16 Temmuz 2008

non é cosi divertente!

İtalyancayı ilk öğrendiğim zaman bana tınısı komik gelen sözcükler olmuştu. Uzun süre de alışamadım bu sözcüklerin günlük hayattaki sıradan kullanımına. Daha sonra kullana kullana kanıksadım onları. Sanırım aradan zaman geçtikçe İtalyancayı bayağı unutmuş olmalıyım ki, aynı sözcüklere rastladıkça tekrar gülmeye başladım. Daha çok İtalyanca okumalıyım, o kadar emekle öğrendiğim dili unutmamalıyım; ayrıca bir dil komik değildir Ayşe!
*
Tomasso: Aynen yazıldığı gibi okunuyor. Hayır bu sözcük İtalyanca "domates" demek değil, Thomas isminin İtalyanca karşılığı. Oldukça da sık kullanılan bir isim. Ben uzun süre bu isimdeki kişilere hitap ederken gizli gizli güldüm. Bilmiyorum size de komik geliyor mu söylenişi. Ben mesela kocaman profesöre Tomasso diyemiyorum (e haliyle hocam da diyemiyorum). Küçükken yüz bin milyon kere seyrettiğim Barış Manço Japonya konserinin de buna şüphesiz ki katkısı var. Domates Biber Patlıcan şarkısını "Tomato Nima Nasu Nasuu" diyerek söylerdim hep, acayip severdim bu Japonca versiyonu. Tomasso diyeceğim zaman da aklıma direk bu geliyor, başlıyorum içimden Tomato Nima Nasu Nasu diye söylemeye. Olacak iş değil ama öyle.
*
TV: Bunda ne var demeyin. Okunuş TiVi değil, TiVu. Evet. Mesela televizyon seyretmek, "Guardare la Tivu" diye söyleniyor. Tivu, tivu, tivu. "Guardare la televisione" demeyi tercih ediyorum!
*
Bicicletta: Tahmin ettiğiniz gibi bisiklet manasında. Okunuş: biçikletta. Kocaman insanlar biçikletta dedikçe gülüyorum. Sanki sadece çocuklar biner biçiklettaya :)
*
Gomma da Masticare: Çiklet. Minicik sakızı almak için harcamanız gereken enerjiye bakar mısınız? :) Oooo mastika mastika. Sakız rakısı en nihayetinde!

*
*
Şimdi aklıma bunlar geldi, İtalyanca daha bunlar gibi birçok hazine değerinde sözcüğe sahip! Komik sözcükler barındırması İtalyanca'nın benim için her zaman en anlamlı ve en melodik dil olacağı gerçeğini değiştirmiyor. Bicicletta yahu, haha.

8 yorum:

$afak dedi ki...

Piccolina'yı koyalım bu kategoriye :)

BT dedi ki...

italyanca bildiğinden dolayı bu blog bu kadar güzel....

Unknown dedi ki...

Çok bana hitap etti bu yazdıkların sevgili Ayşe, ben çok az bir süre italyanca öğrenmiştim, benim hatırladığım golfino var:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

come ti chiami :))

zeya dedi ki...

Ben hala web sitesi adresi verilirken www (vu vu vu)'ya alışamadım. Her seferinde gülüyorum :)

Unutmamak için kitap oku bol bol.
İtalyanca bloglardan da keyifli olanlar var :)

Adsız dedi ki...

yeni kelimleri dört gözle bekliyorum:)

daphnevega dedi ki...

şafak,
:)) aman da aman italyanca da mı biliyosun sen mösyööö.

aceto,
iltifat için çok teşekkürler! yavaş yavaş unutuyorum italyancayı, bloga bir etkisi umarım :)

lacin,
ama bence sen azıcık öğrendim dememelisin, golfino hiç de sık kullanılan bir sözcük değil, ama komik tabi :))

anonim,
:) tanıdımm.

zeya,
eveeet. aklıma gelseydi bunu da mutlaka koyardım!!

güldem, aklıma geldikçe yazacağım, belki benim de unutmama mani olur..

Adsız dedi ki...

tommasi diye bi' topcu vardı ama :)