4 Haziran 2010

çıkarın kağıtları, yazılı yoklama var!

1. Aşağıdaki cümlenin öznesi nedir?

Gülben Ergen: Beni alsalar, ipe koysalar, dayanamaz yine kadere salsalar.

2. Aşağıdaki cümlede anlatılmak isteneni açıklayınız.

Ajda: Hayat aynı gökteki gibi, uçuyor anılar.

3. Aşağıdaki cümlede ima edilen nedir?

Emre Aydın: "Yaptım çünkü aşık oldum" deme, konuşma. Ona öyle demezler buralarda.

Süreniz başladı!

12 yorum:

$afak dedi ki...

1- onlar.

2- Bizim bi hikmet ağbi vardı. Çok genç gitti rahmetli. Karısı, çocuğu benim aile çok güzel ailece pikniğe giderdik, istop oynardık. Yazın yazlığa gider mangal yapardık. Bir gün yazlık dönüşü trafik kazasında kaybettik (uçup gitti). Geriye anıları kaldı. Oysa eskiden bu anılar ne kadar çoktu zamanla onlar da uçuyorlar (cümlenin virgül sonrası açıklaması).

3- Ben iflağ olmaz bir ezik ve ağlağım.

Tam 1.25 sn.

daphnevega dedi ki...

safak,
onlar olmaz. bi yerine olsa, diğerine olmaz. (onlar) beni alsalar. (onlar) dayanamaz yine kadere salsalar. bence dayanamayan başka bir şey ama aklım elbette yetmedi.

NiLaY dedi ki...

süpersin, içinde bulunduğumuz buhranlı ruh hali ile çıkan sözlerin hiçbirşey ifade etmediğini çok güzel kanıtlamışsın :)

Adsız dedi ki...

ilk ikisini bilmem de, 3. nün ne demek istediği çok net:
bildiğin aşüfte diyor
ya da yosma
ya da kevaşe
:)

Adsız dedi ki...

Bende ddiğer isimsiz arkadaşa katılıyorum..ilk ikisinde onlar alıyor,beni ipe koyuyolar sonrası ise öss deki gibi anlatım bozulkuğu oluyo çünkü bişi dayanamıyo :)
2.si ise anlatım bozukluğu bile değil sanki yanyana kelime yazmışsın gibi..
ama 3. ah o 3. :)) benim anladığım "ah seni şıllık sen ben aşık oldum yaptım diyosan bizde sana o... diyoruz" diyor basbauağı :) eğlendim :P

hirondelle dedi ki...

1. o

2. Ajda Hanım artık kuru mu ne içtiyse uçmuş; ben de istiyorum

3. Buralar nerelermiş ona göre göreceli oluyor cevap; bilemedim.

Nasilgiysem dedi ki...

1. gizli özne, üçüncü tekil şahıs, yüklem dayanamaz çünkü :D
2. ajda demiş olmuş, ben bilmem ajda bilir.
3. emre aydın kimdir bilmem,tanımam etmem, nerede yaşadığını ettiğini de bilmem... dolayısı ile oralarda ne denir bilemem :)

Nihan dedi ki...

:)))) 2. cümleye istinaden: Serdar Ortaç şarkılarında dilbilgisi tutarlılığı ve mantık aramayı uzun zaman önce bıraktım ben. Kendisi "bu gönül herşeye aç değil, doyuracak mı bilen yok" diye bir cümle kurabilmiş bir şahıs. Biz uzun zaman en yakın arkadaşımla Serdar Ortaç şarkılarının arkasında aslında gizli bir felsefe olduğuna inandık. Bir araba yolculuğunu, Bengü'nün Gezegen şarkısındaki "sana verdiğim yıllarımı, biriken tüm imkanlarımı alıp çek git" cümlesine adadık. Ben şahsen pes ettim. Kırılmış kalp hırsızlardan ne demek yahu...

maria lopez garcia dedi ki...

simdi 1 cok net. oss'de de iidi turkcem ozne onlar efenim.
2'de iste guftekar olumden sonra cennete kavusulcagindan belli bir eminlikle aynı oradaki gibi aslinda hayatta da anilarin blablabla
eet aldatmak.. evet ana konu bu sanirim gerekce kabul etmiyoruz filan gibi gidiyor.

ve fakat cok ozur dileyerek ben de bir soru sormak istiyorum.inanin yillardir anlayamadim aydinlandigim yer burasi olur istiyorum. pek degerli turk dusunuru, bestecisi, guftecisi serdar ortac beyefendi melek misin gumus sogut dali mi? derken neyi mana etmistir? gercekten yardimlarinizi bekliyorum.

Adsız dedi ki...

1- gizli özne edilgen geçişsiz fiil.

2- ajda da artık eski ajda değil.
bir zamanlar, kapı açık arkanı dön ve çık istenmiyorsun artık derken zaman içinde evrim geçirerek nikahın imamını da kıyarım hükümetinide sabrına başlarım sükunetinede demiş birinden bu saatten sonra anlamlı şarkı beklemek biraz zor. serdar ortaç ise bütün şarkı sözlerine baktığında bir ilk okul çocuğu bile ondan daha iyisini yazar ama cd leri her zaman çok satar ve herkes de dinler (bende, konserine de gitmişliğim vardır) ama sorduğun zamanda herkes aaaa serdar ortaç mı diye bir havaya girerler.
malum bizim halkımız her zaman national geographic de belgesel izler radikal veya cumhuriyet gazetesi okur ve mozart dinler o nedenle serdar ortaç dinleyeni aşağılar bir tavır takınırlar.

3- emre aydın'ın şarkısında da hani adnan bey'in kapılardan geçememesine sebep keçiden biraz fazla ren geyiğinden biraz az olan behlülden sonra uzayan çıkıntıları varya ondan bahsediyor.

şaka bir yana
emre aydın'ı kız arkadaşı aldatmış ve başkasıyla evlenmiş ve emre aydının bütün şarkılarında ihanet teması işlenir ve hepsini de o kız arkadaşına yazmıştır.

arzu

etipuf dedi ki...

1.o kadar Türkçemiz yok bizim

2. Ajda'nın şarkısında yani anlam aramak yersiz..bildiğim kadarıyla serdar ortaç yapmıştı çünkü.

3.fanfinifinfonununa kılıf uydurma bizim buralarda senin gibilerine "vittirivizzik " derler diyor:))

Papasito dedi ki...

Ajda değilde ajdar söylese salak derdik, Ajda söyleyince superstar oluyo. Kime göre, neye göre ?