7 Nisan 2006

Ljubljana


Ljubljana Slovenya'nin baskenti. Muhtesem bir sehir. Slovenya'yi gormeden once hic boyle guzel olabilecegini tahmin etmezdim. Nedense aklimda hep bir orta ve dogru Avrupa ulkeleriyle ilgili puslu ve soguk bir imaj var. Gercegin bununla hic alakasi olmadigini bir kez daha anladim. Ljubljana genc bir sehir herseyden onemlisi. Sokaklar rengarenk giyinmis, nehrin kiyisindaki kafelerde oturan genc insanlarla dolu. Slovenya'nin nufusu 2 milyon. Sehrin degil tum ulkenin! Ljubljana'da ise 220 bin insan yasiyor ve 52 bin ogrenci var. Bu ogrenci sayisi bu rengarenk olma durumunu fazlasiyla acikliyor sanirim. Ayrica onemli birsey daha var. Gencler genc gibi ve stil sahibi! Italya'da fotokopi cekilmis bir yeni nesil var.. Herkesin saclari, kiyafetleri, konusmalari ayni!
[Slovenya 2004 'te Avrupa Birligine girdi. Ve belki de boyle soylemek guzel degil ama orayi gorunce Turkiye'nin almasi gereken daha cok yol oldugunu dusundum. Insanlar cok modern ve belli bir standardin ustunde yasiyorlar. Bunu insanlarin hal ve tavirlarindan bile okumak mumkun.]
Ustteki resimlerde de goruyorsunuz sehrin merkezinden bir nehir geciyor cogu Avrupa sehrinde oldugu gibi.. Sehir merkezi bu nehrin kenarina kurulmus. Italya'ya kiyasa tabiki cok ucuz hersey. Ayrica Zara, H&M, Women's Secret gibi magazalar var ki mutluluguma mutluluk katti bunlar!
Ustteki 3 resimden ortada olanda buzlu cay var! Ve ustunde "caj" yaziyor. Ben aslinda Erik markasini gorunce heyecanlanmistim ama megerse o tamamen baska birseymis! Ama caya caj dedikleri dogru!
Bu ikinci gidisimdi Ljubljana'ya ve ilk firsatta tekrar gitmek istiyorum!
Posted by Picasa

2 yorum:

daphnevega dedi ki...

Merhaba Seher,
Simdi ben Slovenya'ya Trieste-Italya'dan gittigim icin ( 1 saat suruyor Trieste'den Lubljana'ya gitmek) Turkiye'den nasil gidilir gercekten bilmiyorum. Ama zaten Ljubljana oldukca kucuk bir sehir, kalacak yer bulmak eminim ki hic problem olmaz. Ben master yaptigim okulla birlikte gittigim icin onlarin ayarladigi misafirhane gibi bir yerde kalmistim. Ayrica Slovenya AB uyesi ama hala euro kullanmiyorlar, o yuzden sehir Avrupa sehirlerine gore oldukca ucuz. Sehre gidince alabilecegin bir sehir rehberiyle, ya da buradan internetten edindigin bilgiyle kose bucak gezebilirsin. Herkes cok iyi Ingilizce konusuyor ve cok sicak insanlar. Gece hayati icin de Trieste'den kalkip Ljubljana'ya gidenler var. Ben ayrica Bled'i de gormeni tavsiye ederim. Umarim yardimci olabilmisimsir. Aklinda kalan baska birsey varsa burdayim!:)

be dedi ki...

sabahtan beri blogunu okuyorum is cıkısı evde devam edıyor olcagım= ) Ljubljana ya bende gecen subat ayında gittim tek kelimeyle Bayıldım!!!Viyana gtimistik arkadasımla ordan Ljubljana da erasmuslu bir arkadasımızın yanına gittik ve bir daha donmek istemedik .Bled e gittigimizde heryer bembeyazdı,adaya gidemedim ben ama iki arkadasımda yaz daha onceden gittikleri icin yazın bled in harika oldugunu soylediler.Eve donunce babam cok sasırdı Ljubljana yı viyana dan daha cok begendigime.Kesilikle herkese tavisye ederim ama,bende destanımsı yorumuma burda son veriyorum =)))