21 Ocak 2009

Lasciatemi Cantare!*

Herkesin farklı farklı yetenekleri var. Bazıları enstrüman çalmayı çok daha çabuk kıvırır, kimisi hiç ölçü kullanmadan harika yemekler yapar, kimi ise kafasından 4 haneli sayıları çarpar. Benim yeteneğim ise Fransızca, İspanyolca, Almanca olsun fark etmez, hiç bilmediğim dillerdeki şarkıları hiçbir şey anlamadan söyleyebilmektir. Elbette uydurarak ama neredeyse birebir. 2-3 kere dinledikten sonra şarkının büyük kısmına hakim olurum ve sanki dili biliyormuşçasına söylerim. (Günlük hayatta ne kadar çok işime yaradığını tahmin ediyorsunuzdur!)

Bu sıralar Belle Perez - Hijo de la luna konusunda çok başarılıyım (ayrıca biraz önce süper dandik bir klibi olduğunu da görmüş oldum). Gerçi gerek İspanyolca ile İtalyancanın benzerliği, gerek bir kur sürmüş İspanyolca maceram sayesinde bazen kendi başına bir kelime, ya da tesadüfen bir cümle bile çıkardığım oluyor. İşin ilginç yanı, sonradan açıp bakıyorum tek tek şarkı sözlerine ve şarkının ne demek istediğini mutlaka öğreniyorum. Ama önceden asla! Zaten ezberlemiş oluyorum şarkıyı anlamını öğrendiğimde :) La llorona ve Piensa en mi de favorilerim. Chavela Vargas her zaman iyi gider, anlamışız anlamamışız ne fark eder! Yine de Lasciatemi Cantare (a.k.a Laşantamikantare) söyleyen Gülben Ergen'den pek de farklı değilim. Ki ona da ne anladın desen pek bir şey diyemez muhtemelen.

Oldukça başarılı şekilde icra ettiğim bir diğer eser de çok sevdiğim Everything is Illuminated filminin soundtrackinden Sunflowers'dır. Ki bu şarkı benim yeteneklerimi gerçekten zorlar; çünkü Ukraynacadır. Yine de merak etmeyin, söylemeyi başarıyorum! Bilirsiniz ki Kill Bill'de O-ren Ishi'nin kafasının yarısı uçtuktan sonra çalan çok güzel bir Japonca şarkı vardır. Meiko Kaji - The Flower of Carnage. Bilin bakalım bu şarkıyı kim söyleyebiliyor? :) Ama hayır, bu şarkının neden bahsettiği hakkında hiçbir fikrim yok!

Bu çok önemli postumu aklıma daha fazla lüzumsuz şarkı gelmeden tamamlamak istiyorum. Yarın sabah ah şunu da yazsaydım diyeceğim muhtemelen arabada tuhaf tuhaf söylediğim bir şarkı için :))

Bir gün Shirley Manson, Emiliana Torrini ya da Josh Groban gibi şarkı söyleme konusunda sınırsız hayaller kurmak serbest. Ya da Emilie Simon, Isobel Campbell, Tori Amos.. Tamam, tamam sustum. Böyle gider bu.

*italyanca. bırakın şarkı söyliyim.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

kesinlikle yetenek:) benim işim müzik ama hayatta yapamam yaptığınızı,şu yetenek dediğimiz ne alem bişi:)bence devam edin,bence çok hoş:)

Unknown dedi ki...

süper bir şey ne kadar da değişik :)

enne dedi ki...

En sevdiğim tek İtalyanca şarkıdır benim de!

engindeniz dedi ki...

Merhaba, ne kadar güzel bir yeteğiniz varmış tebrik ederim.Ben türkçe şarkılarda bile zorlanırım:)Yabancı dillerde kelimeleri dahi zor algılar zor konuşurum:).Sevgilerle..

Adsız dedi ki...

italyanlar'ın "bir başkadır benim memleketim"i diyorlar bunun için ahah

Adsız dedi ki...

Isobel Campbell mı? Poor butterfly :(( Hadi sen şimdi her dilde şarkı söylüyorsun ya bu şarkıya söz uyarlayabilir misin peki :( poor butterfly' a çok üzgün oldum bu aralar..:(

Unknown dedi ki...

Bende küçükken Clementine çizgi filminin jenerik şarkısını ezbere söylerdim.