2 Ekim 2009

pişiriyorum öyleyse varım.

Bu ara yine mutfakta yaşayasım geldi; gitmiyor. Fırının önüne atsam bir yastık, içerde sürekli bir şeyler pişerken ben yatay pozisyonda seyretsem. Galiba bu da bir çeşit meditasyon. Artık yumurtaları elimde çırpmayı daha çok seviyorum. Benden başkası tariflerdeki bu "kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin" direktiflerine uyuyor mudur bilmiyorum ama ben o paketten çıkan bir parmak tozu bile eliyorum, o kadar özeniyorum yemeklerime, manyak gibi. Harika bir eleğimiz var IKEA'dan. Annem bulmuş. Onunla elemek çok zevkli oluyor diyeyim, siz de beni deli sanmayın.
*
1. Geçtiğimiz hafta 3 kere muffin yaptım. Muffin yapmak o kadar zevkli ve kolay bir şey ki, her seferinde farklı bir şey deniyorum. Bir tarafını eğip büküyorum, tarifi değiştiriyorum. Son yaptığım bol peynirli ve zeytinli muffin kendi kendime rüştümü ispat edişim oldu. Hazırlama aşaması dahil 30 dakikada hazır; fırında toplam 15 dakika kalıyor. Yalnız deneysel olarak peynirleri hamura karıştırmadım, her muffinin içine birer parça beyaz peynir ve kaşar peyniri koydum. Bir dahaki sefere tekrar eski yönteme dönüp, peynirleri hamura karıştıracağım. Böyle yapınca tamam muffinin ortası harika oluyor ama diğer taraflar biraz yavan kaldı. Zeytin ise muffine harika bir tat verdi. Üstüne konan minik domates dilimi ise tamamen benim kişisel domates manyaklığımdan kaynaklı. Siz koymayabilirsiniz. Hadi bakalım o zaman:
*
3 yumurtayı kır,karıştır.
1 1/4 bardak süt ve 1 1/4 bardak sıvı yağı ekle.
Üzerine 2 1/2 bardak un ve 1 paket kabartma tozunu eleyerek ekle, karıştır!
Sonra 100 gr kadar beyaz peynir, 100 gr kadar kaşar peyniri (tamam tamam bunları göz kararı ekledim ve söylediğim gibi hamura karıştırmadım, muffinlerin ortasına koydum)ve 1 su bardağı dilimlenmiş ziyah zeytini de ekle.
1 tatlı kaşığı tuz ve istersen birazcık da mahlep ekle.
*
Karışımı eğer kağıt kullanacaksan kaplara yerleştirdiğin kağıtlara, direk kalıpta pişireceksen yağlayıp unladığın kalıba paylaştır. Kalıp boyutuna göre 10 ila 12 muffin çıkıyor. Kalıpları yarısından biraz daha fazla olacak kadar doldur. Muffinler tahmin ettiğinden çok daha fazla kabaracak çünkü. Turbo fırında 15-20 dakika kadar pişir. Dışının kızardığını gördüğünde bir kürdanla deneme yapıp, kuru çıkan kürdanı görünce hemen muffinlerin çıkarabilirsin. Fırından çıktıktan bir 10 dakika sonra daha iyice toarlandığı için tadı daha güzel oluyor. İşte bu kadar basit!
*
Kalpli muffin kalıbımı kullanmak için de sürekli bahane çıkıyor bana böylece. Muffinlerimin 2 farlı şekilde olduğunu görüyorsunuz. Sebebi 12 adet aynı tip muffin kalıbım olmaması. Biri normal yuvarlak altılı, diğeri kalpli altılı. Çeşit oluyor böylece. Bir de şöyle muffin kağıtlarım olsa herhalde her gün fırın karşısında olurum.
*

2. Avokado bence yüzyılın keşfi. Aslında meyve olup, nedense bana hep sebze gibi gelen bu sabunsu şeyle yapılabilecekler sınırsız. Ben zaten ekmek üstüne bir şeyler döşemeye bayılıyorum. Her sabah bu şekilde kahvaltı etmekle kalmıyorum, mesela salata yiyeceksem yanına böyle ekmekler yapmayı çok seviyorum. Guacamole diye bildiğimiz Meksika sosu da (Fajiitaların yanında mini mini gelen yeşilimsi sos) avokado ile yapılabilen en lezzetli şeylerden biri. Yalnız restoranlarda genelde çok sulu yapıyorlar ve avokado tadı alamıyorsunuz. Evde yapılan guacamole ise çok daha lezetli oluyor. Yapmanız gereken çok basit.

Olgun bir avokadoyu çekirdeğiyle birlikte bir kaseye alın. (Çekirdek avodakonun kararmasını önlemek için orada, guacamolemiz hazır olunca çöpü boylayacak). Yarım kuru soğanı (byeaz soğanlar daha iyi) ince ince doğrayıp ya da robottan geçirip ekleyin, karıştıtın. Ben ince kıyılmış domates de ekliyorum (her şeye yaptığım gibi!). Domatessiz şekli de yapılabilir, genelde taze kırmızı biber kullanıldığını görüyorum ama bence domates daha çok lezzet katıyor. Üzerine yarım limonun suyunu sıkın. En son 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve keyfinize göre tuz ve karabiber ekleyin. Ben avokadoların küçük parçalar halinde kalmasından yanayım, o yüzden püre olana kadar karıştırmayı sevmiyorum. Birkaç çatal darbesi yeterli olacaktır. Guacamoleyi maydonoz ya da acı ilavesiyle kişiselleştirmek mümkün. Hazırladığınız guacamolenin ekmeklerin üzerine sürerek ya da alternatif olarak cips sosu olarak da keyfini çıkarabilirsiniz. Meksika üsülü bruschetta! :) -Evde avokado ağacı yetiştirme projem bu akşam hayata geçiyor. Meyve vermesi 3-4 seneyi buluyormuş. Ben o zamana çoktan bitkiyi öldürmüş olurum ama yine de deneyeceğim. Tabii kış boyunca bir damla güneş yüzü görmeyecek olan Ankara'da bu tropikal bitkiyi öldürmekte çok zorluk çekmeyeceğim kesin. (Annem bunu okurken muhtemelen sen önce git odanı topla da, sonra evde ağaç yetiştir diyecek.) Peki avokado ağacını nasıl mı yetiştireceğim? İşte şurada anlatılıyor. Hem belki ben de bu işi yaparken, anlatan çocuk kadar mutlu olurum! Sanki hiç pamukta fasulye yetiştirmemişsiniz gibi bana tuhaf tuhaf bakmayın! -

*


3. O kadar yemeğin üstüne bir tatlı şart, değil mi? Aslında pek tatlı seven bir insan olmadığım için bence şart değil ama o zaman yepyeni pembe silikon kalıpları nasıl kullanacağız? Hediye paketi gibi brownieleri önce hayal ettim sonra icraata geçtim. İnternette bir sürü tarif baktım, yine her zamanki gibi biraz ordan biraz burdan bir brownie yaptım. Temel tarif Portakal Ağacı'nınkiydi. Oradaki fotoğraflarda pek kabaracak gibi görünmüyordu ama benimkiler kabardı ve tabii ki sizin şu an yandaki resimde gördüğünüz şekilli kısımlar, fırındayken altta olduğu için ben üst taraftaki kabaran kısmı, brownieler fırından çıktıktan sonra bıçakla ayırdım, yani hile yaptım (ne cümle ama!). Bu hediye paketleri kendi başlarına ayakta duramadıktan sonra ben ne anladım o işten? Neyse, tadı harika oldu. Üzerine sade dondurma koyarak servis yaptım. Tarifte çok zorlanmadım ama bir dahaki sefere değiştireceğim şeyler var. Cevizleri robotta biraz uzun tuttuğum için yeterince büyük ceviz parçacıklı olmadı. Bir bardak erimiş tereyağı bence biraz fazla geldi. Ben tereyağı yerine "Sana tereyağı tadında" margarin kullandım, bir dahaki sefere miktarı azaltmayı düşünüyorum. Tarifte 4 yumurta var, insana çok yumurtalı ve ağır olacak gibi geliyor ama yumurta yemeyen benim için bile rahatsız edici olmadı.

*

Bu aralar mutfaktan çıkan eserler bunlardı. Ayşe sanki Mars'a uydu göndermişcesine gururla sundu. Ve Ekim geldi. Benim aklıma da yine "Demek gidiyorsun küçük kırlangıç sıcak ülkelere" şiiri geldi. Küçükken tüm sınıfın karşısında unuttuğum ve şimdi nedense her dizesini tek tek hatırladığım o eski şiir.

18 yorum:

mz dedi ki...

Sinirin obur tarafina gecip anavataninda henuz yemedim, ama sinirin bu tarafinda yedigim guacamole'lerin icinde hep domates var, kirmizi biber yerine de cayir cayir yesil chili'ler var. Yani dogru yoldasin bence. :)

Püstüklü Mama dedi ki...

Pembe olması şart mı Ayşe? Kırmızı veya mavi de işini görür mü?

http://www.pastamalzemeleri.com/store/viewItem.asp?idProduct=804

çınar dedi ki...

OOHHH NE GÜZEL ŞEYLER ÖYLEEE...
İŞTE TAM ÖYLE VAKTİ AÇIKTIM VALLAHİ

Dilcun D. dedi ki...

Daha dun anneme 'guacamole yapmak istiyorum,' dedim, bugun burada tarifi gordum. Denemek icin sabirsizlaniyorum. Muffinler ve kekler de sahane gorunuyor :)

hirondelle dedi ki...

kötü haberi vereyim ben. yanılmıyorsam evde yetişen avokado ağacı meyve veremiyor, aşılanması lazım. gerçi ben çekirdeği filizlendirmeyi bile becerememiştim.

BONBON-BUTIK dedi ki...

ama bu browniii beni benden aldıııı :):)))))

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Ayşe hepsi harika gözüküyorlar! Muffinleri bugün hemen deniyorum:) Mutlu haftasonları!

Abuk Kraker dedi ki...

Ayşe brownie'ler harika!

Adsız dedi ki...

ımmmmmmm...çok lezzetli görünüyorlar ellerine sağlık canım.yalnız avakadonun bu şekilde değerlendirildiği ise süperrrrrrrrrr.kendisini çok sevmesemde, karışımın içinde mideye sallamak mantıklı.

aqua / ~~denizbahcesi~~ dedi ki...

damak zevkımız aynı

Adsız dedi ki...

Konu ile biraz alakasız olacak ama, çektiğin fotoğraflar gerçekten güzel. Makinen ne öğrenebilir miyim?

$afak dedi ki...

Senin bir yer açma vaktin gelmiş...

aqua / ~~denizbahcesi~~ dedi ki...

gümüşlükteki limon cafe nin net sıtesınde ''basından'' bolumunde aysesworld var gordun mu?

Lighter-N dedi ki...

mmmhhhhh guacamoleyi deniycem hemen

Lighter-N dedi ki...

Evet pasta malzemelerinde vardı bir ara, ben ordan epey pasta malzemesi aldım...

Adsız dedi ki...

merhaba;
bloğununu okumaya devam ediyorum fakat bazı yemek tariflerini kayıt etmek istyorum sağ tuş çalışmıyor. yemek tariflerini kayıt etmenin bir yolu var mı?

daphnevega dedi ki...

deneyen beğenen herkese teşekürler ve afiyet olsun!

hirondelle,
aa? aşılarız o zaman?:) bilmiyorum ne demek ama aşılarız :)

anonim,
makinem Canon SD900. Çok memnunun tavsiye ederim.

şafak,
valla harcanıyorum evdeki fırının başında :)

aqua,
aaa evet gördüm teşekkürler. aslında ben orasıyla ilgili daha detaylı bir yazı da yazmıştım ama onlar o yazıyı tercih etmişler nedense.

anonim,
evet hatırlattığın için teşekkürler. yapmış ve unutmuştum, düzelttim.

farawaysoclose dedi ki...

merhaba Ayşe, kalpli kalıbın içine nasıl kağıt koyuyorsun? kalpli kağıt var mı? yuvarlak kağıtlar sanki durmaz gibi geliyor, denemekten çekindim, belki sen daha iyi bir yöntem bulmuşsundur :))