13 Ağustos 2010

Tatil. Ünite 1: Bozburun

Çok çok çok uzun bir ara verdiğimin farkındayım. Sanırım bu, blogu açtığımdan beri en uzun ara oldu. Önce ben tatile gittim, sonra arkadaşlarım Çandarlı'ya geldi. Nevra hala burada. Sürekli koşturmaktan bir türlü yazmaya fırsat olmadı. Koşturmak da tahmin ettiğiniz üzere atom çekirdeğini parçalama koşturmacası değil ama burada zaman nasıl geçiyor anlamıyorum. Tonlarca 50 faktörlü koruma kremine rağmen ten rengim saç rengime benzedi. Bu seneki "Çandarlı dışı" tatil, en hareketli yaz tatillerimizden biri oldu. Bir sürü yere uğradık, yeni yerler gördük, her zamanki gibi güzel yemekler yedik. Anlatmazsam unutmaktan korkuyorum, o yüzden hemen başlıyorum! Rotamız Bozburun-Selimiye-Bodrum-Çeşme-Karaburun-Çandarlı idi. Bozburun ilk durak.
*



Bozburun Marmaris'e 60 km kadar mesafede. Önce Marmaris'e ulaşıp oradan Selimiye-Bozburun tarafına sapıyorsunuz. Marmaris'e inen yol çok virajlı ama yine de o kadar şahane bir manzara eşliğinde yolculuk yapıyorsunuz ki, yeşilden maviden viraj korkunçluğunu yitiriyor. Okaliptüs ağaçlarına vardığınız zaman (onlar okaliptüsmüş ben bu sene öğrendim) Marmaris'e yaklaştığınızı anlıyorsunuz.
*
Bozburun sanki deniz kıyısı boyunca çekilmiş bir bant gibi. Ufacık tefecik ama çok derli toplu, çok şirin. Boydan boya gezmek 10 dakikanızı alıyor. Zamanın ilerlemediği hissiyatı veren bir yer. Deniz çok güzel. Konaklamak için sadece birkaç seçenek var. Sabrina's Haus buradaki en lüks otel. 275 euro oda fiyatı veriyorlar ve tek gecelik rezervasyon yapmıyorlar bile. Biz Dolphin'de kaldık. En üstteki fotoğraf otel odasının balkonundaki şezlongtan çekildi. Aslına bakarsanız bir hafta o şezlongun üzerinde zaman geçirilebilir. Oteli de kesinlikle tavsiye ederim. Sahipleri de çok sıcak insanlardı.
*
Bozburun'a gitmeden önce, bir günden fazlasının buraya çok geleceğini düşünmüştük, o yüzden bir gece kaldık. Hakikaten gezelim görelim tatil tipiyseniz, burada yapılacak fazla bir şey yok ama denizin keyfini çıkartmak, kafa dinlemek isteyenler rahatlıkla birkaç gün kalabilir. Bozburun mavi yolculuk durağı olarak da çok tercih ediliyor o yüzden açıklar hep tekne dolu. Bu denizin güzelliğini etkilemiyor, içiniz rahat olabilir. Pırıl pırıl bir deniz ve mutlak huzur Bozburun'un vaatleri. Bülent Ortaçgil de 20 senedir burada yaşıyormuş.
-
Yemek için sizin de önerilerinizi almıştım. Biraz da yazılanları okuduktan sonra düşünmeden Orfoz'a rezervasyon yaptırdık. Bir şube de Bodrum da var. Hatta oldukça komik şekilde Bodrum'da Vedat Milor'un anlattığı ve gitmeyi planladığımız Orfoz'un aslında burası ile aynı olduğunu, orayı Bozburun şubesi sahiplerinin çocuklarının işlettiğini öğrendik. Bodrum'da iyi yemek adına çok daha fazla seçenek olduğu için Orfoz tercihimizi Bozburun'dakinden yana kullandık.
*
Orfoz'a sadece deniz yolu ile gidilebiliyor. -Aslında mekana ulaşmanızı sağlayan 10-15 dakikalık bir patika yol varmış ama dönüş için pek akıllıca olmaz.- Restoranı arayıp rezervasyon yaptırdığınızda zaten belirtiyorlar, saati haber veriyorsunuz, neredeyseniz gelip sizi joker botla alıyorlar. Böyle anlatınca gözünüzde çok lüks bir manzara canlanmasın. Oldukça salaş restoranı karı koca işletiyor, yemek hazırlama ile Selçuk Bey, siparişlerle Güneş Hanım ilgileniyor, ikisi dışında restoranda sadece birkaç çalışan var ama yemek için bu mütevazı şeyleri söyleyemeyeceğim. Yediğimiz her şey ayrı ayrı sanat eseriydi.


Tepeleme domatesten alttaki yeşile varmak için mesai harcadığınız -benim için kutsal bir görev olduğunu tahmin edersiniz- salata ile başlayıp, ayıp olmasa suyuna ekmek batırarak geceyi sonlandırabilecek kadar beğendiğim fırında midye, civarın haklı gururu ahtapot ızgara, methini çok duyup da "Közlenmiş patlıcanla ilgili ne bu kadar enteresan olabilir?" diye düşündüğümüze bizi pişman eden, elimizden gelse sapını da yiyebileceğimiz altta görebileceğiniz bomba ike devam ettik; sonra da balık olarak mekanın adını taşıyan lokum gibi orfoz ile senfoniyi tamamladık. Özellikle bomba çok akılda kalıcıydı. Aynı fotoğraftaki gibi, bütün bir patlıcan masaya geliyor. İçindeki sarımsak, limon, zeytinyağı kıvamı mükemmel. Oturup kaşık kaşık yersiniz, biz öyle yaptık.

Bana kalırsa Bozburun, ağzımızı açık bırakacak güzellikte bir doğa harikası olmasaydı da, sadece Orfoz'da yemek için bile ziyaret edilebilecek bir yer olacaktı. Belki de bir gece kalmak tadını fazlasıyla damağımızda bıraktı. İlk defa gördüğüm Bozburun'da daha uzunca süre kalabilirmişim, ama neyse ki sonraki durak Selimiye, hemen aklımızı başımızdan aldı, bize Bozburun'u özletmedi. Bir sonraki yazı Selimiye hakkında..

8 yorum:

Ceylan dedi ki...

Bozburun gidilecek yerler listeme eklendi bile:)

anaeraida♥♥ dedi ki...

resimler çok güzel, ahh şu anda oralarda olmak vardı :)

Özgür dedi ki...

Karaburun'la ilgili yazıyı merakla bekliyorum.

ışıl dedi ki...

mahvettin beni şu işgününde, bozburun kesinlikle listeye eklendi ;)

Kiraz Limanı dedi ki...

2008 yılında bende oralardaydım.Bülent Ortaçgil'in mağazasından alışveriş bile yaptım :) Ardında da Selimiye'de kaldım.Ne güzeldi..Sayende tekrar hatırladım.

Yurdanur:)

HIMBIL PRENSES dedi ki...

aysecim,ço keyifli bir rota secmişsiniz.. biz de sizden 2 hafta önce marmaris-datca arasında mavi yolculuktaydık, 1 hafta boyunca sadece bozburun ve selimiye ye yanaştık.. teknedeki arkadaşlar daha önce bozburun'da pembe yunus'ta kalmışlar,dolphin ile aynı yer olabilir mi acaba? hakikaten çok guzel bir yer bozburun..biz de b.ortacgil in mağazasından alışveriş yaptık:))Selimiye'ye ise tam anlamıyla bayıldmmm.. istanbul plakalı aracların çokluguna üzüldüm... keşfedilmiş bile çoktan bu güzellikler..deniz kenarındaki evlerin 700.000 euro civarında fiyatlara satıldıgını duydumm noni'den...

Neyse sonraki Selimiye post unu dört gözle bekliyorum... sevgiler.. zeynep

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Bozburun yazısını okluyunca gerçekten çok sevindim. Çünkü biz de biraz farklı bir rota ile önümüzdeki hafta Marmaris, Datça taraflarında bir tatile çıkacağız.

Kalabalık bir grupla gittiğimiz için kimsenin de bütçesini sarsmamak için sormak istedim. Orfozdaki fiyat seviyesi ne civarda acaba? Sormak ayıp olmazsa ne kadar ödediniz?

Şimdiden teşekkür ederim.

daphnevega dedi ki...

anonim,
Hiçbir şeyde aklınız kalmadan tıka basa yer içer, adam başı 70 lira verirsiniz.