17 Mayıs 2016

Doğum için (ev yapımı) hastane odası süslemeleri

Hastane odasını süslemeye ya da hastaneye gelenler için hediyelikler hazırlamaya illa gerek var mı? Tabii ki yok. Ben bir organizasyon şirketine ya da sipariş vererek sürekli görmeye alışık olduğumuz türden abartılı ve tek tip bir şeyler yaptırmak istemediğime emindim ama hastaneye ve daha sonrasında eve ziyarete gelenlere ufak hediyeler de hazırlamak istiyordum. Hediye olarak kendimiz ev yapımı ne hazırlasak diye düşünürken (benim hayatımda her şeyde olduğu gibi) işler büyüdü ve kesinlikle gidip almayı düşünmediğim lohusa tacına kadar vardı :) Annemle fikir olarak lavantanın doğuma çok yakışacağını düşündük ve olaylar gelişti. Çok abartmadan hastane için ufak tefek şeyler hazırlamak isteyenlere belki fikir verir diye bu detaylar burada dursun istedim.


Hediye olarak annemin hazırladığı zeytinyağı-balmumu kremi, lavanta kolonyası ve çikolatamız vardı. Bu zeytinyağı kremi şahane bir şey, biz yıllardır sürekli kullanıyoruz. Gelenlere hediye olarak kendimiz de severek kullandığımız bir şeyi verme fikri çok hoşuma gitti. Annem her zaman hazırladığı kremi lavantalı olarak hazırladı ve kavanozlara doldurdu, üstlerini çuval kumaşıyla kapatıp ve lavantayla süsledik. Diğer bir hatıra olarak lavanta kolonyası alıp mantar tıpalı şişelere doldurduk. Bir de çikolatamız vardı. Kendisini işlettiğimi düşünerek telefonu suratıma kapatmadığı ve madlen çikolatanın boyutlarını ölçüp bana telefonda söylediği için tatlı Pelit çalışanına teşekkür ederim :) Şerbeti evde bir iki deneme sonrası fazla şekerli olmayan, bolca içilebilecek şekilde hazırladık. Hediyelerimizin üzerine becerikli arkadaşım Bahar (Zarf Davetiye) tam da istediğim gibi etiketler hazırladı. 






Kasnakların dekorasyonda kullanılmasını çok seviyorum, kapı ve oda için süslemelerde de kasnakları kullandım. Sarp'a ilk aldığımız şeylerden biri bu minik örgü patiklerdi. Onları bir kasnak üzerine diktim. Diğer bir kasnağa lavantalar ve küçük beyaz çiçekleri çiçekçi teliyle monte ettim. Sonuncu ve kapı süsü olacak en büyük kasnak üzerine bir kumaşa çarpı işiyle Sarp'ın ismini işledim, alt tarafına yine lavantaları iliştirdim. 






Her şey bittikten sonra elimizde hala miktarda lavanta ve beyaz çiçek kalmıştı. Bu artan malzemeyle de evdeki saç bantlarından birinin üzerine de minik lavantaları bağladım, böylece kendi çapında bir lohusa tacım oldu. Doruk ve Sarp için de küçük yaka iğneleri yaptım. 


Böylece hastane için özel bir şey yapmayacağım derken ortaya birçok şey çıkmış oldu ama sanırım çok abartmadan işin içinden çıktık. İnsanın kendi yaptıklarını kullanması her zaman daha zevkli oluyor. Bu masanın bir benzeri şu an üzerindekilerle birlikte evde bizimle yaşamaya devam ediyor. Artık 1.ayımızı tamamladığımıza göre herhalde yavaş yavaş masayı toparlayabiliriz :)



10 yorum:

bahar006 dedi ki...

Çok hoş olmuşlar, ellerinize ağlık:)

Nur... dedi ki...

Ayşe hanım, bebişinizi sağlıkla sıhhatle ve mutlulukla büyütürsünüz inşallah. Benim bebeişim de 19 aylık oldu Minik kızım büyüyor. Hastane için yapmış olduğunuz hazırlıklarda hani annenizin yaptığı kremin tarifini yazar mısınız veya almak istesek nasıl alabiliriz.

Nur...

Handan dedi ki...

çok tatlısınız ya:))) her şeyi ay ben yapmayayım çok sevmem ama sonra sonuna kadar bütün klişe ve geleneklere sonsuza kadar bağlı olma haliyle hepsini bir bir yapma hali:)))) bari en başta yormayın kendinizi ay sevmem ay yok olmz diye bak ne güzel ne kadar geleneklere uyan bir hanım kızsınız hep böyle devam edin.

Ebygale dedi ki...

Çok çok güzel olmuşlar, ellerinize sağlık annenle senin. zeytinyağı kremini çok merak ettim. Sağlıcakla büyüsün Sarp, sevgiler...

Nil dedi ki...

Hepsi çok güzel olmuş. Elinize emeğinize sağlık.
Hoşgelmiş Sarp. Ne kadar şanslıymış.

daphnevega dedi ki...

@bahar006,
Çok teşekkürler :)

@Nur,
Merhaba, güle güle büyüsün :) Tamam yazacağım mutlaka, merak eden çok olmuş. Benim çok işime yaradı, sizin de yarar umarım.

@Handan,
Hahaha evet en köklü geleneklerimizden olan hastane odası süslemeyi hakkıyla yaptım, çok içim rahat!

@Ebygale,
Çok teşekkürler, kremi en yakın zamanda yazacağım :)

@Küçük Mucizelerim,
Umarım hep şanslı olur, çok teşekkürler :)

semerlikedi dedi ki...

Ayşe hanım çok güzel bir yazı, bebeğinize uzun ömürler diliyorum. Ben de annenizin kremini çok merak ettim doğrusu, tarif yazarsanız çok memnun olurum efendim.

fatma dedi ki...

çok güzel süsleme olmuş. sizden kopya çekeceğim ama annenizin kreminin yapımını paylaşsanız sevinirim:) hala olarak kuzuma böyle bir süsleme yapmak istiyorum.

Adsız dedi ki...

Şahane olmuş .. Elinize sağlık
Savaş Ç.

Adsız dedi ki...

Süslemeler çok güzel olmuş elinize sağlık. Kapı süsünde hangi boy kasnak kullandınız acaba?