4 Şubat 2009

yoğun istek üzerine çilekli cheesecake'imin tarifi

Ayşegül'ü biraz önce yolladım. Sanki bir daha bu kadar beklemeyeceğiz birbirimizi görmek için. Öyle düşünelim, öyle olsun.

Tuğçe ve Evren'e gelmiş geçmiş en gürültülü bebek ziyaretini yaptık 100 kişilik ordu halinde dün akşam. Ve inanmazsınız Özgü buna rağmen uyanmadı :) Çok şirin ve minik kendisi.

Şimdi hemen asıl bahsetmek istediğim konuya geliyorum!!

Bu yazıyı okumanın bir şartı var. Kabul etmeyenler için yazı şeffaflaşacak ve kendini 10 saniye içinde imha edecektir. Şart şu: Ben bir gün bu cheesecake üzerinden para kazanmaya başlarsam, bu sırrımızı koruyacağız. Bu formül defalarca denemenin üzerine keşfedilmiştir ve hazine değerindedir :) İnternetteki bir sürü tariften ve kurs tecrübelerinden derlenip, ekleme ve çıkarmalar yapılmıştır. Değerini bilelim, onu sevelim! :)) Şaka tabii ki, isteyen istediği şekilde kullanmakta serbest. Umarım deneyenler memnun kalırlar. Bana da haber verin :) Hatta önerileriniz olursa onları da söyleyin!

Çilekli Cheesecake

Tabanı için:
50 gr tereyağı
1,5 paket Eti Burçak bisküvi

Cheesecake için:
2 paket labne
1 paket Pınar beyaz
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
4 yumurta
3/4 su bardağı un
1 su bardağı süt
2 limonun suyu

Üzeri için:
200 gr çilek
1 paket çilekli jöle (olmasa da olur)

1. Taban için yumuşamış tereyağı ve bisküviyi beraberce robottan çekiyoruz ya da da bisküviyi tereyağıyla beraberce ufalıyoruz. 26 cmlik kelepçeli fırın kabının dibine elimizle yayıyoruz. 1 cm kadar kalınlıkta olacak şekilde tabana yerleştiriyoruz. İsteğinize bağlı olarak yanlara da taşırabilirsiniz. Sertleşmesi için yarım saat kadar buzdolabında bekletiyoruz. O sırada cheseecake'in içini hazırlıyoruz.

2. Cheesecake'in içi için labneyi, pınar beyazı ve yoğurdu 5 dakika kadar çırpıp, üzerine şekeri de ekleyip çırpmaya devam edin. 1-2 dakika sonra unu eleyip, karışımın üzerine ekleyin. Oda sıcaklığındaki yumurtaları teker teker bu karışıma ekleyin. En son limon suyu ve 1 su bardağı sütü de karışıma ekleyin.

3. Dolapta bekleyen tabanı çıkarın ve hazırladığınız iç malzemesini üzerine dökün.

4. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirin, daha sonra 160 dereceye indirip 10 dakika daha pişirin. (Olup olmadığını anlamak için bıçak batırmayın!) Fırından çıktığı zaman ortasının hafif sallanıyor olması normaldir. Bekledikçe kendini toplarlayacaktır.

5. Fırından çıkardığınız cheesecake'i soğuyana kadar dışarıda tutun, daha sonra 1 gün bekletmek üzere dolaba kaldırın. Sabredin, çıkarmayın.

6. Hayır, dokunmayın, yarına kadar beklesin. Evet biliyorum zor ama gerçekten çok fark ediyor.

7. Ertesi gün üzerini çilekle süsleyin ve eğer istiyorsanız hazırladığınız jöleyi çileklerin üzerine döküp, soğuduktan sonra servis edin. Ben jölesiz, sade halini daha çok seviyorum. Hatta çileklerin saplarını bile üzerinde bırakıyorum.

not: Tereyağı ve yumurtaların oda sıcaklığında olması ve unun elenmesi bu tip tarifler için oldukça önemli. Yapıma başlamadan yarım saat kadar önce tereyağı ve yumurtları dolaptan dışarı çıkarırsanız oda sıcaklığı kıvamına gelirler.

not2: Annem "Hanım kadınlar kendi jölelerini kendi hazırlar" buyurdu :) Siz de jöle kullanmak istemiyorsanız, nişastayı sulandırıp kendiniz doğal bir jöle hazırlayabilirsiniz. Ben denedim ama tamamen şeffaf olmadı, tadı da pek bir şeye benzemiyordu, o yüzden kullanmadım.

not3: Benim kelepçeli kalıbım 26 cmlik olduğu için bu ölçüleri kullandım. Eğer 22 cmlik kullanıyorsanız ölçüleri biraz azaltıp aynı kalınlıkta bir cheesecake elde edebilirsiniz.

18 yorum:

cikkoleite dedi ki...

Yazarimzin Cileklere zaafi var sanirim,bu kacinci Cilekli pasta kardesim :)))
Tam türkce karsiligini bilmemekle beraber peynir pasta,peynirli pasta...yada herneyse iste bu bu pastanin hastasi olmakla beraber bu pastayi sade yemeye bayilirim.
Olayin Cilekli boyutu farkli ufuklar acti bende Meyve´den bol ne var ;)

cekirdeksizuzum dedi ki...

tarifin benim yaptığımdan oldukça farklı, cheesecake yemeyi ve yapmayı çok seven biri olarak en kısa zamanda bunu da denemeyi düşünüyorum.

Unknown dedi ki...

ay cok sufer:)eline saglik, ginamm..

Adsız dedi ki...

ayşecim ben de bayılırım cheesecake'e, ama evde hiç denememiştim. hatta bu aralar yapmayı da kafaya koymuştum. tarifin oldukça pratik, denenecek en yakın zamanda.

snagis dedi ki...

İşte buuu.. bayılıyorum cheesecake'e akşam eve gidip hemen yapmam lazım yokk öğlen bulmam lazım hamileyim yaaaaa :)))

enne dedi ki...

Keşke cheesecake sevseydim!

Pilli-Cadi dedi ki...

vuuuuu harika görünüyor:D
ben de cheesecake i cok severim.
ellerne saglik

Unknown dedi ki...

hiç gönlüme göre bir cheesecake tarifi arar dururdum önceki resme de bayılmıştım hatta çikolatalısı en süperi olur demiştim ama ben bunu hele bir yapayım sonra çikolatalıya dönüştürürüz sosla hemencecik :))

Alev dedi ki...

Ayşe merhaba, Aceto'dan geldim buraya. Harika tariflerin ve fotoğrafların yanında tanıdık yüzler de görünce bu blogun tam benlik olduğunu anladım. Bize de beklerim akvaryumdaikibalik.blogspot

Afiyetle takipdeyim.

Adsız dedi ki...

ayşecim dün akşam Ankara'nın en iyi burgerini tattım sonunda. Haklıymışsın! inanılmaz lezzetli, ama kocamanndı:)
soul project ile de pek güzel gitti:) öperim,

Unknown dedi ki...

Ayşeee cheesecake imin üstü beyaz kalmadı..:( Neden? ayynı zamanlamada aynı derecede yaptım, aynı dediğin gibi. Fırından çıkan sütlaç gibi gözüküyor. Daha tadına bakmadım, bir gün buzdolabında bekletilecek.

daphnevega dedi ki...

acil cevap - ipek,
üzeri bembeyaz kalmıyor fırından dolayı ama nasıl olsa kaplayacağın için no problemo. ben bembeyaz yapmayı bilmiyorum :(

Unknown dedi ki...

gerçekten mi ,iyi o zaman:) ben de başarısız oldum diye üzülmüştüm. tadı güzeldi ama:) tariflerinin devamını bekliyorum, bu arada şu yemek olayına ben de acaip meraklı olduğum için blog unu okumak zevk veriyor, özellikle yemekli kısımları:)

Adsız dedi ki...

harika bir tarif aynen yaptım hatta izninizi almadan çaldım bile :)))

elllerinize sağlık
sevgilerrr

MMO dedi ki...

Cheesecake ini bir blogcunun sitesinde gördüm,hemen denenmeye başlamış, okuduğum kadarıyla çok da beğenilmiş. Ben de deneyeceğim. Çok güzel olmuş Ayşe. Eline sağlık. :)

Adsız dedi ki...

Tarifi denedim, cok basarılı oldu, ufak 1-2 degisiklik yaptım, labneleri ve pınar beyazı light aldım ancak light peynirler biraz daha sulu oldukları için unu biraz daha arttırıp 1 bardak koydum. Paylasim ve tarif icin tekrar tesekkurler.

bLiNd FoLd dedi ki...

Şeker yerine splenda olur mu? Olursa ne kadar olur?

Adsız dedi ki...

süperrr bir tarif!!!!!!!!