16 Ocak 2009

A Sorta Fairytale

Patates püresi aslında sadece patates püresi değildir. Kendisine hak ettiği değeri veriniz. Oldukça renklendirebilirsiniz püreyi küçük değişikliklerle. Benimkinin içinde fesleğen var. Fesleğen hayatımın merkezinde yaşıyor! Mümkün olan her şeye katmaya çalışıyorum çünkü tadına bayılıyorum. Çok kolay püre tarifi: (En güzel neyin yanında gidiyor? Kadınbudu köfteee!)

5 adet patates
1 1/4 bardak süt
2 yemek kaşığı kadar tereyağı (zeytinyağı koymayın rica ediciim, tereyağı ile çok daha güzel oluyor, bu kadarcıktan bişey olmaz!)
1 demet feslegen ya da 1 avuç kadar kuru fesleğen
Tuz
İsteğe bağlı karabiber ya da varsa beyazbiber

Kabuklarını soyduğunuz patatesleri üzerini geçecek kadar tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın.
Haşlandıktan sonra patateslerin suyunu süzüp tencerede parçalayın (masher varsa onunla daha güzel olur, bende yok)
Üzerine tereyağını ekleyip, yağ eriyene kadar karıştırın. Tuzunu da ekleyin.
Üzerine sütü de ekleyip, iyice karıştırdıkta sonra mikser yardımıyla püre haline getirin.
(Önemli püf noktası : Patatesler sıcaksa sıcak süt, soğuksa soğuk süt kullanıyoruz.)
İnce ince doğranmış fesleğenleri ya da kuru fesleğenleri de ekleyip son bir kez karıştırıyoruz.
Püre hazıııır!


Tığ projem ilerliyor. Şu an yandaki karelerden 20 adet yapmış bulunuyorum. Sanırım 200-250 tane olunca battaniye olacak. Bir kareyi yapmak yaklaşık yarım saat sürüyor. Bu hesapla önümüzdeki 3 yıl içinde battaniyemiz hazır olur! Yapmak çok zevkli aslında. Ama annem de tığ yapmayı bilmediği için tek başıma mücadele ediyorum :) Eserimi devamlı yere yayıp yayıp, seyrediyorum.. Hayrına yardım etmek isteyen varsa yün gönderebilirim!!

Sevgili Tijen İnaltong'un yeni kitabı "Mutfaktaki Yaban /Anadolu'nun Yenen Otları"nda bir fotoğrafım yer alıyor. Kitabı bana gönderme inceliğini gösterdiği için kendisine bir de buradan çok teşekkür ederim! Rengarenk ve çok faydalı bu kitaba bayıldım. Pek aşina olmadığımız otları keşfedip, yeni tatlarla karşılaşmak için harika bir kaynak! :)

12 yorum:

Adsız dedi ki...

harika bir post, kesinlikle bu püreyi yapmalıyım. Sayende elişi yapmaya başlayacağım. ayrıca o kitaba bakmak isterim hangi fotoğrafın eklendi ve bitkiler alemini seven biri olarak incelemek isterim.

sevgilerimle

nergisce dedi ki...

patates püresine bayilirim bende cogunlukla et ve balik yanina yapiyorum ve tabiki tereyagli, battaniyenin renkli harika yardim etmek isterdim ama sadece zincir cekmeyi biliyorum onuda 16 gündür:)

chocolate's lover dedi ki...

merhaba tığ işi projene bayıldım.Bunlardan bir tanede ben başlıyacağım bu gidişle.Çok güzel görünüyor.Kullanmaya nasıl kıyasaksın bilmiyorum artık...

Unknown dedi ki...

patates puresine bayilirim :)
Tığ isinin de renkleri bu kadar ic acabilir :)

Benim Hayatim dedi ki...

3 yıl mı? Ooo birşey değilmiş canım :)))

Sis dedi ki...

püre değil belki ama çok lezzetli hele oğlumun bayıldığı bir patates fırında tarifi vereyim dedim.deneyen çıkar belki.
1 kg civarı patatesi haşlayın.
elma dilim kesin.
bir geniş dikdörtgen borcamı çok az sıvı yağ ile yağlayın ve patatesleri koyun eşit dağılımla.
şimdi bir blender kabında:
1 yumurta
yaklaşık 200 gr beyaz peynir
bir 3/4 doğranmış domates konservesi
1 200 ml paket hazır çiğ krema
isteğe göre kırmızı pul biber vs ki çocuklar sevmez biberi hatırlatayım.
hepsini çırpıp patateslerin üzerine dökün.
üste de kaşar rendesi.
fırına verin üstü kızarsın.
afiyet olsun

nazo dedi ki...

3 yıl demek. Aslında gayet mantıklı bir hobi. Başka bir arayışa girmeden, daha az para harcayarak üretmiş olacaksın :) Zincir örmek ya da çekmek her neyse onu bile bilmiyorum ben :p
Patates püresi ise patatesin en sevdiğim hali tabii ki tereyağı ile :))

Adsız dedi ki...

MERHABA1
Bloğunuzu bir saat kadar önce keşfetmiş bulunuyorum.Biraz komik bir başlangıç oldu.Aslında nasıl başlarsam başlıyım yine de dalga geçerdim kendimle sanırım=)Neyse şimdiden arşivdeki birkaç ayı okudum bile...Çok tanıdık geldi yazılar,düşünceler hatta ben yazmışım gibi hissettim nerdeyse=)Birden keyfim yerine geldi.Teşekkürler...

Adsız dedi ki...

bayıldım tığ işine.. tek bir model olmasına rağmen hepsinin farklı renklerde olması ortaya çok güzel bir iş çıkarmış..
peki ama nasıl yapılıyor? kısaca anlatırsan çok sevinirim. çünkü kış bitmeden bende hemen başlamak istiyorum..
sevgiler..

ruhdagı dedi ki...

Sorma, çok heveslendim senin battaniyeye. Ama önce eve bir tığ almak lazım galiba :)

Ufak bir ricam var, kaç numara tığ ve hangi marka iplik kullanıyorsun?

Ben bebek battaniyesi boyutuna ulaşsam yeterdi :)

daphnevega dedi ki...

Çilekli Pasta,
doğu'ya özgü bir bitki olan ışkın bitkisinin bir fotoğrafı yayınlanan :)

nergisce,
ben de tığ ile bitek bunu yapmayı biliyorum, ezbere yapıyorum :) bu projeyi tamamlarsam yeni ufuklara yelken açacağım ama!

chocolate's lover,
evet :) torunlarıma saklamayı düşünüyorum hatta daha tamamlamamış olmama rağmen!

funda,
11 renk birden. çok mu karmakarışık oldu diye düşünmeye başladım!

benim hayatım,
valla öyle olacak gibi görünüyor. ama yılmıyoruz, devam ediyoruz!

sishypos,
fırında papatesi de çok severim, tarif için teşekkürler!

nazo,
:) bakalım göreceğiz ne zaman yetişiyor.

görkem,
ben teşekkür ederim!

anonim,
anlatabilmem mümkün değil. ben de birkaç motif dışında bişey bilmiyorum. tavsiyem iyi bilen birinin dibinizde durup size öğretmesi. çünkü yazı okuyarak video seyrederek pek anlaşılmıyor, bende işlemedi en azından :))

ruhdağı,
bebek battaniyesini sanırım 1 ayda halledersiniz. 3 numara tığ ve bravo'nun sinem yününü kullanıyorum şu anda. hahaha derya baykal gibi hissettim kendimi :)

Seddosh dedi ki...

neeee yarım saat mi..