25 Kasım 2009

ben yokken siz de son zamanlarda mutfakta neler olup bitmiş bir göz atabilirsiniz.

Sabah kahvaltısı için emprovize domates-biber-maydonoz karışımı. Böyle bir enteresan güvecimiz var. İçinde patates, domates, balık vb her şey pişebiliyor. Doldur içine ne istiyorsan, ver fırına. Bizim evde baya tuttu bu iş.

*

*

*

*

*

*

*
Pazar dönüşü mutfak tezgahı. Yaratık mantarlara özel ilgi. Bunları yersek bir şey olur mu? Hayır, olmuyormuş. Mantardan söz açılmışken söylemek gerek, mantarlarınızı lütfen yıkamayın. Çünkü daha sonra pişirirken o yıkama suyunu dışarı verir, kendisi sünger gibi bir varlıktır! Bu yüzden ıslattığınız bir bez ya da havlu ile mantar yüzeylerini iyice silerseniz alacağınız sonuç çok daha başarılı olur. Bu sadece bu garip mantar için değil, tüm mantarlar için geçerli!

*

*
*

*

*



Kidonya bilir misiniz? Müthiş bir tarifim var, hem de inanılmaz kolay. Ayvalık yemekleri kitabından. Öyle ki, piştikten sonra suyuna ekmek batırarak çıldırabilirsiniz. Temizlemek biraz gıcık evet ama 1. Sürekli yaptığımız bir şey olmadığı için zevkli, 2. Bu kadar lezzetli bir şey için değer.


*


*


*


*
*

*
Bu yengeçler pişmeden önce maviydi desem kim inanır? Bildiğimiz mavi yengeç suya atınca 3 saniyede turuncu oldu. Yemek için evde fındık kıracağı gibi bilmum alet edevat ortaya çıkıyor. Bu şirin hayvanı çıt çıt keserek içindeki lezzetli etini yiyorsunuz. Tarif mi? Atın canım kaynayan suya işte, ne tarifi.

*


*


*

10 yorum:

hirondelle dedi ki...

evet ben istiyorum kidonya tarifi.

çınar dedi ki...

ooo mantara gelince benim şuan yaşadığım yerde bu mantara merkki diyorlar. çokklezzetli diyorlar ama ben yemeğe cesaret edemedim açıkcası

Ayşe Şakarcan dedi ki...

hepsi nefis görünüyor, bu tip mantarı ben de bulduğumda alıyorum, deniz ürünlerine gelince, denizden ne çıksa iştahla yiyenlerdenim, kabuklu hayvanlar ise favorim...

unknown dedi ki...

ilginç yemekler

Unknown dedi ki...

merhaba ayşe ,
ilk defa yazıyorum ben size
mantara biz kirmit deriz karadeniz de annem onun soğan,yeşil birberle ve domatesle kavurur ve çok lezzetli olur :)
belki başka bir zamanda denersin
sevgiler iyi bayramlar.burcu

hirondelle dedi ki...

zaten karadenizliler herşeyi soğanla kavurmasıyla meşhurdur. insan ağız tadıyla kiraz turşusu bile yiyemez...

defne dedi ki...

meraba
benim de ilgimi mantar çekti. atinadan di mi? burda var onlardan, çintar diyorlar ona, yöre halkı bayılıyor, ama bence normal kültür mantarından da hiç farkı yok ;) bir de arada zehirlenenler oluyor

İlk... dedi ki...

bu saatte bu bana yapılmaz diyecem ama senin suçun ne şimdi dimi :) çok açım sanırım yaa :)

zeynep dedi ki...

Merhabalar, mantarnı adı melki, internette resim ve tarif bulabilirsiniz.. Çanakkale'de bolca bulunuyor ve fırında pişirince ciğer gibi oluyor:)

seyabb dedi ki...

Mantarlar hakkında bu bilgi çok işime yarayacak...teşekkürler.