17 Aralık 2012

Şahane keşif: Öz Kilis

Böyle söyleyince çok mu iddialı olacak bilmiyorum blog ama gerçekten iddialıyım, İstanbul'daki, hatta bugüne kadar tüm yediklerimin içindeki en iyi kebabı tattım, mutlu ve gururluyum. Yeri Fatih'te, adı Öz Kilis. Fatih'e kalkıp bu yüzden mi gittik? Evet.


Annem Kilislidir. Çocukluğunda çok zaman geçirdiği Kilis'in yemeklerini hep çok özler. Hiçbir yerde gerçekten iyisinin yapılmadığını, Antep yemeklerinin ise Kilis yemeklerinin yerini tutmadığını söyler. Babamla bir şekilde burayı öğrenmişler, İstanbul'a geldiklerinde üşenmeyip (genetik bilimine saygılar) buraya gittiler, sonra da anlata anlata bitiremediler. Ben de ne zamandır istiyordum, sonunda gittik. Söylendiği kadar varmış. Şimdi buraya nasıl sık sık gidebilirim, bunu araştırmalıyım.

Küçücük bir dükkan. Duvarlar mekan hakkında yazılarla dolu ama yine de esnaf lokantası görüntüsünü koruyor. Müşteri kitlesi de öyleydi ben gittiğimde. Sanki Anadolu'da bir şehirdeyiz, burası da mahalle kebapçısı. İçeri girenler yemek yiyenlere selam veriyor.

Gavurdağı salata ve içli köfte ile başlıyoruz. Bir yandan maşrapalarda ayranlar geliyor. Ardından soğanlı ve sarımsaklı lahmacun. Ben sarımsaklıya bayıldım. Lahmacunun boyutu devasa, fiyatı ise 3 TL. Sosyetik zincir kebapçılarda bu fiyatın 5 katına lahmacun yeniyor, hem de tat olarak bunun yanına yaklaşanı hiç görmedim. 


Kebap olarak, bize bakan garsonun da tavsiyesiyle Urfa ve küşleme söyledik. Urfa'nın yanında nohutlu firik geldi, mekan kalbimi hepten fethetti. Kilis tava gibi menüde çok merak ettiğim şeyler de diğer seferlere kaldı. İki kişi tıka basa yiyip 40 lira hesap ödedik. Kebap konusunda fiyat lezzet oranında burayla boy ölçüşebilecek bir yer olduğunu sanmıyorum.


Benim için Öz Kilis İstanbul araştırmaları içinde en iyi keşiflerden biriydi. Fatih'e daha çok defalar gideceğim. Fantastik gelinlikçi vitrinlerinden gözlerimi çekmeyi başarıp dosdoğru Öz Kilis'e gidip oturacağım :) Civarlardaysanız pas geçmeyin, civarlarda değilseniz sırf burası için kalkıp gidin, kesinlikle değiyor.

İyi haftalar!

9 yorum:

Ebruli dedi ki...

Ankara da şubesi yok mu?

mrv dedi ki...

Çok kötüsün Ayşe, bu saatte bunu görmem hiç iyi olmadı.
Not ettim hemen Öz Kilis'i. Lahmacun müthiş görünüyor gerçekten.

hayal-et dedi ki...

Nasıl gidicez buraya? Tarif vermemişsin hiç. O gelinlikçilerin sıralandığı caddede mi?

nil dedi ki...

ayşe resimler çok güzel, fakat internetteki yorumlarda genel temizlik kabul edilebilirin altında-ki böyle yerlerde daha düşük olmalı-buna rağmen zayıf bulunmuş, sen gittiğinde durum ne idi? birde çok kalabalıkmıydı eğer haftasonu gittiysen?

Adsız dedi ki...

Kilis tavasını Yemen lazım üste, öyle böyle bırsey değil)

Adsız dedi ki...

ben bu kilis tava denen şey antakya tepsi kebaba benziyor diye biliyorum. Öyle ise çok birşey kaçırmadın bence

Adsız dedi ki...

bugun denedim, bayilmadim acikcasi..fatihte buryan yemeni oneririm, tadini unutamam..sur kebap gibi birsey olabilir adi..bir de perde pilavi, nefisti.

Levent Maşa dedi ki...

bana göre çok net istanbuldaki en iyi lahmacun!:)
bir de döner konusu ile alakalı bir öneri;
www.frangodoner.com

Adsız dedi ki...

Annenler Vedat Milör'ün programından öğrenmiş olmalılar. Ondan önce meşhur değildi, çok az kişi bilirdi.