25 Ocak 2016

Bir hamilelik paranoyası: Çatlamak ya da çatlamamak

Söylemeye biraz çekiniyorum ama hamileliğin en başından beri beni en çok endişelendiren şeylerden biri çatlaklar oldu. İnsan bir yandan endişe etse de diğer yandan kendine kızıyor. Bin tane şey ters gidebilir, ne sağlık sorunları var, aklı başında bir insan en azından midem bulanacak mı diye korkar, sen çatlar mıyım diye korkuyorsun. Ki bir de hayatı boyunca kilosuna, yediğine içtiğine çok dikkat etmiş, fit kalmak için sporunu ihmal etmemiş bir insan olsam neyse. Yemek yemeyi her zaman o kadar sevdim ki, kendimi 3 gün tutup birkaç kilo vereceğime, o çok sevdiğim hamur işlerini yemeyi tercih ettim. Pişman da değilim, ne yalan söyleyeyim. Ben böyle daha mutluyum. Spordan ise bahsetmeyelim. Her zaman kendime göre daha mühim işlerim oldu. Örgü örmek, izlenecek filmler, mutfakta denenecekler... Bende bahane bitmez:) Artık iyice eminim, bu içten gelen bir şey, olmayınca olmuyor. 33 yaşındayım ve çok bayılmasa da iradeli şekilde kendini spora sürükleyen biri olmayacağım artık belli oldu. Kilo almak ise çatlaklar kadar korkutmuyor. Sanırım çatlakların geri dönüşü olmadığı için bu kadar korkuyorum. Kilo bir şekilde verilir diye düşünüyorum.

Sonuç olarak bebek beklediğimi öğrenir öğrenmez kozmetik dünyasına sığındım. Bu konuda orduların ilk hedefi olan Mustela ve Lierac kremlerden edindim. Daha sonra annemin kendi hazırladığı ve şu ana kadar bin türlü konuda işimize yarayan balmumu ve zeytinyağı kremini de kullanmaya başladım. Şimdi ben böyle söyleyince sanmayın ki ben aylardır gece gündüz askeri disiplinle kendimi bu kremlere buluyorum. Hiçbir şeyi düzenli şekilde, aksatmadan yapamayan biriyim. 3 gün sürüyorsam 2 gün ihmal ediyorum. Genelde banyodan sonra zeytinyağlı kremi, gün içinde de Lierac'ı sürmeye çalışıyorum. En çok balmumu-zeytinyağı kremimin hissini seviyorum. Bunu evde kendiniz yapabilirsiniz, internette reçeteler var. Bazen bloglarda görüyorum, ayda 1-2 kutu bitirenler oluyormuş, ben galiba bu konuda biraz cimri çıktım. 6. ayımı tamamladım, daha 3 tüp kremi bitiremedim.




Çatlaklar konusunda okudukça kremlenmeyi iyice savsaklamaya başladım galiba. Çünkü o kadar oku oku oku geldiğim nokta şu oldu: Kremlere istediğin kadar para dök, istersen günde 5 kez sür, derinin cinsine göre çatlayacağın varsa çatlayacaksın. Annen, ablan, teyzen yani ailendeki kadınlar çatlamışsa muhtemelen çatlayacaksın. (Ben anneme göre çok ileri bir yaşta hamile kaldığım için annem referans kabul edilebilir mi emin değilim. O 22 yaşında bana hamileymiş, ben 33 'üm.) Çok kilo almadın, göbeğin aşırı büyümedi bile, yine de çatlayacağın varsa çatlayacaksın. Kimi de hiç krem sürmemesine, 35 kilo almasına, göbeği aynı anda sekiz bebeğe hamileymiş gibi görünmesine rağmen çatlamayacak. Yani konu büyük oranda genetik faktörlere bağlı ve müdahale ederek pek de değiştirebileceğimiz bir şey yok. İşte hayatın acımasız bir gerçeğiyle daha karşı karşıyayız.

Yine de sonradan pişman olmamak ve acaba önleyebilir miydim dememek için şunları yapmakta fayda var: Her gün bol bol su içilecek, kremler günlük olarak sürülecek, ani kilo almamaya çalışılacak. Kremler de çatlaklara mani olmasa bile en kötü karında gerilmeye bağlı kaşıntılar oluyorsa ona iyi gelir. 

Aşağıda görebilirsiniz, Julia Roberts, Cindy Crawford gibi sadece bu konuya milyon dolarlar harcayacak kadınlar bile çatlamış. Bir şeyler yapılabiliyor olsaydı yaparlardı herhalde, değil mi? Yine de gururla bikinileri giymişler. Ne yapalım, belki biz de böyle oluruz. (Magazin bilgisi: Cindy Crawford 66 doğumlu, ilk çocuğunu 33 yaşında, ikinciyi 35 yaşında doğurmuş, şu an 50 yaşında. Julia Roberts 67 doğumlu, 37 yaşında ikizlerini, 39 yaşında 3 çocuğunu doğurmuş, şu an 49 yaşında.)

Düşündüm de 50 yaşında böyle olursam dua edeyim bence.

Yine de sizin mucize formülleriniz varsa, ben genetiği yendim, ailemde kadınlar çatlamış ama ben bunu bunu yaptım hiç çatlamadım diyorsanız tavsiyelerinizi yazarsanız vatana millete hayırlı bir evlat olmuş, bir kamu hizmetinde bulunmuş olursunuz. 




15 yorum:

mm dedi ki...

Hamile değilim, bekarım daha ama 25 yaşında benim bile bacaklarımda çatlaklar oldu. Madecassol krem kullanıyorum, hafifletti biraz ama en önemlisi bol bol su içmek, içeriden doğru beslenmekmiş.:)

Zeynep dedi ki...

Palmer'sın kakaolu çatlak kremini ve hindistancrvizi yağı kullanmıştım ben

Didem dedi ki...

Bende hamileyim 9 haftalık deli gibi araştırmaya girdim henüz karar veremedim tabi. Ama okuduğum kadarıyla çatlama oranını azaltıyor hiç biri için kesin çatlamazsınız diye bir ibare yok. Annem çatlamamış anneannem bile çatlamamış ama bakalım ne kadar benzeyeceğim ben onlara :) aynı duyguları yaşadığımız için güldüm tek derdim şuan çatlak ki ergenlik çatlaklarım var ama karın başka :(

sezinetta dedi ki...

Lierac kullandim sıfır catlak.. :)

Didem dedi ki...

Palmers kremi bende gördüm hem uygun hem ergonomik boylarda. Siz memnun kaldınız mı? Bende aktardan yağ karışımı ve palmers almaya karar verdim en son :)

Adsız dedi ki...

Ailemde çatlak var, bende sürmeyi unuttuğum ya da atladığım diyelim bir yer dışında hiç ama hiç çatlak olmadı. O nedenle krem sürmeyi ihmal etmeyin derim. Genetik kısmına katılıyorum ama bizim annelerimizin krem sürmüş halini hiç görmedik ki biz. Belki de uygun nemlendirici kullansalardı, ciltleri kurumasaydı onlarda da hiç olmayacaktı. ( Krem markasının çok da önemli olduğunu düşünmemekle birlikte, ben her iki hamileliğimde de mustela kullandım )

Adsız dedi ki...

Benim annem çatlamış. Ablamın da ergenlik yıllarında çok fazla çatlak sorunu olmasına rağmen hamileliğinde hiç çatlağı olmadı. Bunu çok disiplinli bi şekilde kullandığı bella b çatlak kremine borçlu olduğunu düşünüyor.

Colorful dedi ki...

Basenlerinde cokca catlaklarim vardi hamilelik oncesi o yuzden kesin catlayacagim diyorum o bolgedeki kilo alip vermeyle ne kadar degisim oldugunu e birde gobegimde ne kadar olacagini dusununce.
5.aydan sonra lierac ve biooil kullandim. cok duzenli degil ama genelde her dus sonraki ki gunde bir oluyor bu durumda birini surdum. kafama taktigim donemlerde birini sabah birini aksam :) lierac cabul emildigi icin daha cok sevdim, biooil yag oldugu icin biraz daha zordu emilimi, masaj yapmak gerekiyor falan. Cok sivri bir gobegim vardi, yanlara dogru degil tamamen ileriye dogru buyumus. Neyse sonuca gelelim hic catlagim olmadi :) bende sasirdim ama sanirim diger bolgedeki catlaklarla kiyaslamamak gerekiyor, gobegimiz buyumek icin tasarlanmis bizim :)

SMİLENA dedi ki...

Ben yirmi kilo aldım mesela ama hiç göbeğimde çatlak oluşmadı,gerçi ilk bebeğimde bir çok şey kullanmıştım,ikincisinde sadece zeytin yağ sürdüm gene çatlamadı demek ki kesinlikle cilt yapısıyla ve genetik ile ilgili bişey.

Adsız dedi ki...

Annemde, iki tane kız kardeşimde doğum sonrası çatlaklar oluşmuş. Yalnız ergenlik döneminde kız kardeşlerimin ve benimde basen bölgelerimizde ufak çatlaklar oluşmuştu.
Hamileliğimde doktoruma sormuştum; çatlak oluşmaması için ne kullanmalıyım diye.O da klasik şu cevabı vermişti. "Genetik yapında varsa karnında çatlaklar oluşacaktır ne sürersen sür engelleyemezsin." demişti.
Ben doktorumu dinlemedim. Almanya da yaşayan çok yakın bir dostum bana gebelikte kullanılan saydam bir yağı bana sürekli gönderdi. Adını hatırlamıyorum. Ama içinde zararlı hiç bir madde yoktu. Almanya da ki bayanlar çoğunlukla bunu kullanıyor demişti.
Ben doktorumun dediğini yapmadım ve günde 2 defa bu yağı karın bölgeme sürdüm. hatta arada sırada zeytinyağı bile sürdüm.
Sonuç: İyi ki de şu genetetik tezine inanmayıp yağ kullanmışım. Gebelikte ve sonrasında karın bölgemde "çatlak" oluşmadı. Göğüslerime sürmeyi akıl edemediğim için göğüs bölgemde oluştu. Genetik tezi maalesef ki doğru ve kanıtlanmış değil.
Yıllar önce annelerimizin zamanında gebelikte krem mi kullanılıyordu? Büyüme ve gelişme döneminde benim ve kız kardeşlerimin basenlerinde çatlaklar oluştu.Kız kardeşlerim gebelikte karın bölgelerine krem yada yağ kullanmadılar ve karın bölgelerinde çatlaklar oluştu. Ben gebelikte yağ kullandım bende oluşmadı. Demek ki; "çatlak oluşumu genetiktir" tezi kanıtlanmış ve doğruluğu ispat edilmiş değildir.
Doktoruma doğumdan sonra söylemeyi çok istedim ama bir türlü fırsat olmadı. gerçeği asıl onun bilmesi gerekiyordu.
Ayrıca fotoğraftaki Cindy ve Julia nın karın kasları gevşemiş ve sarkma oluşmuş. Çatlak oluşumu ile ilgili değil karın görüntüleri. çatlak uzaktan anlaşılacak bir şey değildir. karın bölgesinin yakından çekilmesi gerekir.
Çok uzun anlattım. İnşallah bir çok anne bu yazdıklarımdan faydalanır. uzun lafın kısası; "Gebelik döneminde karın ve göğüs bölgenize mutlaka bir nemlendirici kullanın". Benim tavsiyem krem değil yağ. Çünkü karındaki o gerilen ve kuruyan deriyi ancak yağlı bir ürün esneklik verebilir. kremlerin çok faydası olacağını düşünmüyorum. Aslında en güzeli ve en doğalı zeytinyağı.
Anne adaylarına Sevgiler
Ozumebruli

Canan dedi ki...

Merhaba, iki ay önce doğum yaptım ve annemin harita gibi cildine rağmen hamileliği sıfır çatlakla atlattım. (Doğumdan sonra süt gelince o arada kremlemek aklıma gelmediği için göğüslerimin alt kısmı çok fena çatladı yalnız :( ) Hamileliğin başlarında palmers kullanmıştım ama o nemlendirmede yetersiz kalınca burts bees mama bee balm ve yağı kullandım. Hem de içeriği %99 doğal. Şimdi bebeğime de bu markanın ürünlerini kullanıyorum - tek sorun bebek bebek kokmaması :) Bu arada kullandığınız ürünlerin içeriğinin me kadar temiz olduğunu öğrenmek için şu sayfayı kullanabilirsiniz. http://www.ewg.org/skindeep/

Bebeğinize sağlıkla kavuşmanız dileğiyle, sevgiler.

Canan

Nesrin dedi ki...

Ben palmers krem, bebe yağı falan kullandım çatlamadık yerim kalmadı. keşke daha etkili kremler kullansaydım bir işe yarardı belki diye düşünmüyor değilim:(

banu dedi ki...

Belki genetiktir bilmiyorum ama hamilelikte cok kilo almama ragmen ( 20 kilodan fazla) catlak olmadi. Ben baska kremlerde arada surdum ama asil Biooil kullandim. Her dustan sonra hazir vucut nemliyken suruyordum, deri emiyordu. Su anda da hatta hala yuzumde, vucudumda kullaniyorum. Bu arada bu vesileyle tebrik edeyim, saglikli, anali babali bir bebek olsun.

Adsız dedi ki...

Merhabalar
Ben hamileliğimde çatlamaktan çok korkuyodum. Çünkü doktorum çatlamanın yapı meselesi olduğunu söylemişti. Ergenliğk dönemimde bi ara kilo almıştım ve kalçamda çatlaklar oluşmuştu. Kesin karnım çatlar dedim ama süpriz çatlamadı....:) Lierac aldım ama bi kutu bi kullanmadım diyebilirim. Ben body shop'ın cocoa butter body kremini kullandım. ama her sabah sürdüm üzerine atletimi giydim akşam eve geldiğimde hala karnım nemli kalıyodu. Sonuç 1 tek çatlak yok....:) Kessinlikle tavsiye ederim. Tecrübelerime istinaden. Kimse çatlamasın...:)
1Sen...

zeynep dedi ki...

Merhaba,

13 yaşımda boyum bi anda roket gibi uzadığı için bacaklarımda enine çatlaklar oluşmuştu, kilo alıp vermeden basen çatlaklarım da oldu sonra.Hamilelikte karnım haritaya döner kesin diyerek ilk haftalardan mustela kullanmaya başladım , hem duzenli kullanamadım hem de 5.ay civarında krem beni ısıtmaya , bunaltmaya başladığı için attım bir kenara , sonuç alınan 17 kiloya rağmen sıfır çatlak . Emzirme döneminde de (Kızılderili gibi 21 ay emzirmeme rağmen) çatlağım olmadı . Bu işler kısmet diyeceğim:) Umarım hiç olmaz çatlağın.
***Doğum sonrası emzirmenin ilk haftalarında meme ucu çatlağı olabiliyor,sevimsiz ve acılı bir durum:( Bunun için Philips Avent'in göğüs kalkanını bana hediye eden arkadaşımı hala sevgiyle anıyorum. Birkaç hafta Tomb raider gibi geziyorsun ama gerçekten hayat kurtarıyor,önemli not olarak kalsın:)Göğüs pedleri ilk dönem için hiç kullanışlı değil, tek çare göğüs kalkanı.

Sevgiler..
Zeynep