28 Kasım 2006

Ders: Hayat Bilgisi

Konu: Makarna (pasta)

Şarkıyı tamamen zevzeklik olsun diye koyuyorum :) Eski bir İtalyan şarkıcı. Napoliden:) İyi eğlenceler!




Kurallar:
1. Sevgiyle yapılan tüm yemekler güzel olur.
2. İtalya'da makarnanın tadı dünyanın her yerindeki makarnalardan daha güzeldir.
3. İtalya'dan makarna alıp getirince hile yapmış olursunuz ama kime ne.




Peki neden İtalya'da makarna daha lezzetli?

1. Makarnanın anavatanı İtalya. Lezzetli olmazsa ayıp olur zaten. Şimdi Çin'de karnıyarık nasıl Türkiye'dekinden daha güzel olamazsa, makarna da İsveç'te İtalya'dan daha güzel olamaz.
2. Su, bu konuda çok önemli bir faktör. Hatta kahve de bu yüzden çok güzel.
3. İtalya'da Güney'e gidildikçe makarnanın, pizzanın ve kahvenin tadının güzelleştiğini farkedersiniz. Bu da suyla ilgilidir. Hatta Napoli'de herşey lezzetlidir. Ağzınıza attığınız her lokma sizi doyurmaz tam tersine yemeye iter. Napoli'de bir dondurma yaparlar ki... 3 öğün dondurma yiyesiniz gelir. (al nocciola~fındıklı). Neyse konuyu dağıtmayalım :)


Peki anladık en güzel makarna orda. Peki biz burada makarnalarımızı güzelleştirmek için ne yapabiliriz?

1. Yandaki wishlistte aylardır duran pasta-maker'ı bana alırsınız, bütün makarnalarınızı ben kendi açtığım hamurla yaparım, size de gönderirim. Üzümü yiyip bağını sormazsınız. Olmaz diyosanız devam edelim.
2. Barilla'dan şaşmayın.
3. Tereyağını unutun. Makarna'ya asla ama asla tereyağı konmamalı. Zeytinyağı. En iyi sonuç için extra-virgin zeytinyağı.


4. Pişmiş makarnayı sudan geçirmek hiçbir işe yaramaz. Sadece vitaminlerini kaybettirmiş olursunuz. Tadı da bozulur. Suyunu süzmek yeterli. Su gerektirecek bir sos yapacaksanız da makarnanın kendi suyunu kullanın. (mesela salçalı bir sos yapacaksanız salçanın üzerine azıcık su ekleyeceğinize, makarnayı haşlarken kullandığınız suyu kullanın.)
5. Paketlerin üzerindeki pişirme sürelerine uyun. Çok uzun pişirmeyin. Al dente(dişe gelen demek oluyor) kıvamında bırakmak her zaman daha iyidir.

İtalya'da makarna kutsal bir yiyecek. Asla bizdeki gibi anayemeği tamamlayan yan yemek olarak görülmüyor. Herşeyle makarna yapabiliyorlar. Hatta balkabaklısını bile yedim. Gerçi yoğurtla makarna yemeyi çok seven biri olarak bunu onlara asla kabul ettiremedim, İtalyan arkadaşlarım hep reddettiler denemeyi. Üstüne üstlük bana 'Sen bizim kutsal yemeğimizi öldürüyorsun, katlediyorsun!' gibi yorumlarda bulundular. Ben yoğurtla makarnayı birarada yemeye devam ediyorum. Barilla'nın da çok güzel sosları var. Evde küçük bir Barilla dükkanı açacak kadar sos ve makarna var bu arada :):)
Eğer "Eeee anlattın o kadar, hani bu rengarenk makarnaların pişmiş halleri ?" derseniz, ben de size bu makarnalrı süs olarak kullandığımı söylerim. Çünkü kıyamıyorum. Gördüğünüz gibi kavanozlarda saklıyorum. Yemek için fazla güzeller bence:) Daha önce getirdiklerimi pişiriyordum ama şimdi bir daha ne zaman İtalya'ya giderim bilemediğim için bunları saklıyorum.. Böyle işte..

14 yorum:

EvA yasam mektuplarim dedi ki...

selam ayse

burda da ne zaman ac kalabalik bir araya gelse hadi makarna yapalim dusuncesiyle mutfak isini italyanlara devrediyoruz. lezzetli oluyor gercekten. birde ben burda domates-basilikum sos karisiminin cok yaygin oldugunu gordum.

birgun mutfakda makarna pisiriyordum. italyan arkadas bana cok kotu bakmaya basladi. ne oldu diyip sirittim. cevap: sen makarnayi pisirmedin oldurdun oldu. evet onceden ben kafama gore makarnayi coook pisiriyordum .ama simdi herseyi kivaminda birakiyorum.

hoscakal

JTB (JourneyToBlue) dedi ki...

selam ayşecim:)
ben de makarnayı çok severim. İtalya'dayken bol bol yedim, ama almadım hiç gelirken.. şarap taşıdım bolcana. toskana şarapları güzelim makarnalara galip geldi..

ben de makarnaların suyunu süzer; zeytinyağı, küçük doğranmış sarımsak, konserve kesilmiş domates, kimyon ve kekik koyarak şööyle bir çevirdikten sonra afiyetle yerim. en güzeli domates soslusu:))

Adsız dedi ki...

makarnanin anavatani her ne kadar Italya diye bilinse de, Marco Polo tarafindan Cin'den getirilen noodle lar, soslarla combine edilerek, milli yemek haline gelmis Italya'da.(bakiniz http://en.wikipedia.org/wiki/Pasta)

ben TR day ken makarna yemezdim, amerikaya yerlestikten sonra, ac kalinca ve ev arkadaslarim haftada 2/3 gun makarna yapinca mecbur kalip yemistim. (onlarda en cok yogurtlu ya da ispanak/zeytin karisimli olanlari yapardi)

Adsız dedi ki...

Ayşecim bayılırım makarnalara. Bende bir süre sonra paylaşıcam güzel tariflerimi. Bir dönem resmen bavul ticareti yapıyordum. Biri bavulumu açsa makarna, peynir,sos ve şaraptan başka bişiy çıkmıyordu. Yılbaşı sonrası indirimlere yetişmek için gidicem italyaya o zaman yine kendimi kaybetmeyi planlıyorum. Kahve olayı zaten beni bitiriyor. Her sabah brioche + caffe latte vazgeçilmezim.

ibeking dedi ki...

bendede renk renk bir sürü "pasta" vardı ama kıyamadığım için hiç pişiremedim, sonra bozuldular attım. ama makarna gibisi yok di mi? her öğün yiyebilirim.

Adsız dedi ki...

beni can evimden vurdun, makarna denince akan sular durur bizim evde...

her cesit sosla denerim ama dedigin gibi hep yogurtla yerim, asla tereyagi kullanmam, sadece zeytinyagi, domates sosu olmazsa olmaz...ve ne tesaduf ki sadece Barilla kullanirim. O makarnalar ne guzelmis oyle, cidden sus gibi duruyorlar ama ben olsam coktan yapip, yemistim :)))

kıtırmak dedi ki...

Sevgili Ayşe dediklerine kesinlikle katılıyorum. Herşeyi yerinde yemek ama kesinlikle yerinde yemek... bir de bu İtalyanlar yeme işinde 1 numara diye düşünüyorum. Domates püresi, zeytinyağı ve basilic(fesleğen)ile yapılan makarna... tabi olmazsa olmaz parmesan peynir süper!! bir de benim vazgeçemediğim lazanya var ki kesinlikle bir italyan elinden çıkmış olmalı... bizim bir İtalyan arkadaşımız vardı. O da çikolatada aslında İtalyanların en iyi olduklarını söylemişti. Örneğin Nutella. Ben o lezzeti diğerlerinde alamıyorum. Nedir sırrı.. belki dediğin gibi suyu havası kim bilir..

daphnevega dedi ki...

eva,
Evet o domatesli basilicolu sos süper. Barilla'nınkini kullanıyorum bende. İtalyanlardan azar işite işite öğreniyoruz bu işi desene :) Bu arada birkaç gündür sayfanı açınca bilgisayar uyarı veriyor. Benden mi kaynaklanıyor acaba??

dilayracım,
Tamamen katılıyorum. Domates sosuyla yapılmamış makarnayı fazla sevmem. Dışarda yerken de ekletirim eğer yoksa. Sarımsak da ne güzel gider cidden :)bir de toscana şarabı olacaktı ki yanında!

nym,
Bunu duymuştum bende. Noodle zaten makarna aslında gerçekten ama sen bunu İtalya'da söylemeyi dene bak ne oluyor:):)

nuray,
bavul ticareti :):):)Oh ne güzel! Leyleği havada gördün sanki sen bu ara, yanlış mı??:)

ibek,
Ya bozuluyor mu bunlar gerçekten? Pişirmeye kıyamazken atmaya nasıl kıyıcam peki???

banu,
Ben böyleyim işte.. Pişiricem işte, şimdi karar verdim!

duygu,
Ispanaklı makarna, hımm.. Yeni seyler öğreniyorum bende.. Anneni dinle Duygucum, o bu işi biliyor anlaşılan! :)

senem,
O zaman oy birliğiyle fesleğen sosunu birinci seçiyoruz!! Nutella da gerçekten bir başyapıt ama senin orda daha güzelleri vardır sanki :):)

EvA yasam mektuplarim dedi ki...

tekrar meraba
evet sayfamda popup sorunu vardi. gecenlerde butun sonradan eklediklerimi kaldirdim ve sanirim simdi bir sorun yok. (yok di mi? :)
hoscakal

Adsız dedi ki...

ooooo süper,makarna deyince tüm radarlarım açıktır:D
müzik ise süper;)
bide bide ne güzel renkler yaa, bende bende istiyorum ühühühüh:D

daphnevega dedi ki...

eva, hiç sorun yok zevkle takip ediyorum:)

zynep,
:):) umarım gidip alırsın sen de bunlardan, afiyetle de yersin sonra:)

Adsız dedi ki...

Son d'accordissima con te! Infatti, hai ragione!
B.

daphnevega dedi ki...

b., piacere, grazie!:) E bellissimo di avere un commento in italiano! :) Ma ti conosco? Vorrei conoscerti :)

Adsız dedi ki...

Non ci conosciamo di sicuro, Ti ho trovato per caso..
Ve Turkce bilip Turkiye ye Italyanca yazmak cok garip geldi : )
Cok guzel bir site..
Ben henuz yeniyim. Se vuoi puoi farmi commenti in Italiano come sto facendo io, pero sappi che la maggior parte non capisce.
Complimenti ancora,
B5