17 Aralık 2015

Tığ ile amigurumi armut yapımı!

Selam!
Geçenlerde Instagram'da post ettiğim örgü armutun yapımını soran çok olmuştu ben de becerirsem anlatacağımı söylemiştim. Önce şunu söylemeliyim, ilk kez tığ ile bir şeyin yapımını anlatmaya çalışacağım, o nedenle pek iddialı değilim! Özellikle de tığ yapmayı youtube'dan video izleyerek kendi kendime öğrendiğim için Türkçe terimlere çok hakim değilim. Terimlere aşina olmayanlar için yazının içinde linkler de var.





Armutu ilk şurada gördüm, aşık oldum. Beğenip de yapmakla uğraşmak istemeyenler oradan satın alabilir :) Şuradan bulduğum yapım aşamalarını daha büyük bir armut istediğim için kendime göre uyarladım.

Armut için açık yeşil Nako baby ip ve 4 numara tığ kullandım. Aslında daha ince, 3 numara tığ da kullanılabilir. Benim armut oldukça delikli oldu. Siz daha sıkı yapmak isterseniz 3 numara tığ kullanabilirsiniz ama armut boyut olarak biraz daha küçük olacaktır.

Malzemeler:
4 numara tığ
Nako Baby su yeşili ip (elbette şart değil, keyfinize göre seçebilirsiniz)
Çok az miktarda, armut için kullanacağınıza benzer kalınlıkta, açık pembe, siyah, yeşil ve kahverengi ipler.
İçini doldurmak için elyaf
Gözler, yanaklar, ağız, yaprak ve sapı dikmek için yün iğnesi

Armut:
1. sıra: Sihirli Halka içine trabzan yaparak 12 ilmekle başlayın, daireyi kapatın. Sihirli halkanın nasıl yapılacağını bilmiyorsanız buradan öğrenebilirsiniz. (12 ilmek)
2. sıra: Her bir ilmeğe 2 adet trabzanla devam edin, daireyi kapatın. (24 ilmek)
3. sıra: İlk ilmeğe 2 trabzan, daha sonraki 3 ilmeğe birer trabzan yapın, sıranın sonuna kadar aynı şekilde devam edin, daireyi kapatın. (30 ilmek)
4. sıra: Tüm ilmeklere birer trabzan yapın, daireyi kapatın. (30 ilmek)
5. sıra: İlk 2 ilmeğe birer, daha sonraki ilmeğe 2, daha sonraki 2 ilmeğe tekrar birer trabzan yapın, sıranın sonuna kadar aynı şekilde devam edin, daireyi kapatın. (36 ilmek)
6. - 9. sıralar arası: Tüm ilmeklere birer trabzan yapıp daireyi kapatın. 4 sıra boyunca aynı şeyi yapmaya devam edin. (36 ilmek)
10. sıra: İlk ilmeğe 2 trabzan, sonraki 2 ilmeğe birer trabzan yapın, sıranın sonuna kadar aynı şekilde devam edin, daireyi kapatın. (48 ilmek)
11. sıra: İlk ilmeğe 2 trabzan, sonraki 3 ilmeğe birer trabzan yapın, sıranın sonuna kadar aynı şekilde devam edin, daireyi kapatın. (60 ilmek)
12. - 13. sıralar arası: Tüm ilmeklere birer trabzan yapıp daireyi kapatın. (60 ilmek)
14. sıra: İlk ilmeğe 2 trabzan, sonraki 4 ilmeğe birer trabzan yapın, sıranın sonuna kadar aynı şekilde devam edin, daireyi kapatın. (72 ilmek)
15. - 17. sıralar arası: Tüm ilmeklere birer trabzan yapıp daireyi kapatın. (72 ilmek)
18. sıra: Bir tane görünmez azaltma, sonraki 4 ilmeğe birer trabzan, sıranın sonuna kadar aynı şekilde devam edin, daireyi kapatın. (60 ilmek)
19. sıra: Tüm ilmeklere birer trabzan yapıp daireyi kapatın. (60 ilmek)
20. sıra: Bir tane görünmez azaltma, sonraki 3 ilmeğe birer trabzan, sıranın sonuna kadar aynı şekilde devam edin, daireyi kapatın. (48 ilmek)
21. sıra: Tüm ilmeklere birer trabzan yapıp daireyi kapatın. (48 ilmek)
22. sıra: Bir tane görünmez azaltma, sonraki 2 ilmeğe birer trabzan, sıranın sonuna kadar aynı şekilde devam edin, daireyi kapatın. (36 ilmek)
23. sıra: Bir tane görünmez azaltma, sonraki ilmeğe bir trabzan, sıranın sonuna kadar aynı şekilde devam edin, daireyi kapatın. (24 ilmek) Bu aşamada armutunuz artık tamamlanmadan üzere. Altta kalan delikten elyafı doldurun, dilediğiniz şekil ve sertliğe ulaşınca son sıraya geçin.
24. sıra: 6 kez görünmez azaltma ile 12 ilmeğe düşün ve ipi keserek armutun alt kısmını kapatın.

Gözler:
Her bir göz için siyah ip ile sihirli halka içine 8 tane sık iğne yapıp daireyi kapatın.

Yanaklar:
Her bir yanak için pembe ip ile sihirli halka içine 8 tane trabzan yapıp daireyi kapatın.

Ağız:
İğneye siyah ip geçirip yanaklar arasına istediğiniz boyutta ağız yapın, dışarıdan görünmeyecek şekilde düğümleyin.

Yaprak:
Şu linktekini kullanıyorum, Keyfinize göre büyütebilirsiniz.

Sap:
12 zincir üzerine sık iğne geçin.

Son olarak gözler, yanaklar, ağız, sap ve yaprağı armuta dikin.

Anlatmak yapmaktan daha zormuş :) Umarım birilerinin işine yarar!

2 yorum:

Ebygale dedi ki...

çok çok çok güzel olmuş, bayıldım, ellerine sağlık Ayşe, sevgiler...

a.b.k. dedi ki...

Cok guzel gorunuyor gule gule kullanin..orgu ve tig islerini beceremiyorum bi turlu ama hosuma gidiyor yapmak istiyorum onereceginiz bir site var mi beginner lar icin :)