30 Ocak 2013

5 dakikada beşiktaş akşam yemekleri

Sabahın köründen akşamın bir saatine kadar çalışıyorsanız muhtemelen her gün evde hünkar beğendi yapamıyorsunuzdur. Yapıyorsanız bana söylemeyin. Aslında vaktim olsa her gün mutfakta biraz zaman geçirebilmek ve birkaç çeşit minik porsiyon yemek yapmak isterdim (acaba o zaman da böyle düşünür müydüm?). Hatta bu bana aslında meditasyon bile olurdu ama sanırım yemeği en erken 9'da yiyebilirdik. Benim sistemim genelde hafta sonu Ankara'da ya da başka bir yerdeysek ve mutfakla haşır neşir olmaya zamanım olmadıysa, ailemin Ankara'dan kargoyla gönderdiği (evet hiç utanmadan yazdım!) yemekleri afiyetle yemek hatta bir de üzerine onlara her seferinde "ne kadar çok şey gönderiyorsunuz, ben bunları ne yapacağım" diye mızırdanmak. Yazınca kendimi iğrenç bir evlat gibi hissettim, artık mızırdanmayacağım. Bunun dışında hafta sonu İstanbul'daysam Pazar günü genelde birkaç çeşit yemek yapıyorum (genelde zeytinyağlılar) ve birkaç gün idare ediyoruz. Bazı günler ise bir şekilde evde bir şey olmuyor ve hafta içi pratik çözümler gerekiyor. Sarımsaklı-domatesli-fesleğenli makarna elbette dünyanın en güzel ve hızlı yemeğidir ama her zaman değil. 

Benim pratik günü kurtarma önerilerimden işte birkaç tanesi! Uyduruk olabilirler ama hayatımı kurtarıyorlar!

Avokadolu somon füme ruloları: Somon fümelerin içine herhangi bir sürülebilir peynir, arasına avokado. Sarın gitsin, üzerine zeytinyağı, kapari, dereotu. Hem havalı, hem de çok lezzetli, hem de hazırlaması 3 dakika! (Bunu avokado yerine kuşkonmazla da yapabilirsiniz.)


 
Tost demek için fazla güzel olan tostlar: Elektrikli ızgaralar harika bir buluş. Alırken mutfakta en çok kullanacağım şeylerden biri olacağını kesinlikle tahmin etmiyordum. Dolaptaki kırmızı biber, kabak, patlıcanı incecik dilimleyip zeytinyağlı gezdirdiğiniz ızgarada 5 dakika üzerinde çizgileri oluşuncaya kadar kızartın. Daha sonra ekmeğin arasına peynir, domates, ızgaradan yeni çıkan sebzeler, yeşillik vs. Bir posta daha ızgaraya. Peynir eriyince tamamdır. Servis ederken tabağa yanında biraz salatayla yerleştirirseniz alın size cafe tostu!




Bruschetta: bu da yukarıdaki tostun başka versiyonu sayılabilir. Kırmızı biberin ızgara üzerindeki lezzetine bağımlıyım. Kızarmış ekmek üzerine peynir, kırmızı ve yeşil biber, üzerine taze kekik. Üzerinde zeytinyağını gezdirince en şahane akşam yemeği.


Milföy pizza: Buzluktan milföyü çıkarıp 2 dakika buzlarının çözülmesini beklerken bir yandan mozzarellayı ve patlıcanı dilimleyin. Patlıcanı ızgaraya atın 5 dakika kadar kızarmasını bekleyin.Bu sırada fırını 180 dereceye ayarlayın. Tepsiye pişirme kağıdını serin, milföyleri kenarlarından 1'er cm içeri doğru katlayın. Mozzarella, patlıcan, cherry domates ve fesleğeni döşeyin, üzerinde zeytinyağı gezdirin. Bir tane yumurtanın sarısını milföyün kenarlarına fırçayla sürün, atın fırına, 5 dakikada hazır!



Bence ne kadar kısa sürede yapıldığı açıklanmazsa bunların hepsinin pekala gideri var!

Tembeller elime mum diksin :)

7 yorum:

nzzzl dedi ki...

Pratik tarifler elinize sağlık.
Elektrikli ızgarayı çok duman çıkarıyor dedikleri için almamıştım ama sebze ızgara için alabilirim. Et/tavuk denediniz mi?

Muzurella dedi ki...

Çok başarılı bir post :)
Elektrikli ızgara için önereceğin marka/model var mı?

Grace Happy dedi ki...

gercekten cok pratol seyler sunmussun ellerıne saglık

Adsız dedi ki...

Elektrikli ızgara için tavsiyenizi bende bekliyorum:)hemen 2 numaralı tarifi deneyeceğim.Looks yummy:)))

Endi'nin Mutfağı dedi ki...

Çok kolay ve pratik tarifler verdiğim bir internet sitem var :)
Belki arada bir uğramak istersin örneğin sosyete mantısı tarifim çalışan mutfak dostlarım için ilaç oldu diyebilirim.

www.endininmutfagi.com

http://www.endininmutfagi.com/2013/01/sosyete-mantisi.html

tuzvekarabiber / Salt'nPepper dedi ki...

bayıldım tariflere! yemek yapmayı pek beceremeyen birisi olarak bunlar tam bana göre. hem de çok havalı da duruyor.
yemek yapmak için değil ama yemek yemek için güzel mekanlar için bloga beklerim :).

http://tuzvekarabiber.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

ayşe ev dekorasyonunla ilgili daha fazla detaylar ve yakın plan fotolar koysana birde kütüphanenle ilgili yakın plan fotolar görmek istiyoruz.