25 Eylül 2007

Kusursuz profiterolün peşinde..

Baştan söylüyorum. Oruç tutuyorsanız ve oruçluyken yemek fotoğraflarına bakmak sizi sinirlendiriyorsa ya da rejim yapıyor ve içinizdeki dayanılmaz çikolata ve türevleri isteğini nasıl dizginleyeceğinizi bilmiyorsanız bugünlük görüşmeyelim. Biraz iştah açıcı olabilir bugünkü yazı. Kimsenin sorumluluğunu alamam üzerime, ekstradan günah kazanmak filan da istemiyorum durduk yere! Ne kadar oldu şöyle doğru düzgün yemek hakkında yazmayalı? Özledim ben. Hem de muhteşem bir keşif var, yazmamak olmaz. Giden gitti mi? Tamam o zaman devam edelim.

Tatlılara karşı özel bir düşkünlüğüm yok. Yemeklere karşı olan zaafımın yanında ayın belli zamanları migren gibi aniden baş gösteren tatlı krizi solda sıfır kalır (Bu zamanlarda sadece koca bir bar damak kesiyor beni, böylece aylık çikolata ihtiyacımı gideriyorum sanırım). Yani kadınların çikolataya zaafı filan yok, benim yok yani. Ammavelakin tatlı diyerek genellediğimiz şeyler bütününden itinayla ayrılması gereken bir şaheser var; profiterol. Evet Erol size selam söyledi gibi bir başlık aklımdan geçmedi değil, hepimiz ucuz kurtulduk bu faciadan. Profiterol için en sevdiğim tatlı diyebilirim. Hassas bir tatlı, güzelini bulmak zor. Kremasının hafif olması, çikolatasının mümkün olduğunca sütlü olması ve en önemlisi hamurunun yumuşak olması gerekiyor benim kusursuz profiterolümün. İstanbullular rice ediyorum bağırmayın "İnci İnciiiii" diye, henüz İnci'de bir profiterol yiyememiş olmanın acısı bana yeter. Üzerime gelmeyin.

Ankara'da bir çok yerde profiterol denedim. Şu an Tunalı'da D&R'ın üst katındaki Gloria Jeans'in yerinde, eskiden Beymen Cafe vardı. Orada inanılmaz yaparlardı. Bir fark vardı geleneksel profiterolden, krema yerinde dondurma olurdu hamur toplarının içinde.. Liva'nınki de hiç fena değildir. Kağıt oyunlarından sonra defalarca kez gece yarısı kaybeden kişi ya da kişilerin alıp getirdiği profiterollerden memnun kalmadığımız hiç olmamıştır. Geçenlerde bir misafirin getirdiği L'Etoile isimli pastaneden alınmış profiterol aklımı başımdan aldı. Sırf bir profiterolün içinde değil, tüm hayatım boyunca tattığım en şahane kremaya sahipti. Bu pastanenin izine internette rastalayamadım. Bir bilen varsa yerini büyük iyilik yapar bana söyleyerek..

Tam da L'etoile profiterolünün tattığım en güzel profiterol olduğuna emin olacakken bir pazar sabahı buzdolabında hiç beklemediğim bir şeyle karşılaştım. Evet sabahın köründe. Babam pazar sabahı kahvaltısı için poğaça börek gibi bir şeyler almaya gittiği yerden onu da alıp getirmiş. Eğer etrafınızda Aslı Börek denen o harika yer varsa hemen oraya koşun! Ki web sitelerinden gördüğüm kadarıyla Ankara ve İstanbul'a bir güzel yayılmışlar (şu an farkettim ki işyerime çok yakın bir şubeleri var, yuppiiiii!). Uzuun zamandır suböreklerini severek yediğim Aslı Börek'i profiterollerinden dolayı tebrik ediyorum, kimin elinden çıktığını bilsem gidip alnından öpüp sarılacağım, o kadar!


Bir kere stratejiyi iyi belirlemişler. Türk halkının "kendin pişir kendin ye" konseptine olan ilgi ve sevgisi profiterolle birleşince ne olmuş: "Adım adım kendi profiterolümü kendim yapıyorum" olmuş. Gidip kaç top istiyorsanız alıyorsunuz. Topların üstü çikolatayla pek şirin halde çiziktirilmiş! Ayrı bir kapta verdikleri (tamam tamam kaşıkla yedim sonradan geri kalanını) çikolatayı istediğiniz miktarda kremalı toplarınızın üzerine döküyorsunuz. Kapanış ise en şahanesi. Ayrı bir poşette verilen antep fıstığı ve çikolata rendesini hazırladığınız "customized" profiterolünüze istediğiniz gibi serpiştiriyorsunuz.. Yemiyorsunuz, yanında yatıyorsunuz..
p.s: Şunu farkettim ki herkesin dediği gibi işe başlayınca kilo filan alınmıyormuş. 4.haftamı tamamlamak üzre olduğum şu günlerde 2 kilo vermiş olarak hayatıma devam ediyorum. Her öğlen pizza, pide, McDonalds, Burger King tipi beslenerek.. Sanırım daha önceden canım ne zaman isterse o zaman yediğim için, birden düzenli şekilde 3 öğün yemek yemeye başlayınca vücudum yeterince beslenememeye başladı! Hem kilo verip hem para kazanmayı sağlıyorsa iş hayatı gerçekten de fena sayılmaz! Gerçi ben ilk maaşımı henüz alamadım ama olsun.

21 yorum:

$afak dedi ki...

Aynı düzenli öğün kg verme hadisesi bana askerde oldu :) Adam gibi yiyince normal kg'na donuyomussun :) hehe

Adsız dedi ki...

Valla Aslı börek favorimdir su böreği özellikle Ayşecim bayılırım Profiterolde de İnci ve Cup Griyedede tarihi baylan pastanesi. Uzun uzun yazmıştım bir aralar ben de bakarsın canım

k.i.s.d. dedi ki...

Daha dün yedim Aslı börekten profiterol:) nam nam çok güsel di mi ama.

Ve bence İnciden daha güzel kim ne derse desin.

İncinin çikolata sosu çok bitter yani ne bilim.

Afiyet ola:)

Adsız dedi ki...

Ama ama ama bu haksızlıkkkk.Hem orucum hem diyetteyim hem tatlılara çok düşkünüm.
Ayşe sanırım ince fiziğe sahip bir bayansın ama yemeklere olan düşkünlüğünde belli iken nasıl oluyorda kilo sorunun olmadan yaşayabiliyorsun:(Sadece düzenli olarak bu lezzetli yemekleri yemek değildir sanırım.Yani farklı olarak yaptığın birşey vardır.Ne biliim doyduğun anda o şahane tabağın yarısını göz göre göre hemen bırakmak,çeyrek porsiyon ısmarlamak,1,5 porsiyon ısmarlayıp silip süpüreceğine kannat getirince tabağa tuzu boca etmek,düzenli spor yapmak,yemeğin yanında elma sirkesi içmek bişiiler olmalı olmalı olmalı olmalıııı ;P
Bunun sırrını kamuoyuyla paylaş lütfen:)
Sevgiler
Biyo

Aslı Cin dedi ki...

İnciii inciiiii, ben de son yazımda orada prof yediğimden bahsetmiştim.

Bir de İstanbul'da yeni açılacak olan L'anticot'unki nefis ötesi, en azından benim yediklerim öyleydi. İçi vanilyalı dondurmalı taze proun üzeri bitter çikolata soslu ve bolca badem rendeli. HMMMMM !

Adsız dedi ki...

Ayşe güzel tespit! İstanbula geldiğim ilk sene keşfetmiştim Aslı börek profiterolünü.. mütemadiyen gider yerdik bayıla bayıla..o zaman kuplarda verirlerdi, çukulata sos içinde yüzen bol fıstıklı profiterol ah ahh!! inci profiterolünü henüz yemediğin için çok bişey kaybetmiş sayılmazsın, dert etme:)bunun yanında bişey sayılmaz, son derece koyu kıvamlı ve bitter bi sosu var!

JTB (JourneyToBlue) dedi ki...

l'etolie sanirim oyak sitesinin girisinde ayse'im..
orada bir sinema vardi, hatirlayamadim. onun yakininda..

Horatio dedi ki...

işe başlayınca bu yazıların arkası kesilir diye düşünüyorduk ama nafile! :)

daphnevega dedi ki...

şafak,
normal yeme düzenine dönmeye en aşağı bir 10-15 yıl var desek pek de fena değil!:)

eda,
Baylan Patanesi hımm, ok.

kisd,
bitter çikolatayı çikolatadan sanmıyorum ve böylece içime su serpildi!:)

biyo,
ama ben önceden uyardım okumayın diye!! bana gelince pek de zayıf sayılmam :)daha çok sebze ve hamur işi yiyorum, et tercih etmiyorum. Bi de haftada 2-3 gün hariç 7den sonra yememeye dikkat etmeye çalşıyorum. Ama yine de ben iyi bir örnek sayılmam. Benim yeme düzenimle biri ayda 5 kilo alabilir, sanırım biraz bünyeye de bakıyor. 51-52 kilonun altına düşemiyorum, 54ün de üzerine çıkmamaya çalışıyorum ama bişeyleri canım çok isterse asla ama asla kendimi engellemem. Sevdiğin şeyleri yememek bence kendine yapabileceğin en büyük kötülük!:)

aslı,
L'anticot. Bayramda Antalya planı gerçekleşmeyecek gibi, bu şartlarda mecburen İstanbul'a gelip deneriz artık ne yapalım!:))

anonim,
bitteri duyunca zaten cazip gelmemeye başladı, yaşasın aslı börek!

horatio,
efendim öncelikle bana 'abla' diye hitap etmişsiniz, sizi asla affetmeyeceğim bu biiiir, eskisi kadar olmasa da daha az ve öz olarak yemek yazılarımız devam edecektir bu ikiii.

J dedi ki...

Çayyolu Wok yani nam-ı deger
Wall'da da topların arasında krema yerine dondurma var benden solemesi.

ayçobanı dedi ki...

Üstat!! (gida ve mekanlar konusunda üstatsin vesselam!!!) Ex-ankarali, ex-Cayyolu sakini ve her daim gurme yapimla bu yaziyi da zavkle okudum... Ekimde Ankara'ya geliyorum :)Profiterol kismi tamam :)) Eee daha daha neler acildi Cayyolu'nda?? Ankara'da?

Adsız dedi ki...

Cikolata delisi insanlar icin Baylan'in profiterolu ilk siralarda (hatta ilk sirada diyelim) yer alir. Kaynak: esim.

Adsız dedi ki...

Benim için profirerol Manolya Pastanesinde yenir hem de fıstıklı. Dibinde 1 karış fıstık var resmen. aslı börek denemedim ama denemek lazım. Şimdi de canım profiterol istedi. Off Ayşe bu sayfaya gide gele şişmanlayacağım ben :):)

bembi dedi ki...

ya ben böyle tatlıları yiyemiyorum, fotoğrafına bakınca bile kesti beni ;) ben işe başladığım ilk hafta iki kilo vermiştim. geç kalmamak için kahvaltı yapamamak, yemekhaneden hepberaber kalkıldığı için öğle yemeğini bitirememek ve akşam yorgunluktan yemek yemeden yatmak suretiyle.. veee ne zaman kahvelerimizi yudumluyoruz ya Ayşe? :))

Tugc dedi ki...

Ben bir yandan bu güzel sanat şaheserlerine bakarken, bir yandan da elimde çikolata, öyle okudum :D
Ben ciddi ciddi çikolata aş eren bir insanım.
Profiterole de bayılırım.
Canım çektiii

daphnevega dedi ki...

j,
aa yoksa sen yemek yemeye mi başladınn? :)

ayca,
mahallemiz gelişiyor, gelince tanıyamayabilirsin! Kokskocaman Kıtır, Mezzaluna ve Wall var artık. Restoranlar sokağı yapıldı!

mz,
biri daha söylemişri baylan'ı, aklımda bulunacak.

zeya,
manolya pastanesi dedin anılarım canlandı. eskiden ted'in karşısında bir manolya varı, muhtemelen sen oradan bahsetmiyorsun ama olsun orada da her şey çok lezzetliydi:)

bembi,
o zaman sen de avantajlılar grubundansın bembi!! en yakın zamanda bişeyler ayarlamalıyız, önümüzdeki cuma olabilir mesela, ay o da bayram, haftaiçi akşam olabilir aslında ama senin için uygun olur mu acaba?? neyse ben bu konuda mail atayım sana en iyisi:))

tugce,
:))bak şimdi elinde çikolata varken canının profiterol istemesi gerçekten aşerme olayına inandırdı beni! annem de senin gibi, bazen tehlikeli oluyorsunuz! :))

dilek79 dedi ki...

ayşe; seni ve arkadaşlarını çok kıskanıyorum.

Tugc dedi ki...

Bilirim :)

daphnevega dedi ki...

dilayra,
senin yorumun bana daha yeni ulaştı nasıl öyle olduğunu anlayamadım. Tamam sanırım tarif ettiğin yeri anladım. Çok yakın bir arkadaşım o civarda oturuyor, bir dahaki sefere daha dikkatli bakayım:)

dilek79,
bana kalırsa da ben ve arkadaşlarım oldukça sıradan bir hayat yaşıyoruz:)

tuğçe,
:P

Adsız dedi ki...

sevgili ayşe, bu yazını okuduktan sonra her sabah işe giderken arabayla önünden geçtiğim aslı börek daha bir gözüme çarpmaya başladı..en kısa zamanda profiterolünden alıcamm..ben tam bir tatlıkoliğim..bu süper tavsiyen için sağol :)
merve
1m3g.blogcu.com

Adsız dedi ki...

Sevgili Ayşe bunca yılın üzerine İstanbulda tavsiye edeceğin profiterol hangisi olur?
a. Nazar Profiterol
b. Baylan
c. Manolya Pastanesi
d. İnci Profiterol
e. hala Aslı Börek
Sevgiler Gebe