24 Şubat 2019

91. Oscar ödüllerini dağıtıyorum

Bu blogun geleneklerinden biri de Oscar tahmin yazısıydı. En son 3 yıl önce tahmin yazısı yazmışım, o sıralar işim de filmlerle ilgiliydi. O yazıyı yazdıktan kısa bir süre sonra doğum iznine çıktım ve sonrasında Digitürk'te İçerik departmanındaki film ve dizi alımları alanındaki işime geri dönmedim. Sinemaya ve filmlere olan aşkım zaten işten çok öncesine dayanıyor ve işten ayrılınca da elbette devam etti. Hatta daha huzurlu devam etti diyebilirim :) Bir konu işin olunca ona artık tamamen keyfi bakmak mümkün olmuyor. Sinemada mutlu mutlu film izleyecekken jenerikte ismi yazan firmalardan biriyle acilen tamamlanması gereken kontrat birden aklına geliyor, sonra hadi konsantre ol da filmi izle :) Neyse, ben bu sektörün içinde olmayı çok sevdim ama belki de bütün gün onlarla haşır neşir olmadığım için filmleri daha rahat kafayla izleyebiliyorum.

Oscar benim için her zaman heyecanlı. Ne kadar Hollywood'a saydırsam, ödüllerdeki katakullilere, politik yaklaşımlara sinir olsam da kabul etmek gerekiyor ki bu gece sinemanın en görkemli gecelerinden biri. Filmlerin tamamını izledim ve sonuçlar için heyecanlıyım. Bu yıl tuhaf ve tarıştmalı bir tören olacak, orası kesin. Tahminlere geçmeden önce bu tuhaflıkların kısaca üzerinden geçtim. Hadi başlayalım o zaman.

Tuhaflık 1:

Roma hem en iyi film, hem de en iyi yabancı film kategorisinde aday. Filmi beğenip beğenmemekten tamamen bağımsız olarak bu durum bana aşırı saçma geliyor. Roma, tamamı Meksika'da geçen, tamamı İspanyolca bir film ve bence bu nedenle sadece yabancı film ketegorisinde değerlendirilmesi gerekiyor. Küçük bir not olarak: Bir filmin Oscar değerlendirilmesine alınması için böyle bir dil kısıtlaması (kağıt üzerinde) yok. Filmin Los Angeles'ta sinemada gösterime girmiş olması yeterli. Benim gibi filmin diline ve geçtiği ülkeye bakıp da "Ne alaka şimdi?" diyen yok :) Elbette ABD yapımı filmler Akademi'nin gözünde her zaman öncelikli ve yabancı filmler için en iyi film kategorisinde yarışabilmek büyük başarı. Oscar tarihinde şu ana kadar Roma da dahil, sadece 10 tane yabancı film en iyi film ödülüne aday gösterilmiş ama daha önce hiçbir film ödül alamamış. Eğer Roma en iyi film seçilirse, bu yabancı dildeki bir filmin bu ödülü ilk kez kazanacağı tarihi bir an olacak. Filmin yönetmeni Cuaron daha önce Gravity ile en iyi yönetmen ödülü almıştı, o yüzden onun için bir ilk olmayacak.

Burada Cuaron'a açık şekilde torpil geçildiğini düşünen tek kişi ben değilimdir herhalde. Çünkü bu sene en iyi yabancı film kategorisi oldukça sağlam ve bu durumda özellikle Cold War ya da Shoplifters filmlerin, de en iyi filmler arasında görebilmeliydik.

Peki şu karışıklığı nasıl önlemeyi düşünüyorlar acaba? Oldu ya, Roma en iyi film ödülünü aldı ama en iyi yabancı film ödülünü başka bir film kazandı. E bu durumda o yabancı film, Roma'dan daha iyi bir film demek olmayacak mı? En iyi filmi Roma'ya veriyorsan, en iyi yabancı filmi de mecburen Roma'ya vereceksin sevgili akademi. Biraz "Eyyy Akademi" gibi oldu ama gerçekten böyle olmayacak mı?

Son olarak şunu da ekleyip Roma konusunu kapatayım: Roma bir Netflix filmi ve en iyi film ödülünü bir Netflix yapımının kazanması sektörün dönüşümüne de işaret ediyor. Büyük filmler büyük stüdyolardan çıkıp (Fox, Universal vs) önce tiyatroya sonra televizyona/diital platforma geçer(di). Artık sinemayla eş zamanlı dijital yayınla sinema salonlarında git gide daha az film izlenecek demek olabilir mi? Sinema sektörünün en önemli gecesinde sinemayı bir şekilde öldürecek bir oluşumun filmine ödül verilmesi bu anlamda da çok önemli.

Tuhaflık 2:
Bu sene törenin bir sunucusu yok. Daha önce komedyen Kevin Hart'ın töreni sunacağı açıklanmıştı ama kendisinin homofobik tweet'leri ortaya çıkınca şutlandı. Aslında bu olayın üzerinden uzunca bir süre geçti ama yerine kimse konmadı nedense. 50 civarı ünlü isim (o ne öyle ya, sektör kaç kişi ki zaten?) gece boyu sahnede olacak, ödülleri dağıtacak. 

Tuhaflık 3:
4 tane oldukça önemli ödül bu sene televizyonda canlı yayın sırasında verilmeyecek. Ne zaman verilecek biliyor musunuz? Reklam aralarında! Kaç saat yayın yapıyorsunuz (3), bu 4 kategori mi size çok geldi Eyy Akademi. Kategorilerin bir kısmı da oldukça önemli kategoriler bu arada. Kurgu (Film editing), Sinematografi, Saç ve Makyaj ve live-action kısa film ödülleri canlı yayında izlenmeyecek. Sektörden inanılmaz büyük bir tepki geldi tabii bu karar sonrasında. Amaç yayın süresini kısaltmak ama yine de oldu mu böyle?

İşte böyle tuhaf bir tören izleyeceğiz.

Çok konuştum, tahminlerime geçiyorum. Maviler bence kim alır, kırmızılar bence kim almalı. Eğer ikisi aynıysa kırmızı.


En iyi film:
“Black Panther”
“BlacKkKlansman”
“Bohemian Rhapsody”
“The Favourite”

“Green Book”
“Roma”
“A Star Is Born”
“Vice”

Roma alırsa yukarıda bahsettiğim karışıklıklar gündemde ama kabul etmeliyiz ki şansı çok yüksek, elbette ödülü hak ediyor da. Bence Green Book bu ketegorinin kazananı olmalı ama The Favourite alırsa da şaşırmam. A Star is Born alırsa üzülürüm bak. Filmin adını duyunca aklıma Lady Gaga'nın sürekli ağladı ağlayacak suratı dışında bir şey gelmiyor. Bohemian Rhapsody'ciler bana kızmasın ama bence filmi 50 kez izleyebilecek olsam da, en iyi film olarak değerlendirilmek için biraz zayıf kalıyor.

En iyi erkek oyuncu:
Christian Bale, “Vice”
Bradley Cooper, “A Star Is Born”
Willem Dafoe, “At Eternity’s Gate”
Rami Malek, “Bohemian Rhapsody”
Viggo Mortensen, “Green Book”

Rami alsın. Oscar'ın habercisi olarak bilinen SAG ve Altın Küre'de Rami'ye gitti, o yüzden şansı çok yüksek. Sürpriz gelirse Christian Bale'den gelir sanki. O da Vice'da Dick Cheney olarak çok başarılıydı (Christian Bale'i başarılı buldum, bana bak bana!) ama bence Oscar bu role gitmesin. Son olarak ödülü Bradley Cooper almasın lütfen, diğer herkes olabilir. 

En iyi kadın oyuncu:
Yalitza Aparicio, “Roma”
Glenn Close, “The Wife”
Olivia Colman, “The Favourite”
Lady Gaga, “A Star Is Born”
Melissa McCarthy, “Can You Ever Forgive Me?”

İşte bu kategori belli ki canımızı sıkacak. Ödül Olivia Colman'ın hakkı ama şu ana kadar bolca aday olmuş ve hiç ödül alamamış Glenn Close'un kalbini kazanacaklar sanki. Dur bakalım belki de öyle olmaz. Kimin almasını istemiyorum siz biliyorsunuz. Lady Gaga'nın bu adaylar arasında ne işi var, ben gerçekten anlamıyorum. Onu atıp Cold War başrolünü buraya transfer etmek istiyorum.

En iyi yardımcı erkek oyuncu:
Mahershala Ali, “Green Book”
Adam Driver, “BlacKkKlansman”
Sam Elliott, “A Star Is Born”
Richard E. Grant, “Can You Ever Forgive Me?”
Sam Rockwell, “Vice”

Çok büyük sürpriz olmazsa ödül Mahershala Ali'nin, öyle de olmalı bence. Richard Grant'in performansına bayıldım ve bence o da kesinlikle ödüle layık ama rekabetten Ali galip çıkar. 

En iyi yardımcı kadın oyuncu:
Amy Adams, “Vice”
Marina de Tavira, “Roma”
Regina King, “If Beale Street Could Talk”
Emma Stone, “The Favourite”
Rachel Weisz, “The Favourite”

Bu kategoride konuşacak fazla bir şey yok. Regina King' verin, biz de bravo Akademi'ye diyelim.

En iyi yönetmen
Spike Lee, “BlacKkKlansman”
Pawel Pawlikowski, “Cold War”
Yorgos Lanthimos, “The Favourite”
Alfonso Cuarón, “Roma”
Adam McKay, “Vice”

Hah işte burada ödülü Roma alsın, yerden göğe kadar haklı olsun. Romaşüphesiz senenin en etkiyelici filmlerinden biriydi ve Cuaron filmle kendi çocukluğuna selam gönderdiği için de bence en "ruhu olan" filmdi aynı zamanda. İçimden bu ödülü Cold War ile Pawel Pawlikowski alsın diye dua edeceğim, çaktırmayın.

En iyi uyarlama senaryo:
“The Ballad of Buster Scruggs,” Joel Coen , Ethan Coen
BlacKkKlansman,” Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee
“Can You Ever Forgive Me?,” Nicole Holofcener and Jeff Whitty
“If Beale Street Could Talk,” Barry Jenkins
“A Star Is Born,” Eric Roth, Bradley Cooper, Will Fetters

Bakalım görelim.

En iyi orijinal senaryo:

“The Favourite,” Deborah Davis, Tony McNamara
“First Reformed,” Paul Schrader
“Green Book,” Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly
“Roma,” Alfonso Cuarón
“Vice,” Adam McKay

Bakalım görelim. 

Sinematografi:

“Cold War,” Lukasz Zal
“The Favourite,” Robbie Ryan
“Never Look Away,” Caleb Deschanel
“Roma,” Alfonso Cuarón
“A Star Is Born,” Matthew Libatique

İkiniz de şahanesiniz beyler. Cold War'un şanssızlığı Roma'yla aynı yıla denk gelmek oldu. Bu ara sinematografi'de 5 adaydan 3'ü yabancı filmler. Burada Akademi'nin hakkını verelim, bravo.

En iyi yabancı film:

“Capernaum” (Lebanon)
“Cold War” (Poland)
“Never Look Away” (Germany)
“Roma” (Mexico)
“Shoplifters” (Japan)

Bu benim en sevdiğim ve en heyecanlandığım kategori. Bu yıl bence filmlerin hepsi şahaneydi ve izlemediyseniz hepsini izlemenizi öneririm. Dünya sineması kesinlikle Amerikan sinemasından daha ilham verici. Ödül bence Roma'nın ama hepsi alabilir (kalbim Cold War'da kaldı, fark etmişsinizdir..)

İşte böyle. Yarın sabah uyandığımızda ödüller dağıtılmış olacak. Bakalım sürprizler olacak mı? :)


Hiç yorum yok: