23 Kasım 2007

Buy Nothing Day!

Dün akşam kızlarla geleneksel yüzbininci Quick China buluşmamıza Ayşegül de katıldı. Kendisinin Brüksel'e taşınmasına 2 hafta gibi bir süre kaldı. Mümkün olduğunca zaman geçirmeye çalışıyoruz beraber. Yemek dönüşü akşam bizde kaldı Ayşegül. Üniversitedeyken garantili olarak haftanın birkaç günü birbirimizde kalıyorduk, Ayşegül buralarda olmadığı için uzun zamandır kalamamıştık. Özlemişim Ayşegülle beraber yatmayı..
*
Yemekten döndükten sonra babam bizi aydınlattı. Babam ne kadar gerekli ve gereksiz şey varsa hepsini bilir. Nasıl oluyor bu iş bilmiyorum. "Dünya Alışveriş Yapmama Günü" diye bir şey varmış. Dalga geçti benle "Bakalım napacaksın yarın Ayşe hanım" diye.. Merak edip de bir baktım ki bu gerçekmiş. Her sene günü değişiyormuş. Bu sene ABD'de 23ünde, dünyanın geri kalanında ise 24ünde kutlanacakmış. Yani bugün ABD için "Buy Nothing Day", yarın da bizim için. Buyrun organizasyonun sayfası.

Geçenlerde okumuşsunuzdur TEMA'nın kurucusu Hayrettin Karaca'nın aynı kırmızı süveterle 27 yılı geçirdiğini.. Okumadıysanız buyrun okuyun. Ben henüz kendimi böyle girişimlerde bulunabilecek olgunluk seviyesinde hissetmiyorum. Çılgın bir alışveriş insanı değilsem de, alışveriş yapmayı seviyorum. Kabul ediyorum, beni rahatlatıyor.
*
Sevgililer gününe ve bunun gibi icat edilmiş birçok güne had safhada karşı olan biri olduğum için "Buy Nothing Day" fikrini çok beğenmiş olsam da, uygulamaya geçirmeyeceğim. Sadece doğumgünleri önemli bence, gerisi saçma. Sevgililer gününde sevgilisine kırmızı kalpli ayıcıklar alan ve sevgilisinden de böyle bir şeyler bekleyecek derecede kendimi bu gerizekalı akımlara kaptırmış bir kız olmadığım için, bugün de gidip kendime istediğim topuklu ayakkabıyı alma hakkını tanıyorum. Üzgünüm babacım.

Sizi bu çok mühim konu hakkında bilgilendirdikten sonra daha fani işlere dönüyorum. Ben yumurta yemiyorum. Çocukluğumdan beri. Şöyle kabuğunu soyup da bir tek yumurta yemişliğim yoktur. Peynirli ya da patatesli olursa omlet yiyebilirim iyi günümdeysem. Taa ne zaman alıp da kullanmaya fırsat bulamadığım kalp şekilli yumurta kalıbını, yumurta canavarı Ayşegül'e kahvaltı hazırlarken kullandım sonunda. Pek başarılı olamadım, bunu ilk denemenin acemiliğine veriyorum. Bir sonrakine daha düzgün şekilli yapmayı umuyorum. Bir süre önce gittiğim Yumurta isimli filmin de yumurta sevgime olumlu yönde herhangi bir katkı yapmadığını da belirtmek isterim. Köpekli sahnede artık teslim oldum ve filmi sevemeyeceğimi, zira hiçbir şey anlamadığımı kabul ettim.

Akşam sonunda Deli Yengeç'e gidiyoruz. Yuppii! Deli Yengeç yetkililerine derhal bir web sitesi hazırlamalarını tavsiye ediyorum çünkü farkettim ki google'da arayınca 1.sırada Akşam gazetesi, 2.sırada ben çıkıyorum ve bir farkettim ki (ne çok şey farketmişim di mi) çok kişi bloga bu aramayla geliyor.. Utanmazsam bunu da söylerim akşam.
*
Yarın da uzun zamandr beklenen ilkokul buluşması gerçekleşecek. Bakalım görelim neler olacak. Durumlar böyle. Ben birazdan Buy Nothing Day'in şerefine bir çift ayakkabı almaya gidiyorum! İyi haftasonları.

14 yorum:

zeya dedi ki...

O şekilli yumurta pişiriciden bende de var. Ben de yumurta sevmezim. Bir de şekil pek bozuk çıkıyor. Özellikle çiçek olanı...
Yarın bizim de ilkokul buluşması var. Benim tanıdığım 2 arkadaşımın da çok komik :):)
Umarım iyi geçer seninki
Sevgileeer

ayçobanı dedi ki...

Az önce esimden, yarinin buy nothing day oldugunu, benimse hafta ortasindan beri cumartesi alinacaklardan bahsettigimi, bu isin nasil cözümlenecegini soran bir mail aldim. Hiiic sansi olmadigini o da biliyor :) yine de denemek istedi galiba!!!!

Yasemin/Beril dedi ki...

Sevgili Ayşe,
Deli Yengeç'e bende ne zaman gidecek ayşe diyordum. Senden bir ricam var. Aşçıbaşı Ayşe'ye İstanbul'dan arkadaşın Yasemin selam söyledi dermisin. Çok mutlu olurum.Afiyet olsun İnşallah bende Ankara'ya gelip sevgili dostumun ezelden beri çook severek yediğim yemeklerinden yiyeceğim.

Aslı Cin dedi ki...

Ayşe, bu buy nothing dayi abartıp bir yıl boyunca iğne almayarak beleşe geçinen bir grubun hikayesini okumuştum bir yerde. Gerçek bu ama. Hikaye dediğime bakma.

Bir ilkokul buluşması da biz yapabiliriz, nasıl oluyor merak ediyorum yaz lütfen.

aqua / ~~denizbahcesi~~ dedi ki...

24 kasımda yanı bız öğretmencıklerın yegane gununde nasıl alısverıs yasagı olurmus bakkııımmmm? ;=)

$afak dedi ki...

biz ayşegül'le meslektaş olmadık mı ya? Brüksel ne alaka?

MorKoyun dedi ki...

Enretasan zira bugun (burda daha 23u) Thanksgivingde (dun) kapali durmasindan mutevellit hic satis yapamayan dukkanlarin sabah 4-11 arasi sapik indirimlerle kapilarinda insanlari kuyruk ettigi Black Friday:)Amac buy nothingle kafalanan insanlarin digerlerini dengelemesi herhalde:)

daphnevega dedi ki...

zeya,
bir dahakine becerebileceğimi umuyorum :))biz 10-15 kişi kadar buluşacağız, ilkokul öğretmenimiz de geliyor, gerçekten merak ediyorum ne olacak.

ayca,
haha!! napalım ya, ben de bir buy everything day icat etmek istiyorum.

yasemin,
kendisiyle konuştum, sevgilerini ilettim. sohbet ettik biraz. hikayesi çok ilginç! onun da blogdan haberdar olduğunu öğenince çok şaşırdım! Umarım sen de gelip denersin deli yengeç'i :)

aslı,
yok artık :)) ilkokul buluşmasını yazacağım hiç merak etme, yani blogum olduğunu ağzımdan kaçırmamam gerekiyor tabi yazabilmem için :))

aqua,
haha! evet doğru, biz önceden aldık hediyemizi :) sizin de kutlu olsun öğretmenler gününüz!

şafak,
istifa etti, brüksel'e gidiyo çalışmaya. i'll give you the details.

mor koyun,
:))ying yang işte. bi de yani çalışan insanlar nasıl haftasonu alışveriş yapmayacak, o zaman yapmazsa ne zaman yapacak. bak mesela pazartesiye koysunlar buy nothing day'i, çok daha verimli olur bence!

Yasemin/Beril dedi ki...

Ayşe,
Ben bahsetmiştim senin blogdan ona, hatta seni takip ettiğimi ve deli Yengeç'e gitmek istediğini. Benim üniversiteden çok samimi dostumdur.Bir tanemdir. Beni çok mtlu ettin. Meraktan ölüyordum dün akşam ne yaptın, gittinmi, görüşebildinizmi? diye.Neler yedin bunuda merak etmiyor değilim hani:))

Adsız dedi ki...

kasim 23 de mi abd'de alisveris yapilmayacakmis.sukran gunun ertesi gun yani.ozel indirimlerin oldugu ve alisveris merkezlerinin sabah 4'de acildigi saatte kimsenin alisveris yapmadan duracagini pek sanmiyorum.ki dun felaket derecede insanlar her yeri talan etmisti.magazalarin onunde kuyruklar vardi.

Adsız dedi ki...

Buy Nothing Day, pek tabii ki, buyuk bir insan grubunun uyguladigi/uygulamak istedigi bir eylem degil. Keske uygulansa... Bunu cikaran kisilerin de amaci zaten Amerikan toplumundaki (ya da benzer diger toplumlardaki) tuketim canavarliginin yok edilmesine ya da en azindan zayiflatilmasina yonelik bir sey. Bu tarihin ozellikle secilmesinin nedeni ise zaten tam da bu tarihte insanlarin deli gibi alisveris yapiyor olmasi. Umarim Ayse'nin verdigi linkteki organizasyon sayfasini inceleyecek sansiniz olur.

Adsız dedi ki...

ayy kendimi çok önemli hissediyorumm :) canım aysecimmm seni çoook seviyorum canım dostum benimm.. uhu uhu ağlayacagımmm sayın seyirciler :) bu arada yumurta süpper olmuştu!!! :)) aysegulll

J dedi ki...

farkettim ki bu postta benden hiç bahsedilmiyor yahu senin yatakta ortada yatan kimdi o kadar zaman???

daphnevega dedi ki...

yasemin,
yazıcam yakın zamanda :))

anonim,
zaten büyük ihtimal christmas zamanı alışveriş çılgınlığı nedeniyle icat edilmiş bu protesto da.. kim ne kadar rağbet eder onu bilemiyorum tabi..

mz,
aslında zamanlama çok da doğru değil bence, çünkü chrisrtmas vakti o alışverişler her türlü yapılacaktır. bir de günün her sene değişmesi uygulanabilirliği azaltmış sanki, devamlı takip etmektense bir kere öğrenmek daha akılda kalıcı yapabilirdi bu günü.

ayşegül,
deli manyak. gitmeden yine yapıyım sana :))

j,
hahaa! hazır evlenmene çok az vakit kalmışken, ayşegül de gitmeden yine ortada yatacağın bir bizde kalma gecesi düzenleyelim o zamannn! :))