2 Mayıs 2007

Çiiiiiiiz


Bu mevsimin en güzel hediyelerinden biri ÇİLEK. Çilekle yapılan her şeyi çok çok seviyorum. Çilekli dondurma, çilekli milkshake, hiç reçel sevmememe rağmen çilek reçeli veee tabii ki çilekli cheesecake. Şimdiye kadar en güzel çilekli cheesecake'i Schlotzsky's Deli'de yemiştim seneler önce İstanbul'da.. Bana kalırsa cheesecake hassas bir konu. Fazla peynir peynir de olmamalı, fazla tatlı da olmamalı. Dedim acaba becerebilir miyim hayatımın cheesecake'ini kendim yapmayı, çilek mevisiminden faydalanıp çilekli cheesecake yaptım. Fotoğrafların hepsini çok sevdim, o yüzden bir sürü fotoğraflı bir post oldu bu :)

Aslında tam olarak hayalimin cheesecake'i olmadı, daha az yumurtalı ve daha kabarık bir cheesecake isterdim. Görüntü yönünden çok sevdim, yemeye kıyamadım. Çileklerin sapları upuzundu, şahane görünüyorlardı, o yüzden saplarını mümkün olduğunca kesmedim, bana kalırsa daha canlı canlı oldu!

Beyaz kısmı daha kalın olan bir cheesecake için ne yapmak gerek bilmiyorum. Fırındayken kabardı kabardı ama dışarı çıkarınca söndü, daha çok malzemeyele mi yapmak gerek, yoksa kabarması için ekstra bir şeyler mi eklemek gerek karar veremedim. Kafama göre bir tarif oldu biraz, bir dahakinde daha başarılı olmayı umuyorum :)
Üzeri tamamen kırmızı jöleyle kaplı olsun istemedim, çilekler zaten pırıl pırıl.. O yüzden jöleyi hazırlayıp, fırçayla çileklere sürdüm, üzerine dökmektense, bu görüntüyü daha çok sevdim..

Oldu olacak tarifi de verelim.

Malzemeler:
* 300 gr çilek
* 3 yumurta (bir dahaki sefere 2 koyacağım)
* 3 paket labne peyniri
* 1 paket eti Burçak
* 1 çay bardağı un
* 1 çorba kaşığı kadar tereyağı
* 200 gr krema
* 1 paket şekerli vanilya
* Çilekli ya da hiçbişeysiz(!) jöle


-Kelepçeli, yuvarlak bir fırın kabının dibine mikserden geçirip ufaladığınız ve tereyağıyla karıştırdığınız bisküvileri yayın. Cheesecake'in kalanını hazırladığınız süre içinde buzlukta bekletin.

- Labneyi,kremayı ve unu mikserde çırpın, yumurtaları teker teker ekleyin, en son vanilyayı da ekleyip 5 dakika kadar çırpın.

- Hazırladığınız karışımı buzlukta beklettiğiniz fırın kabının üzerine boşaltın ve önceden 180 derece ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin.

- Soğumasını bekledikten sonra buzdolabında 6 saat bekletin (ben dayanamadım 3 saat sonra çkardım, galiba böyle uzun saatlere yayılan tarifler bana göre değil)

- Dolaptan çıkardıktan sonra ikiye böldüğünüz çilekleri cheesecake'in üzerine yerleştirin, hazırladığınız jöleyi bir fırça yardımıyla çileklerin üzerine sürün, dolapta bir süre daha beklettikten sonra çıkarın ve yiyinnn!

Kardeşim geçirdiği ufak ameliyat yüzünden bir haftadır evde yatıyor, onunla uzun zaman geçirmeyi özlemişim, bütün gün televizyon seyredip sohbet ediyoruz, pacman oynuyoruz:)
Artan jöleyle ona da bir çocuk tatlısı yaptım! 21 yaşında ama olsun, küçük kardeş hep küçük kardeş! :) Tarif vermeye bile gerek yok, canınızın istediği meyveyi bir kaseye doldurun, içine de jöleyi boca edin, dolapta yarım saat beklesin, işte bu kadarrr :)


3.5 mplik makinemle çektiğim son fotoğraflar bunlar olacak, aylardır beklediğim Canon'uma kavuştum, öyle çok profesyonel bir makine değil ama olsun, yatarken yanıma almak istiyorum onu.. Umarım daha güzel fotoğraflarım olur artık..

17 yorum:

jelatin dedi ki...

Şu en alttaki jöle gibi şeyin fotoğrafı çok güzel olmuş, diyecektim ben de! Işıl ışıl. Çok hoşuma gitti.

Ay, istediğimiz çilekten başlayabilir miyiz hocam?!

JTB (JourneyToBlue) dedi ki...

mnam nam.. ayşe'cim yaw, hazır sabahtan tartılıp 58 kilo olduğumu gördüğümden beridir ccanım tatlı istemişken ben gelsem bana verir miydin bir dilimcik.. çilek favori meyvemdir de:))

cenebaz dedi ki...

Öncelikle küçük kardeşine(!) geçmiş olsun. Yalnız bu resimler zulüm valla:)) Yutkunmaktan boğazlarım şişti ya...

daphnevega dedi ki...

jelatin,
İstediğiniz çilekten başlayabilirsinizz! :) Jöleli tatlı acayip kolay, hem de jelatinimsi zaten, dene sen de:))

dilayra,
Vermez miyimm, çay bile demlerim yanında :)

çenebaz,
Teşekkürler!:)Vallahi çok kolay, çilek mevsimi bitmeden dene derimm:)

themonk dedi ki...

Eminim tadı da çok güzeldir ama çileklerin dizilimine hasta oldum ben :)) acaip düzgün olmuş :)

aqua / ~~denizbahcesi~~ dedi ki...

fotolar süper olmus bundan sonra nette cıleklı foto arandımı en cok kullanılanlar bunlar olcak bence cok guzel cıkmıslarrrr tadı da oyledır emınım

B5 dedi ki...

Io muoio per le fragole!
Che brava che sei...
Fragole!Io invece devo accontentarmi con quelle piene d´ormoni.. :(

daphnevega dedi ki...

onur,
:D Mühendislik eğitimi hayatta ne işimize yarar ders 1 :)

aqua,
:)) çilekli cheesecakeim ünlü mü olacak yani! Hadi bakalımm :)

b5,
Grazie!! Questo stagione e il perfetto stagione per le fragole! :) Devi trovare senza l'ormoni la :) Sono molto felice per parlare un po di l'italiano con te perche non ho molto opportunita adesso. Non voglio dimenticare l'italiano :(

Tugc dedi ki...

Cheesecaki pisirmek yerine dolaba koyup dondurmayi dene. ;) Cok daha hafif ve islak bir tadi oluyor. ;)

daphnevega dedi ki...

tugce,
hadi ya, bi de öylesi mi var?? Ama yumurtalar çiğ çiğ kalır :)ben bu pişirilmeyen tarifi bi araştırıyım:)

Blog Sahibesi dedi ki...

Ayşecim yavaş yavaş mutfağa daha fazla giriyorsun :) Yakında süper tariflerle seni görücez. Benim çileğe karşı alerjim var :( Ama cheeseckae benim favorimdir.

meltem dedi ki...

siten çok güzelll

ayseyaman dedi ki...

çilek çileği çekermiş..:) nerde çilek tarifi varsa buluyorum..Eline sağlık Ayse, sayfanı ara ara ziyaret ediyordum, çilekleri gördüm saplı saplı dayanamadım, dedim yorum yazacağım, tutmayın beni :) Fotoğrafların hepsi birbirinden güzel gerçekten, yeni makinan ile daha da güzel resimler çekersin umarım..Senin kırmızı ayakkabılı bir fotoğrafın vardı o aklımda kalmış, inan çok başarılıydı..
cheesecake de çok güzel görünüyor, dediğin gibi her cheesecake cheesecake olmuyor..Eline sağlık..Küçük kardeşe de geçmiş olsun..
sevgilerle

daphnevega dedi ki...

nuray,
evet :)gelecekte meslek olacak inşallah. çilek alerjisi ne kötü bişey, olsun zaten yılın belli birkaç günü yiyoruz biz de..

meltem,
:)teşekkür ederimm!

ayseyaman,
İyi yapmışsın, tanışmış olduk:)Evet evet kırmızı ayakkabılı fotoğraf, nasıl hatırladın! :)Kardeş adına teşekkür ediyorum, görüşmek üzere!

Tugc dedi ki...

Yumurta koymuyorsun zaten. Burcak biskuvileri kucucuk kirintilar haline getiriyorsun ve kelepceli tepsinin en altina koyuyorsun. MArgarini eritip onun uzerine dokuyorsun ve dolaba koyuyorsun. Bu alti erisin diye.
Sonra uzeri icin, yine labne peynirini (2 kutu kullaniyorduk biz Norvec'te, 250gr di), joleyi, ve de kremayi karistiriyorsun. (Yine, norvecte bizim kullandigimiz krema siviydi biraz).
Sonra bu karisimi dolaba koyuyorsun.
4 saat tutacaksin buzdolabinda. BU kadar:)

bething* dedi ki...

yummyyyyyy :)
eline saglik!

Hakkı Arıkan dedi ki...

bugüne kadar gördüğüm en güzel cheseecake fotoğraflari. çok da lezizi görünüyor. eminim öyledir. www.agzimintadi.blogspot.com