26 Ekim 2008

Meksika yemekleri eşliğinde İspanyolca dersi!!

Bu hafta yemek kursunda Meksika haftası yaptık. Çok zor olmayan harika şeyler öğrendim. Bonus olarak çok sevdiğim soslar guacamole ve sour cream de listedeydi. Guacamole (avokado, domates, soğan, limon ve tuzdan oluşan bir sos) tam benim damak tadıma göre bir şey. Genelde fajitaların yanında servis edilmesine alışık olduğumuz guacamole bana kalırsa ekmeğe sürülünce mükemmel bir bruschetta yaratabilir!

Menü: Meksika fasulyesi çorbası, Quesadilla, Fajita ve Meksika ile tamamen alakasız Çin tatlısı kızarmış dondurma.

O zaman yeri gelmişken biraz da bu yemeklerin isimleri üzerinde durabiliriz. İspanyolca çok melodik bir dil, bazı harflerin okunuşuna dikkat ederek dili doğru telaffuz etmeniz mümkün. Eğer İtalyanca da biliyorsanız işiniz kolay, iki dil birbirine çok benziyor. Ben ufacık tefecik İspanyolca bilgim ve yabancı yemek isimlerini doğru telaffuz etme konusundaki hassasiyetimle işe yarayabilecek birkaç şey yazayım. Haydi bakalım İspanyolca öğreniyoruz!

1. Yanyana gelen iki "L" bir "Y" yapar. Yani Sevilla, "Seviya"dır, Mallorca "Mayorka", Paella da "Paeya". Aynı şekilde Quesadilla da "Kesediya" olarak söyleniyor.

2. "J" diye bir şey yok, "H" var. Bildiğimiz Fajita "Fahita" olarak okunuyor. "X" de çoğunlukla yazıldığı şekilde okunsa bile, zaman zaman ise "H" oluveriyor. Mexico'yu "Mehiko" olarak okumanız gerekir. "G" de zaman zaman H olur ama fazla kurcalamayalım artık! Bir de üstüne üstlük cümle başındaki "H"ler söylenmiyor. Mesela Merhaba'nın İspanyolcası "Hola", "Ola" olarak okunuyor. Tüm harfler H olarak okunuyor ama H okunmuyor gibi bişey :))

3. "Z" çoğu kez "TH" ya da "TS" benzeri bir ses veriyor. T'yi biraz tıslak çıkarmanız gerek. Mesela "Zorro" -ki tilki manasına gelir- Tsorro.

4. Belki Ñ'yi rastlayınca merak edeniniz vardır. Bu harf "NY" olarak okunuyor. Yani İspanya'nın kendi dilindeki hali "España", "Espanya" olarak okunuyor. Sık kullanılan kelime olarak da Niño ve Niña'yı verebiliriz. Erkek ve kız manasındalar.

5. Son olarak: İspanyolca'da herhangi bir cümleyi tonlama ile soru cümlesi haline getirebilirsiniz. Yazı dilinde ise bunu cümle başı ters soru işareti "¿" ve cümle sonu düz bir soru işareti ile belirtmeniz gerekir.
Cümle: "İki kalemin var."
Soru cümlesi: "¿ İki kalemin var?" şeklinde. Bulduğum cümle de muhteşem ama di mi?!

Eveet dersimiz bu kadarr!

Fajita tahmin ettiğimden çok daha pratikti. Arkadaşlarıma yapmak istiyorum! Kızarmış dondurma için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bir gün önceden hazırlığa başlamak gerekiyor. Ben sabırsız bir aşçıyım! Hazırlamaya başladıktan kısa bir süre sonra yiyemeyeceksem hiç yapmıyorum! Ama bu kadar zahmete değdiğini söylemem gerekir.. Haftaya kurs bitiyor. Ne çabuk bitti, üzülüyorum ben. Ama arada sırada tek derslik özel konulu kurslar yapacağız. Mesela 2-3 saat sadece sos yapımı (makarna, salata, et vs.), ya da ekmek yapımı üzerine.



Pişmiş tavuk şaşkınlığında (hala alışmamak ve şaşırabilmek iyi olsa gerek!) ve boğa kızgınlığında devam eden hayatlarımız ve benim bir dizi belirsizlikle çevrili günlerim geçerken nasıl oluyorsa keyfim yerinde bugün. Geçirdiğim güzel haftasonundan dolayı olsa gerek.

Ahmet Necdet Sezer'in Sezen Aksu kadar alkışlandığı konser ve gözlerim faltaşı gibi izlediğim 3 Maymun, Ege'deki rakı-balık üzeri Hoks'ta dans hakkında belki yazarım belki yazmam. Haftasonum güzel geçti. Ve bu şu an hayata aptal bir iyimserlikle bakmama sebep oluyor. Ne kadar da saftiriğim Tanrım!

Kolay Pazartesiler!



p.s: Long live Hotspot Shield ve çok teşekkürler Elsa!

4 yorum:

TUĞBA'NIN DÜNYASI dedi ki...

Merhaba Ayşecim;
Yine büyük bir keyifle okudum blogunu. Yemekler de bir harika görünüyor inan. Umarım bu bloggerin kapanma olayı bir an önce sona erer de türkiyedekiler de bizi gönüllerince okuyabilirler yeniden. Bu arada canım birkaç gün evvel sana bir mail yollamıştım ulaşıp ulaşmadığını merak ettim sana canım. Belki de yoğun olduğundan yazamamışsındır dedim. Bir müsait zamanında maili alıp almadığını bildirirsen çok sevinirim canım. olmadı yeniden yollarım. Sevgiler:)

Adsız dedi ki...

mrb ayse
B'ler nasil okunuyor B'ler?
veya tam tersi V'ler nasil okunuyor V'ler?:)

Adsız dedi ki...

Blogger acildi sonunda, insan elindekinin degerini kaybedince anlıyormus gercekten, dilerim bir daha kaybetmeyiz. Yemekler super bu arada :) Sevgiler Defne

daphnevega dedi ki...

tuğba,
merhaba! mailini okudum ve çok sevindim, rahat bir zamanımda yazmayı düşünmüştüm, en yakın zamanda cevap yazacağım :)

anonim,
hı?

defne,
süper sürpriz oldu şu anda senden öğrendim. yaşasın! :)