını şiddetle tavsiye ederim