30 Eylül 2014

Portekiz Road Trip - 4

Lizbon'un yakın çevresinde, hatta neredeyse yarım saatlik mesafede uğranabilecek birçok yer var. Kalış süresine göre ayarlanıp bir gün buralara ayrılabilir. Uğradığımız 3 yeri özellikle tavsiye ederbilirim:

Setubal: (Henüz konuya değinmedim sanırım, Portekizce'ye kafam bir türlü basmadı. Mesela burası "Ştubal" olarak okunuyor.)

Lizbonluların hafta sonları ve kısa tatillerdeki kaçış noktası burası. Upuzun güzel birkaç plaj var Setubal'de. Plajlarda şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Biz Ağustos ortası oradaydık ve deniz/okyanus inanılmaz soğuktu. Zaten plajdan denize baktığınızda diz yüksekliğine kadar suya girmiş, öylece dikilmiş halde dakikalarca sohbet eden insanlar görüyorsunuz ve ancak küçük ayak parmağınız suya değince bunun nedenini anlıyorsunuz. Yol ise harika deniz ve orman manzaralarıyla dolu. Yazın hafta sonları çok kalabalık, giderseniz hafta içini tercih edin.


Sintra:

Burası masalların geçtiği yer. Öyle bir ortam ki kafanızın üzerinde periler uçuşsa şaşırmazsınız. Görkemli saraylar ve romantik bahçeleriyle film seti gibi. Turist istilası altında olmazsa hayallere dalıp gitmek çok mümkün. Sintra'ya mutlaka yarım gün ayırmaya çalışın. Görülecek yerler: The Palace of Sintra (2 kulesiyle hemen ayırt edebilirsiniz), Pena National Palace, Quinta da Regaleira.



Quinta da Regaleira'nın gerçek olamayacak bahçeleri: (Bu 4 hektarlık devasa bahçe ve ev vaktinde çok zengin Carvalho Monteiro tarafından satın alınmış ve yazlık olarak kullanılmış.)



Cascais:

Cascais (Kaşkaiş!) çok tatlı bir sahil kasabası. Plajlarında yayılmak ya da ufak tefek dükkanlarla dolu sokaklarında aylak aylak gezmek için birkaç saat yeterli. Ben en çok sahildeki şu evlere bayıldım. Cascais'deyken pek şirin doğal ürünler dükkanı Mercearia da vila'ya uğrayın!




Ayrıca, Sintra ve Cascais'in çok yakınında Avrupa'nın en batı noktası olan Cabo de Roca var, oralara kadar gitmişken uğranabilir. Biz civarda Sesimbra, Estoril gibi birkaç küçük kasabaya daha uğradık ama bence bahsedilmesi gerekenler bunlardı. Portekiz'le ilgili en sevdiğim şeylerden biri yol yapmanın çok zevkli olması ve yolda bir şekilde durduğumuz her noktanın güzel olmasıydı. Bu yüzden tesadüfi duraklara izin vermek lazım, ben plan program insanı olsam da Portekiz'de rastgele uğradığımız her yer beni mutlu etti. Özellikle sahil şeridinde bunu yapmanızı tavsiye ederim, adı sanı duyulmamış, rehberde adı bile olmayan kasabalar size sürpriz yapabilir.

(Yaz bu sene ne çabuk bitti değil mi? Daha yeni deniz kenarındaydık, şimdi hava buz gibi.)

1 yorum:

Lulu's life dedi ki...

is hayatimda xmas tatili baslayinca tum ogleden sonrami resmen burada gecirdim.. Postlar arasinda Portekiz road trip gormeyi de acaiip sevdim :) Cok cok keyifle bi 8 gun Cascais'da konaklayip tum yakin cevreyi gezmistik.. Nefis nostalji oldu.. Okyanus suyunun buz halini hatirliyorum ama bizim minik wanderlust o sulara girip gikini cikartmadan takilmisti.. Oldukca iddali bi ilk okyanus tanismasi yasadi yani.. :)