Firik firik firik!
Firik, yeşilken toplanmış, tütsülenmiş buğday.
Firik pilavı Güneydoğu'da, özellikle Antakya ve Antep'te yapılıyormuş. Annem Antepli. (Antepliyim demiyor, Kilisliyim diyor, o ayrı.)
Firiğimiz vardı, hadi yapalım dedik. Ben eski yemek kursu notlarını çıkardım. Annemin bilgileriyle benim tarifi karıştırdık.
Nasıl baharlı, nasıl aromatik. Firiğin kokusu,tadı kendiliğinden sanki otuz çeşit baharat eklenmiş gibi. Çok lezzetli. Hafif çıtır çıtır bir pilav. Özellikle bulgur pilavını sevenler buna bayılır.
Firik sık sık yapılsın. Mantarlı da denensin. Firik demek çok zevkli, kelimeyi kullanmak için her türlü fırsat değerlendirilmeli!
Firik pilavı
Malzemeler:
250 gr kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 soğan
2 domates
2 su bardağı firik
1 su bardağı bulgur
6 su bardağı su
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 yemek kaşığı sıvı yağ (ben zeytinyağı kullandım)
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz
Biber
(Orijinal tarifte nohut da vardı. Biz koymadık.)
Yapılışı:
- Sıvı yağı ve kuşbaşı doğranmış eti tencereye alın. Et suyunu verip geri çekene kadar kavurun. - Yemeklik doğranmış soğanı ekleyin, soğanlar şeffaflaşana kadar kavurmaya devam edin.
- Kaynar suyu et ve soğanın üzerine ilave edin, birkaç dakika kaynamaya bırakın. (Bu et tadının suya ve daha sonra kullanacağımız firik ve bulgura geçmesi için gerekli.)
- Firik ve bulguru ekleyin.
- Tuz ve karabiberi ilave edin.
- Tencerenin kapağını kapatıp 10-15 dakika pişmeye bırakın.
- Pilavın suyunu çektiğinden emin olduktan sonra kabuğu soyulmuş ve ince doğranmış domatesleri ve tereyağını ekleyip pilavı karıştırıp 5 dakika demlenmeye bırakın. (Evet domatesler tereyağıyla birlikte son aşamada ekleniyor.)
- Firik pilavı hazır!
Firik pilavı Güneydoğu'da, özellikle Antakya ve Antep'te yapılıyormuş. Annem Antepli. (Antepliyim demiyor, Kilisliyim diyor, o ayrı.)
Firiğimiz vardı, hadi yapalım dedik. Ben eski yemek kursu notlarını çıkardım. Annemin bilgileriyle benim tarifi karıştırdık.
Nasıl baharlı, nasıl aromatik. Firiğin kokusu,tadı kendiliğinden sanki otuz çeşit baharat eklenmiş gibi. Çok lezzetli. Hafif çıtır çıtır bir pilav. Özellikle bulgur pilavını sevenler buna bayılır.
Firik sık sık yapılsın. Mantarlı da denensin. Firik demek çok zevkli, kelimeyi kullanmak için her türlü fırsat değerlendirilmeli!
Firik pilavı
Malzemeler:
250 gr kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 soğan
2 domates
2 su bardağı firik
1 su bardağı bulgur
6 su bardağı su
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 yemek kaşığı sıvı yağ (ben zeytinyağı kullandım)
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz
Biber
(Orijinal tarifte nohut da vardı. Biz koymadık.)
Yapılışı:
- Sıvı yağı ve kuşbaşı doğranmış eti tencereye alın. Et suyunu verip geri çekene kadar kavurun. - Yemeklik doğranmış soğanı ekleyin, soğanlar şeffaflaşana kadar kavurmaya devam edin.
- Kaynar suyu et ve soğanın üzerine ilave edin, birkaç dakika kaynamaya bırakın. (Bu et tadının suya ve daha sonra kullanacağımız firik ve bulgura geçmesi için gerekli.)
- Firik ve bulguru ekleyin.
- Tuz ve karabiberi ilave edin.
- Tencerenin kapağını kapatıp 10-15 dakika pişmeye bırakın.
- Pilavın suyunu çektiğinden emin olduktan sonra kabuğu soyulmuş ve ince doğranmış domatesleri ve tereyağını ekleyip pilavı karıştırıp 5 dakika demlenmeye bırakın. (Evet domatesler tereyağıyla birlikte son aşamada ekleniyor.)
- Firik pilavı hazır!
5 yorum:
süper görünüyor ayşe..ellerinize sağlık..
ben de çok severimm..bence bulgur pilavıyla kapışır ;)
blogu zevkle takip ediyorum. fotograf makineniz nedir? resimler hep şahane.
Eline saglik, evet bulgura ve onunla hazirlanan herseye bayilanlardanim. Denemek lazim. Ha bu arada Aysecim domatesi 2 kez gecmissin
aay bir canım çekti bir canım çektii anlatamam..
:)
teşekkürler!!
ebru,
Fotoğraf makinemCanon Powershot SD900. Pro değil ama seviyorum ben :)
Yorum Gönder