18 Ocak 2008

ilk aşk

Parfüm konusunun hassasiyetine inanırım. Parfümün ömrünün şişeyle sınırlı olması çok saçma gelir bana. İnsanların sizi bir kokuyla hatırlaması, sizin kendinizi tek bir kokuyla bağdaştırmanız bence önemlidir. Gözünüz, kulağınız gibi işte. Bu yüzden de kamuya mal olmuş parfümleri beğenmem söz konusu değil. Ne kadar az keşfedilmiş olursa o kadar bana has olabilir. Türk kadınının milli kokusu olmuş Wish, Angel, Joop, Rush ve bilimum Kenzo kokuları bana limon kolonyası sıradınlağında gelir. Göreceli bir konu elbet. Ben her seferinde başka parfüm kullanmayı seviyorum diyen çok kişi var, ben onlardan biri olmadım, bu saatten sonra olacağımı da sanmam.
*
Hayatımda sadece 2 parfüm kullandım. İlki Burberry idi. Orta ikideydim kullanmaya başladığımda, mastera kadar Burberry kullandım. Yıllarca ve yıllarca. Hatta seneler sonra Facebook'tan konuştuğum insanların bir kısmı "Hala aynı mı kokun, Burberry mi kullanıyorsun?" diye sordular, inanamadım. Parfüm aşağı yukarı bu demek benim için. Bir giysi değil de deri gibi. İçinde kendini rahat hissettiğin ve bütünleştiğin. Türkiye'ye git gel yaparken karış karış ezberlediğim Münih Havaalanının Duty Free shoplarında, sıkıntıdan patlayana kadar minik kağıtlara parfümler sıkardım. Sanki garip saç modelleleri gibilerdi benim için. Beğenebilirim ama asla sahip olmayı düşünmem. Burberry benim kokumdu. En güzel koku olmayabilir herkes için, ama bu kadar benimsemek bile güzel bir şeyi. Sonra yine bir gün sağa sola parfüm püskürterek Trieste'ye kalkacak olan uçağı beklerken birden duruverdim. Bambaşka bir şeye rastladım. Beğenmekten çok benimsemek diye tarif etmeliyim bunu. O parfüm YSL Cinema idi. Yüz tane parfümün hepsi bende aşağı yukarı aynı hisleri uyandırdı, beğenmek için bakmıyordum bile. Ama bu parfümü orada bırakırsam kokusunu unutmaktan korktum. Benim kokum 10 sene sonra değişti. Burberry'yi böyle terk ettim.
*
Cinema ile şu ana kadar seviyeli bir birliktelik yaşadık. Ben öyle parfüm satıcıları gibi baharatlar filan sayamam size, içinde ne olduğunu da bilmiyorum zaten. Cinema şık bir parfüm, bana hep öyle geldi. Bütün bu anlattıklarımın üzerine gece ayrı gündüz ayrı parfüm kullanan kadınlardan olamayışımı ayrıca açıklama gereği duymuyorum. Cinema'yı hem gece hem gündüz bayılarak kullandım. Yaygın bir parfüm olmadığından da kokumu soranlara değişik bir cevap vermenin keyfini yaşadım.
*
Galiba ilk aşklar gerçekten unutulmuyor. Genelde Tekin Acar ve benzeri yerlere adım atmamın yegane sebebi yaptığım özelliksiz makyajın 3 adımından birinin eksikliğini gidermek olur. Kirpik kıvırma aleti, Shiseido 1 numaralı concealer ve Lancome allık. Budur benim için makyaj. Amacıma doğru dimdik ilerlerken, malum canavar makyajlı, süslü satış personeli bana kesinlikle yetersiz bulduğu makyajım yüzünden binlerce ürün önermeye başlamadan birden onu gördüm. Kendimi suçlu hissettim. Sanki birini aldatmış, yüz üstü bırakmış gibi. Ben onu bıraktıktan sonra hiç duymamıştım birinden adını. Birden Süskindvari şekilde kokusu geldi burnuma. Ben onu kafamın biryerlerinden bulup getirdim, kimsenin elini sürdüğü yoktu aslında şişeye. Karar verdim. Cinema bir güzellik kraliçesi olabilir ama Burberry benim ilk aşkım. Yine de bir süre düşündüm. Dedim 13 yaşındayken kullandığım parfümü 25 yaşında da mı kullanacaksın? Cevabım evet oldu. Burberry tekrar benim parfümüm. Aşkımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Belki de aradan geçen yıllar, "eskisi gibi" olamayacağımızı gösterir bana bir süre sonra. Ama ona bu şansı tanımalıyım. O da bana tanımalı..

26 yorum:

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Ayşe merhaba:) Ben 5 senedir Burberry kullanıyorum ve keşfedişim tesadüf eseri oldu. Bir tanıdığımız hediye etmişti. Şimdi hiç alternatif bir parfüm düşünemiyorum dediğin gibi. Bazen değişiklik yapsam diyorum ama sonra o kokuyu duyunca vazgeçiyorum:) Hem ağır değil hem de çok güzel! Bol bol sıkalım:)

caramel dedi ki...

:) cok katılıyorum sana. ben de aynen arada kaçamaklar farklı parfümler alsam da ilk aşkım hala aynı. 13 yaşından 25 yaşıma kadar onu kullandım kaç şişe bitirdim bilmiyorum. benim kokum o. ortaokuldan, liseden, üniversiteden insanlar bana sarıldıgında "ah işte senin kokun" "ayşe kokuyosun, ayşe kokusu" diyorlar. mutlu oluyorum. şimdi ise sene 2008. canım parfümüm üretimden kaldırıldı ve ben elimde şişenin 1/4ü ile kalakalmış durumdayım. bitirmeli ve veda mı etmeliyim canım aşkıma, aşkını kalbime gömerek yoksa birazcık dibinde bırakıp eski günleri yad etmek istedgim zamana mı bırakmalıyım. bir daha kendime böyle bi aşk bulabilir miyim onu da bilmiyorum, ilerleyen zaman göstericek ama kimse şu ana kadar onun yerini tutamadı ne oldu ne bitti başka parfümler de ilgimi çekti ama kimse onun gibi olmadı :) ben kendimi burberrynin yerine koydum ve ona döndüğüne sevindim :) ama belki gene arada canın başka bişiy çekicek, kendini farklı hissetmek istediğin zamanlar olucak o günler için gene cinemaya ya da başka bi parfüme o şansı vermelisin die düşünüyorum. bir numaran burberry olmak kaydıyla? :) bol ayse ve burberry kokulu günler diliyorum sana aysecim.

Adsız dedi ki...

slm..
Bende lise yıllarında kullanıyordum Burberry..oyle bır ıcıme ıslemıstıkı o zamanlar benden bır parca gıbıydı...ama sımdı bırkac parfum kullanıyorum...Gercekten begendıgım ve benımle butunlesıcek tek bır parfum bulamadım henuz...

sevgıler...
1m3g Gökçe

Adsız dedi ki...

Sevgili Ayşe,
Benim için de parfüm ve koku konusu çok önemli olduğundan yazını keyifle okudum. Burbery'nin hangi kokusu bu? Burbery Weekend'den daha popüler bir parfüm bilmiyorum da ben!

Fifi Croissant dedi ki...

Yani Ayşe... Alışverişim geldi, aldım demiyorsun da... Aşka meşke döküyorsun konuyu ;)

daphnevega dedi ki...

kirpikteki gözyaşı,
Aaa! Biri daha varmış. İyi ki şahsen tanışmıyoruz :PP

ayse,
:)))evet. Belki de bir süre sonra sıkılacağım, bilmiyorum. Şimdilik heyecanımın tadını çıkarıyorum!

gökçe,
Bence de öyle bir parfüm çok sık çıkmıyor insanın karşısına. Her beğenilen koku, senin parfümün olamıyor en azından!:)

anonymous,
Bahsettiğim parfüm Burberry Classic. Weekend'i pek sevmem ve evet bunun sebebi daha popüler olması olabilir!

magissa,
:)) Benim parfüm konusunda alışverişimin gelmeyeceği çok açık değil mi? Ben genelde t-shirt ile sıvışıyorum o krizden, gönül isterdi ki ayakkabı olsun :)

Adsız dedi ki...

İlk aşkım yani dedem almıştı bana ilk parfümümüm. Gözlerinin renginde demişti verirken de:)Burberry Classic ile böyle tanıştım 14 yaşımda iken. Ağırdı belki o yaş için ama ben de hep olgundum zaten biraz. Şatafatsız ama kişilikli idi tam benim olmak istediğim gibi. Şimdi 30'um bitti. Yaşım olgunlaştı ama bu sefer de çocuklaştım biraz, sade ve kişilikli olabildim mi bilmem ama hala aynı parfümü kullanıyorum. Gözlerim yaşardı senin yazdıklarının okuyunca, bir koku bin anıyı getirdi yanında... Teşekkürler Ayşe...
Sibel

HMF dedi ki...

bana cok yakin bir arkadasimi hatirlattin. o da burberys tutkunu bir insandi ankaradan.
ben hic oyle olamadim. denedim, bir sure ayni kokuyu kullandim. ama simdi hep ayni seyi yapiyor hissi icinde beni cok sIkIyor. o yuzden her seyi deniyorum..

aqua / ~~denizbahcesi~~ dedi ki...

ck one be delicious :)
koku dıye bır fılm var ızledın mı?ııyyyy cok ıgrendırmıstı o fılm benı nıyeyse.toplu sevısme sahnesınden olabılır ;P

kedi dedi ki...

Ay şimdi tüm salaklar coşkuyla:

"Ayşe biliyor musun!Benim de parfümüm Burberyyyy,hem de classiccc"diye bağrınıp gereksiz bi "ParfümKardeşliği"ile ne oluyorsa yoruma sarılacaklar!

Bu gereksiz"ay ben de,benim de " yorumları ne saçma ve mantıksız!

Neyse
Sevgili Ayşe
Daldan dala atayan bir "KokuMaymunu"olarak
Benim de "ennnn" parfümüm Burberry'dir.Üstelik classic.(İşte yorum unutkanlığı.Bari millete bok attığın ilk paragrafları yazma dimi!Salak!)

İnanmazsan gelip (zorla bloga getirtme-derdest)blogumdan "güzellik ve moda"etiketine tıklayıp parfüm masamı(abartma-hava atma) görebilirsin.O turunç kokusu (greyfurt mu yada)beni öldürüyor.İyi hissetmek için sıkmam yeterli oluyor.

Cinemayı ise ilk defa senden duydum.(hadi ya!tekin acar duydun mu sen?yok köşebaşına yeni tükkan açan bakkal değil bu.Neyse boşver!)

Burberry dönüşünden kesinlikle mutlu olmuştur ve seni affetmiştir.(alt tarafı bi şişe koku yahu!İhaneti affeden âşık bi erkek yaptın parfümcaizi)

Bir de iki parfüm için böyle mi zevkli yazı yazılır!
Yuh ve pess!
(Napıyo?Övüyo mu yeriyo mu?Sanırım kıskanıyooo)

Aslı Cin dedi ki...

Ayşeciğim, sanki Cinema tam senin kokun. Birden öyle geldi içimden. Ben de bir süre önce bu konuda bir şeyler yazmıştım, hala da kararsızım :(

jelatin dedi ki...

ben hâlâ kendi kokumu bulamadım. manyaklar gibi parfüm değiştiriyorum. şimdilik "kaşarel amor amor", o da münih havaalanından. lakin bir sonraki seçimim bu olmayacak.

yani bu doğru parfüm bulma konusunun bir formülü, bir matematiği filan olsun istiyorum ben. kulakarkamıza sürttükleri ucu rezistanslı (bu kelimeyi attım, eminim ki böyle işler için kullanılmıyordur) ne diyordum, ucu rezistanslı ve mikroçipli bu çubuğu özel bir dedektör yardımıyla analiz etsinler ve tüm dükkandan bize uygun olan parfümü seçsinler istiyorum. evet.

jelatin dedi ki...

bir de şöyle ki: seneler evvel, bayram kutlamaları için mersin'e akrabalarımızın yanına gitmişiz. arife günü teyzemin evindeyim, kokularını karıştırıyorum. burberry classic şişesinin dibinde bir miktar kalmış. teyzeme "ay bu benim olabilir miii?" diyorum. zira teyzem bir parfüm manyağıdır, 3'er 5'er alır aynı anda. teyzem de "olsun bakalım" diyor. allahım o bayramı unutamıyorum. 3 gün boyunca öyle güzel kokuyorum ki... lakin kaşlarım baş parmak kalınlığında ve bordo kemik gözlüklerim var. o kadar çirkinim ki! ve kendimi o kadar güzel ve çekici filan hissediyorum ki. yaş 14! neyse efendim, burberry classic kanımca sahip olamadıklarımızı, sahip olmuşuz gibi hissettiren bir şeydir. şeydir evet.

bu arada ne zaman o bayram tatilinin fotoğraflarına baksam resmen o koku geliyor burnuma. eveeet, bir "jelatin'le bayram sohbetleri" programının daha sonuna geldik. haftaya yine, aynı saatte! Hoşça kalıııııın.

gülş dedi ki...

ayşe ben hep çok özenirim bi kokuyu kendisiyle özdeşleştirenlere ama ben yapamıyorum bunu. her koku bir dönemi hatırlatır bana mesela. davidoff cool water öss testi kokusudur benim için, dolce gabbana light blue deliler gibi sapıttığım eğlendiğim yazdır, hediye gelen ama çok çok sevdiğim j.lo glow formula 1 dir, istanbulparktır, orda gözüme bakıp içimi titreten kimi raikkonnen dir =) be delicious geçen senem, köpekler gibi aşık oluşumdur, valentino rock'n rose almanyadır, stajımdır mutsuzluğumun dipsiz kuyularıdır. o yüzden bunları tekrar kullanamıyorum yarım ya da dibinde azcık şekilde bekliyorlar odamda. o yüzden o kadar çok özeniyorum ki sana, keşke birisinden de ben duysam ah gülş kokuyor bak falan diye =)
burberry'ye de hep saygı duymuşumdur, hiç kullanmadım ama süper seçim =) size mutluluklar dilerim! cinema'yı da çok boşlama ama onun da sende emeği çok anladığım kadarıyla =)
sevgiler.

not: gereksiz uzun yorumum için kusura bakma!

SHOPKOLIK dedi ki...

burberry'nin varligini bilirim ama kendisi nasil bir kokudur hic merak etmedim. klasigi disinda hatirlamadigim bir burberry markasina cok paralar bayilip arkadasima mezuniye hediyesi olarak aldigimi hatirliyorum ama classic degildi. bugun merakimdan gidip kokladim. 3 hafta once bu yaziyi yazsaydin belki begenirdim ama begenemedim! sebebi ise yilbasinda bir arkadasimin "kusmuk"lariyla karismis kokunun bu oldugunu uzerime sIktigim anda animsadim. malesef bana kotu anilari andirdi bu koku :) ama takdir ediyorum. bir odaya girince seni unutan birinin taaa kafasinin derinlerinde bir yerden seni bu kokuyla hatirlatmasi guzel birsey olsa gerek :) simdi bende "o" kokuyu bulmaliyim. bu kadar dusunmemistim bu konu hakkinda ama herkesin olmali!

Karnımdaki Terbiyesiz Fısıltılar dedi ki...

Hiç parfüm kullanmayan kadınla her ay parfüm değiştiren kadın aynı şekilde parfüm kültüründen uzak bence :)

Keşke parfüm ismi vermeseymişsin. Şifreleseymişsin :) Senin adına üzüldüm, artık daha çok insan adını duydu parfümlerinin :)

Adsız dedi ki...

Burberry benim için de anılarla dolu bir koku, ama ben kullandığımdan değil :) Annem ve annemin altın kızlar dediğim 3 sarışın, bakımlı arkadaşı bu kokuyu kullanırdı. Tek bir kişinin değil, 3 kişinin de aynı kokuyla kapıdan içeri girdiğini ya da arabaya doluştuğunu düşün :)) O yüzden Burberry demlenmiş çay, kurabiyeler, kekler ve salondan gelen kahkahalarla dolu sohbetlerin kokusudur benim için. Kokular olmadan düşünemiyorum hayatı, eminim zorlaşırdı anıların hatırlanması ;)Umarım geri döndüğün parfümün güzel ve mutlu günlerde rüzgarına karışır, yepyeni unutulmaz anılarına şahitlik eder Ayşeciiim :) Sevgiler.
www.strawberrywine.blogcu.com

daphnevega dedi ki...

Sibel,
yahu ben de bu kadar çok burberry kullanan olduğunu duyunca, kendimi salak salak tek kullanan ben sanıyormuşum diye kızdım kendime :)) Güzel şeyler hissettirdiysem ne mutlu bana!

hmf,
dediğim gibi parfüm konusunda benim gibi takıntılı insanlar da tanıyorum, senin gibi değişik şeyler denemeyi de.. vardır altında psikolojik bişeyler kesin :))

aqua,
yazıda geçen Süskind o bahsettiğin filmin kitabının yazarı ve ben seninle aynı fikirde olamayacağım. Filmi de kitabı çok sevmiştim :)

biyonikkedi,
hımm turunç mutmuş içindeki? ben de yüz yıllık parfümümün hakkında bişey öğrenmiş oldum..

aslı,
ben de kokuyu duyunca aynen öyle düşünmüştüm. dur bakalım biraz böyle gitsin. benim bu nesnelere ihanet ediyormuş duygum başıma garip şeyler getirmese bari.

jelam,
ucu rezistanslı çubuk. evet. ben seni anladım. di mi ama? senin boyuna posuna tenine saçına uygun budur, en güzel bu durur üzerinde desinler. burberry sanki benim beynimin başka bi köşesini dürtüklüyor, yürürken daha dik olmamı sağlıyor gibi, ilginç! au revoir matmazel, merak ediyoruz sizi sık sık.

gülş,
:)) bence kokuların öyle dönem dönem izler bırakması da çok hoş. bak benim her dönem aynı mesela :)) eğer sen de istiyorsan mutlaka senin kokun olarak daim olacak bir koku çıkacaktır karşına :))

shopkolik,
senin bu şartlar altında kokuyu sevmen mucize olur tabi ama ben her türlü severim onu!

ktf (ne uzun!!),
duysun herkes canım ne olacak, gizli bir keşif değil ki :)))

strawberrywine,
:))altın kızlar! bu kadar yorumun üzerine de şunu anladım ki Burberry'nin kullanıcı profili diye bişey yok, her türlü gruptan kullanan var, ilginç! Bakalım parfüm maceralarımz nasıl gelişecek. Azzz sonra.

Adsız dedi ki...

Ayşe merhaba,
Geçen gün cinema adlı parfümü denedim ilk kez. gerçekten çok hoş bir koku..ben yıllardır cacharel noa kullanıyorum tavsiye ederim..
sevgiler!

1m3g
merve

Adsız dedi ki...

13 yaşında Burberry Classic, 25'te Cinema... Yaşa göre ne kadar ağır parfüm seçimleri.

Adsız dedi ki...

slm ayse ya bı sorum olcak bende burberry kullandım cok guzel bana hediye olarak gelmıstı kullandım sevdım sımdı ben tekrar kullanmak ıstıorm sence erkege burberry nın hangısı daa yakısır nerde bulabılırım ve fıyatı ne kadar cevabını beklıorm smdıden tesekkurler

$afak dedi ki...

Bu konuda uzun süre sustum ama dayanamıyorum yazıcam. Demişsin ki "Bu yüzden de kamuya mal olmuş parfümleri beğenmem söz konusu değil. Ne kadar az keşfedilmiş olursa o kadar bana has olabilir."

Allasen başka bi ülkede mi yaşıosun? O saydığın parfümlerin arasında bu da var. BB Tr kadının yegane kullandığı parfümlerin başında gelir. Şu anki de dahil olmak üzere 3 kız ark'ım ve bisürü arkadaşım (sen dahil) BB kulllanıosunuz. Kendine yakıştırman beğenmen bişi tabi ama BB gerçekten de keşfedilmemiş değil, inanılmaz common bir parfümdür :) Dayanamadım :)

daphnevega dedi ki...

karpuz şafak,
ta arka sayfaya gitmiş bu yazı, neden bu kadar bekledin diye sormak isterimmm :)Valla bence şu gayet açıktır ki-hatta acaba verirler mi Tekin Acar'dan filan satış listesi istesek ?- Burberry'nin bir Wish, bir Kenzo Flower, bir Angel, bir Envy kadar popüler olması mümkün değildir. Çünkü zaten en büyük sebep şu ki: eski ve haliyle trendy değil! Şahsen ben yorumlardan öğrendim bu kadar kullanan olduğunu. Benim etrafımda hiç yok, asıl sen nerde yaşıyosun? :) E yani elbette ben bunu evde kendim imal etmediğim için satın alan birileri tabii ki vardır, bu çok şaşırtıcı değil ama etrafımdaki dişi popülasyonuna bakarak Burberry'nin pek de o kadar "common" olmadığını söylemek zorundayım. Tabi 3 kız arkadaş iyi bi rakam. Sende mi bi tuhaflık var acaba diye düşünmeden edemedim. Yani insanlar benzer insanları arar filan derler de yuh yani. bi daha şikayetlerinizi vaktili bildirin beyefendi, bana post aratmayın :)))

Adsız dedi ki...

benim de dönüş yaptığım kokudur Burberry's classic... hatta geçen gün bloguma yazdım ben de:) bence asil bi koku:) zaten burberry's ürünlerine özel bir zaafım var benim ... seviyorum ayrıcalıklı olmayı napıyıım :)

Adsız dedi ki...

Nasıll yaa üretimden kalktımı bu parfüm gerçekten?

Unknown dedi ki...

yooo, üretimden kaldırılmadı. hatta ben dün aldım kendi classic imi :) ben küçükken annem kullanırdı. kokusunu beğeniyorum. neden bende kullanmıyorum diye düşünüp aldım. senin yazınında büyük bir payı var :)