20 Mayıs 2016

Sarp 40 günlük

Bugün Sarp'ın dünyadaki 40.günü yani bilindiği şekliyle 40'ı çıkıyor! Merak ettim baktım "40'ı çıkmak, "40 uçurmak" diye duyduğumuz şey aslında neymiş diye. Anladığım kadarıyla aslında bebeğin değil de annenin 40'ı çıkıyor. Herhalde yıllar içinde kadınların doğum sonrası kendilerini toparlamalarının aşağı yukarı bu kadar zaman aldığı gözlemlenmiş. Bunun dışında okuduğum şeylerin çoğu beni güldürdü ve bazıları da sinirlendirdi. Mesela "Lohusanın mezarı 40 gün açık kalır" diye dehşet verici bir cümle gördüm ama daha da fenası buna inanan ne kadar çok insan olduğunu görmek oldu. Yok 40 günden önce bebeğin tırnak kesilirse şöyle olur, yok bilmem ne. Hurafelerden hurafe beğen. Bu 40 konusunun dinde de yeri yokmuş (Nihat Hatipoğlu'nun yalancısıyım!) sadece zaman içinde gelenek olarak yerleşmiş (40 mevlüdü gibi) ritüeller var. Herhalde bu konuyla ilgili en saçma inanış bebeği 40 gün evden çıkartmamak (lohusa anne iyice delirsin diye herhalde) ama sanırım artık bunu uygulayan pek kimse kalmamıştır. Zaten doktorlar da bebeğin yaz-kış fark etmeden her gün mutlaka bir süre dışarı çıkartılmasını söylüyor.

Biz Sarp'ı 2 haftalık kadarken gezdirmeye başladık. 20 günlük civarındayken de çok sevdiğimiz bir aile dostumuzun evine oturmaya gittik. Onlar da sürpriz yapıp Sarp'ın ilk ev ziyareti için yumurta, pamuk, pirinç, un ve şekerden oluşan (hepsinin uzun ömür, bereket, ağız tatlılığı gibi anlamları varmış) tatlı bir set hazırlamışlar. Dede olduğu yaşları da görsün diye pamuğu, unu Sarp'ın kafasına filan sürdük, böyle hoş bir anımız oldu. 40 değil de 20 uçurmuş olduk. Okuduklarıma göre bebeklerin 40'ında en yaygın yapılan şey buymuş. 40 neymiş diye internette dolaşırken gördüm ki abartılı şekilde kutlama yapma merakımız yeni bir sektör yaratmış. 40 mevlütleri için hazırlanan hediyeler, fiyonklar, Fatih Sultan Mehmet gibi giydirilmiş bebekler ve envai çeşit süsten püsten retinam yandı :) Nihat Hatipoğlu demiş ki: böyle şeyler yapmak istiyorsan yap ama masraf çıkarma tatlım!

Madem ki biz 40'ta yapılanları 20'de yaptık, o zaman bugün de Sarp'ın 40.gününü onu 40 hafta boyunca bekleme fotoğraflarıyla uçurmuş olayım :) Sanırım hamilelik boyunca en düzenli şekilde yapmayı becerdiğimiz şey bu haftalık fotoğrafları çekmek oldu. Hamilelere bunu yapmalarını tavsiye ederim, sonradan dönüp bakması çok güzel oluyor.

İlk 40 günümüz güzel geçti. Bana sanki 40 gün değil de yıllardır birlikteydik gibi geliyor. Sarp'ın da benim de 40'ımız kutlu olsun :)

1 yorum:

İPEK dedi ki...

Maşallah size... :) Sevgiler