10 Haziran 2014

Kılıç Ali Paşa Hamamı

Etrafımdaki herkes konuyla çok ilgilendi o yüzden belki merak eden vardır diye yazayım dedim. Ben hayatım boyunca hiç hamama gitmedim. Yani geçen hafta sonuna kadar gitmemiştim. Aylardır planlıyorduk, sonunda rezervasyonumuzu yaptırdık, heyecan içinde Karaköy'deki Kılıç Ali Paşa Hamamı'nın yolunu tuttuk. Böyle muhteşem bir şey olduğunu bilsem hiç boşa zaman kaybeder miydim? Bildiğiniz tüm spa'ları, masajları unutun, kurtuluş KESE'deymiş!


Hamam için özellikle İstanbul'da çok fazla seçenek var. Fiyatlar değişiyor. Hürrem Sultan Hamamı, Cağaloğlu Hamamı, Çemberlitaş Hamamı benim en sık duyduklarımdı. Birkaç ay önce Karaköy'de tesadüfen Kılıç Ali Paşa Hamamı'nın önünden geçtim. Merak edip içeri girdim konuştum. 1500'lerden kalma hamamın renovasyonu 2012'de bitmiş. İçerisi harika, pırııl pırıl. Kendinizi film setinde hissedebilirsiniz. Hamam her gün sabah 8'den, akşam 23:30'a kadar açık. Sabah 8'den 16:00'ya kadar kadınlar, 16:30'dan sonra erkekler. Özellikle hafta sonu gidecekler için rezervasyon iyi fikir.


Jelatin'ciğimle Cumartesi 14:00'deki randevumuza heyecanla gittik. Gelirken yanımızda hiçbir şey getirmemize gerek olmadığını söylemişlerdi. Çantamıza sadece bikinilerimizi ve yedek iç çamaşırlarını atıp gittik. Bizden önce gelin hamamı olacağını söylemişlerdi. Hamamın güzel avlusunda (otuduğum yerden manzaram tam da yukarıdaki fotoğraftı) beklerken bir form doldurmanız gerekiyor, o sırada şerbet ikram ettiler. Gelin hamamı nedeniyle gelin şerbetiymiş. Ben ne olduğunu bilmiyorum ama orman meyvelerinden oldukça lezzetli bir meyve suyuydu. Daha sonra asma kattaki soyunma odalarına yönlendirdiler. Kilitli bir dolabınız oluyor, eşyalarınızı orada bırakıyorsunuz. Bu sırada peştemal ve terliğinizi veriyorlar. Daha sonra zaten kendinizi size ne yapacağınızı söyleyen tatlı ablaların eline bırakın gitsin :) Hamam seansı yaklaşık 1 saat sürüyor. Dilerseniz servis almak zorunda değilsiniz, kendi kesenizi kendiniz yapabilirsiniz. Bence kendinizi usta ellere teslim edin ve tadını çıkarın. Kese yaptırmak meditasyon gibi bir şeydi. Benimle ilgilenen kişi Emine'ydi, çok çok memnun kaldım. Tüm yıkanmalar, keseler, köpükler bittikten sonra tekrar avluya, bu sefer minderler üzerinde dinlenmeye geçiyorsunuz. Yüzünüz için mentollü havlular getiriyorlar, bunları yüzünüze kapatıyorsunuz maske gibi. Jelatin Hanım bütün bu ritüele benden çok daha hakimdi, mentollü havluya benim kadar heyecanlanmadı. Dinlenirken ayran içti, o da yaygın bir şeymiş. Ben yasemin çayı içtim, sanki yogadan çıkmış gibi :)


Hamam sonrası için deodorant, saç kurutma makinesi, kulak çubuğu gibi gerekebilecek şeylerin hepsi var, yalnız kullan at tarak ve saç şekillendiricilerin eksikliğini hissettik. Giderseniz bunları yanınızda götürmelisiniz. Gelelim faturaya. Ücret 130 TL, her şeyimi kendim yaparım derseniz 100 TL. Çok daha uygun fiyata başka yere gidiyorum, çok da memnunum diyorsanız bana da haber verin. Düzenli bir hamam müşterisi olmak istiyorum!

Tabii sonrasında Karaköy'de bulunmanın avantajını kullanarak, şahane başlayan hafta sonumuzu serin Sultaniye Emir kadehleriyle Unter'de devam ettirdik.


Kılıç Ali Paşa Hamamı
Kemankeş Mah. Hamam Sok. No:1 34425 Tophane Karaköy, İstanbul
Telefon: +90 (212) 393 80 10

5 yorum:

shadoweyes_ontheway dedi ki...

Bir hamam ritüelini unutmuşsunuz gazoz içmek :)))

Adsız dedi ki...

aynen soda ya da gazoz içilir aslında hamandan sonra

Adsız dedi ki...

Küçükken annem çok götürürdü her hafta biri hamam diyince tüylerim diken diken olur kıpkırmızı olana kadar keselerdi.Bizim gittiğimiz hamam şimdilerde sadece erkekler için. Üsküdarda marmarayın oralarda var bir hamam birde Kadıköyde ara sokakta var ikiside güzel Üsküdardakinde kına için gitmişti arkadaşlarım sizin fiyat kadar pahalı değildi 25-30 tl civarı birşeydi.

Unknown dedi ki...

İstanbulun gitmediğim hamamı kalmadı, içinde üşüdüğüm tek hamam bu oldu.
Aslında görünüm ve hijyen beş yıldızlı ancak orası bir hamam değil, ancak hızlıca yıkanıp çıkılacak bir banyo olabilir.
Hamam kültürünü bilmeyen birilerinin işlettiği bu yerde Tarihi binaya yazık etmişler...
Ancak hamam nedir bilmeyen turistleri kandırabilirler.

Adsız dedi ki...

Bu turistik hamamlarla ilgili aynı şeyi hissediyorum. Gerçek değiller, film seti mübarekler. Buhar bile olmuyor. En iyisi mahalle hamamları.