1 Mayıs 2017

Şekersiz sütsüz 1. yaş doğum günü pastası (Hem de 2 ayrı pasta!)

Sarp'ın 1. yaşı için kendisinin de yiyebileceği bir pastası olsun istedim. Meğer bu çok da kolay bir şey değilmiş. Bebeklere 1 yaşa kadar süt, şeker ve yumurta beyazı verilmiyor. Haliyle kek ve pastaların en temel malzemeleri elinizden alınmış oluyor. 1 senedir bunlara dikkat edeceğiz diye uğraşıyoruz, çocuk 1 yaşına girdiği gün bunları önüne verip, alerjisi vs varsa bunu doğum gününde öğrenmek istemedim. Şeker konusunda ise 1 yaş değil, gidebildiğim kadar gideceğim.

Pastaya dönelim: Birkaç gün internette şekersiz, sütsüz ve mümkünse yumurta beyazı içermeyen bir tarif arayıp, aklıma yatan bir şey bulamayınca kendim bir tarif uydurmak durumunda kaldım. Hayatımda daha önce hiç pasta yapmadığım için bu ilk tecrübemin sonuçlarından bir hayli şüpheliydim ama ortaya çıkan pasta gayet güzel oldu. Sarp ilk pastasını bayılarak yedi, benim de içim rahat etti.

Garantili olsun diye 2 ayrı tarif denemiştim. İkisi de lezzetli olunca Sarp da bol bol zarasız pasta yemiş oldu. Öncelikle şunu söyleyeyim: bu pastalar elbette lezzet olarak normalde yediğimiz pastalara pek benzemiyor ama şaşırtıcı şekilde ikisini de çok beğendik, yapıldıkları gün tamamını yedik. Sarp ise hayatında hiç böyle bir şeyler yemediği için çok mutluydu, pastaların ikisini de coşkuyla karşıladı.

Pasta No 1:
Naked cake'lere, yani etrafında şeker hamuru ya da herhangi bir kaplaması olmayan, pandispanyanın ve pasta katmanlarının dışarıdan göründüğü, üzeri genelde renkli meyveler ya da çiçeklerle süslü pastalara bayılıyorum. Bu pasta da eldeki malzemeler nedeniyle kendi kendine bir naked cake oldu :)
Pastanın kek kısmı aslında kurabiye hamuru. Katmanlar arasında kullanılan renkli krema da gün kurusu ve kuru kayısı püresi.

Malzemeler:
Pastası için:
2 su bardağı tam buğday unu
2 yumurta sarısı
100 gr tereyağı
1 küçük çay bardağı yoğurt
Çay kaşığının ucuyla karbonat

Kreması için:
15 adet gün kurusu
15 adet kuru kayısı

Üst süsleme için:
50 gr kadar labne (Ada marka organik labne kullandım)
25 gr kadar yoğurt
Siz ihtiyacınıza göre bu miktarı değiştirebilirsiniz, labne yoğurdun 2 katı olacak şekilde karıştırabilirsiniz.
En son üzerei için istediğiniz meyveler ve taze nane

Yapımı:
-Un ve tereyağını bir kaba alıp karıştırın ve yoğurun. (Ufalanan bir hamur elde edeceksiniz)
-Ayrı bir kasede karbonatı yoğurda yedirin.
-Yumurta sarısı ve karbonat eklenmiş yoğurdu hamura ekleyin, yoğurun.
-Hamuru streç filme sarıp yarım saat kadar buzdolabında bekletin.
-Dolaptan çıkardıktan sonra yapmak istediğiniz pastanın görüntüsüne göre bu hamuru merdaneyle açıp, kurabiye yapar gibi, bir kalıp yardımıyla parçalar çıkarın.

(Ben 2 katlı bir pasta yapmak istedim. Daha büyük olacak alt kısmı için 4 büyük , üst taraftaki daha küçük kısım için de yine 4 küçük daire elde edecek şekilde hamurdan parçalar ayırdım, merdane ile açtım ve istediğim büyüklükte, yaklaşık 1 cm kalınlığında daireler kestim. Kurabiye kalıbınız yoksa dert etmeyin. Küçük tencerelerin kapakları, bardakların ağız kısmı işinizi halletmenize yeter. )

-Hamurdan elde ettiğiniz daireleri pişirme kağıdına alın ve önceden ısıtılmş fırında 180 derecede 20 dakika kadar, hamur renk değiştirene kadar pişirin. Çok pişmememesine dikkat edin, pasta keki olarak kullanılabilmesi için biraz yumuşak kalması gerekiyor.
-Fırından çıktıktan sonra soğumaya bırakın.

-Bu sırada iki ayrı küçük tencereye gün kurusu ve kuru kayısıyı üzerlerini geçecek kadar su ekleyerek kaynatın. Yumuşayınca tel süzgeç yardımıyla ikisini ayrı ayrı ezerseniz marmelat kıvamında, pasta katmanları arasında krema niyetine kullanabileceğiniz bir dolgu malzemesi elde etmiş olacaksınız.

-Yine ayrı bir kapta labne ve yoğurdu karıştırın. Bu da üst süsleme olacak.

-Kurabiyeler hazır olduğunda büyük daireleri üst üste, bir katta gün kurusu ezmesi, diğer katta kayısı dolgusu olacak şekilde yerleştirin. Kayısıların nemi kurabiyeleri yumuşatacak ve yarım saat sonra kurabiyeler pasta gibi bıçakla dilimlenecek hale gelecek.

-Dilediğiniz kısımlara labne yoğurt karışımını yayıp, üzerini meyvelerle süslerseniz pastanız hazır!


Pasta No 2:
Bu pasta çok daha basit. Diğerine göre boyut olarak da çok daha küçük ama elbette siz malzemeleri arttırarak istediğiniz kadar büyük bir pasta elde edebilirsiniz. Bu tarifle lezzetli bir kek elde ediyorsunuz, istediğiniz gibi süslemek size kalmış. Bu tarifi 2 kez denedim, ikisinde de ertesi günü göremedi :)


Malzemeler:
2 havuç
2 elma
1 tatlı kaşığı tarçın
çay kaşığının ucuyla karbonat
Bir avuç ceviz
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı kadar tam buğday unu (bu miktar havuç ve elmanızdan dolayı hamurun ne kadar sıvı olacağına göre değişebilir. Duruma göre daha fazla un koymanız gerekebilir.)
Süsleme ve dolgu kreması için: 25 gr yoğurt, 50 gr labne, meyveler


Yapımı:
Havuç ve elmaları rendeleyip, suyunu sıkın.
Tavada tereyağını eritin ve havuç, elma ve tarçını karıştırıp yumuşayıncaya kadar birkaç dakika pişirin.
Yumuşayınca bir kaba alın ve soğumasını bekleyin.
Soğuduktan sonra iyice dövülmüş ceviz, yumurta sarısı, karbonat ve unu ekleyin, karıştırın.
Elde ettiğiniz hamuru kek kalıbına boşatın. (Ben 2 ayrı kalp şekilli minik -10 cm çapında- kek kalıbına bölüştürdüm, siz dilediğiniz gibi pişirebilirsiniz. Ama malzeme fazla değil, o yüzden incecik bir kek olmaması için çok büyük bir kap kullanmamalısınız.)
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin.
Çıkarıp soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra misina, ip ya da bıçak yardımıyla keki enlemesine 2şer cm'lik katmanlara ayırın. Katmanların arasına yoğurt ve labne karışımından sürün, katmanları üst üste toplayın.
En üste meyveleri serpiştirdiniz mi bu pasta da tamam!

İlk denemem de şöyle bir şeydi, süsleme önerisi olabilir:


İşte böyle.
Birinci yaş elbette kutlamaya değer ama daha çok minikler, şeker vermeye değmez bence. Çocuklar zaten bu yaşta ne olup bittiğini hiç anlamıyor, genelde bu kutlamalar aileler ilk yaşı önemsediği için ve sonradan hatıra kalsın diye yapılıyor. Durum böyleyken çocuğa şeker yedirmeye gerçekten gerek var mı? Sonuç olarak lezzetli ve zararsız pasta olabiliyormuş. Ben doğum günü ya da diğer kutlama zamanları haricinde de bu tarifleri kullanarak pastalar yapacağım. Ben tarif ararken zorlandım, umarım bu tarifler benimle aynı durumda olanların işine yarar!

4 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

ne kadar güzel pasta bu böyle!
yeni yaşınız kutlu olsun, nice mutlu yaşlara..

kusursuzdegilim dedi ki...

cok guzel gozukuyor, elinize saglik. neden gun kurusu ve kayisiyi ayri ayri yaptiniz? farkli bir tat mi veriyor?

Adsız dedi ki...

Çok teşekkürler bu güzel paylaşım için

Adsız dedi ki...

Üzgünüm ama tarifiniz civik bir kek ile sonuclandi. Un miktari ve kivam ile daha detayli bilgi verebilirsiniz.