5 Mart 2012

salt

Salt'ı bir süre önce gezdim, yazmaya fırsat olmadı. Biz Bankalar Caddesi'ndekine Galata şubesine gittik; bir de Beyoğlu şubesi varmış. Uzun süredir bir binadan bu kadar etkilenmemiştim. Eski Osmanlı Bankası'nın devasa kapıları, şahane merdivenleri, hareketli plakalardan oluşan tavanı ve sanat eseri yer karolarıyla en az binanın içinde barındırdıkları kadar heyecan verici.

Ben Salt'a gittiğimde kalıcı sergi Osmanlı Bankası Müzesi Koleksiyonu dışında bir de Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Arkeoloji sergisi vardı. Arkeoloji sergisi çok fazla ilgimi çekmedi ama konuyla gerçekten hiç alakam yok, muhtemelen sebebi budur. Yalnız arkeoloji sergisinde çok hoş bir bölüm vardı. Günümüzde yaşayan kişilerden ileride arkeolojik değeri olacak objeler seçmelerini istemişler. Genelde esprili yaklaşımlar vardı. Yaşıtım biri artık bulunmayan kokulu arı maya silgilerini seçmiş. Çok hoşuma gitti. Walkman de vardı. Gerçekten aslında ne garip. Belki de benim hiçbir şeyi atamayışım ileride işe yarar. Plakların son dönem popülerliğini düşündükçe de attığım kasetler için şimdiden üzgünüm!


Dediğim gibi binayı çok beğendim. İşte binadan birkaç foto. Manzara pek görünmüyor sanırım ama şahaneydi. Oditoryum ayrı, pencereler ayrı güzel. Hem cafe, hem de çok şık bir restoran var.


Ve kalıcı sergi Osmanlı Bankası Müzesi Koleksiyonu. Gerçekten kasa olarak kullanılmış yer altındaki bu bölmeler, o zamanın koskocaman kağıt paraları, bilgisayar yokken her şeyin elle yazılarak tutulduğu defterler. Detaylı detaylı da anlatmışlar her şeyi herkesin anlayacağı ve sıkıcı olmayan bir şekilde. Banka müzesi gezerken sıkılmamak zor bir şey haliyle ama bunu başarmışlar. Tiyatro dekoru gibi her taraf.



 
Ankara'yı anlamak elbette bambaşka alemlerde dolaşıyor, anlamk şstediğimden çok başka şeyler anlatıyor ama kalbimi kazandı :)


Salt'ı tavsiye ederim. Giriş ücretsiz. Gezmesi çok zevkli. Ben artık Salt'ı takip ediyor olacağım.

Peki şimdilerde nereyi merak ediyorum?

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Doğma büyüme İstanbullular olarak senden öğreneceğimiz çok şey var! Daha çok yaz daha çok! :)

Sonsuz Dekorasyon dedi ki...

gerçekten çok etkileyici gözüküyor..

Adsız dedi ki...

gereksiz bi yazı