20 Nisan 2017

Evde lor peyniri ve peynir altı suyu yapımı

Evde peynir yapmakla ilgili söyleyeceğim ilk şey şu: Gerçekten çok kolay, hiç gözünüz korkmasın.
Hem de bir taşla iki kuş: Doğal peynirin yanında bir de faydası say say bitmeyen, birçok yiyecekte kullanabileceğiniz, tam bir protein bombası olan peynir altı suyu elde etmiş oluyorsunuz.
Benim peynir yapmaya başlamamın sebebi Sarp'a tuzsuz beyaz peynir vermek istememdi. Sevdiğim beyaz peynirleri kahvaltıdan bir süre önce suya koyup bekletiyorum ama evde kendi lor peynirimi yapmanın bu kadar kolay olduğunu bilsem çok daha önceden başlardım. Bu şekilde hem peynirin içinde ne olduğuna emin oluyorsunuz, hem de tamamen tuzsuz, doğal ve lezzetli bir peynir elde ediyorsunuz. Lor uzun süre dayanmayan bir peynir. 2 -3 günde tüketmeniz gerekli yoksa ağırlaşıyor. Ama bir kez yapınca göreceksiniz ki, 2-3 günde bir yapması hiç de zor değil.

Yapımına geçeyim:

Malzemeler:
1 lt günlük süt (Ben Ada organik günlük süt kullanıyorum.)
Yarım çay bardağı limon

Sütü tencereye koyun, orta ateşte kaynamaya bırakın.
Kaynamaya başlayınca içine limon suyunu ilave edin, karıştırın ve kısık ateşte 5-6 dakika daha kaynatın. (Limon suyunu ilave eder etmez sütün içinde peynirin oluşumunu görmeye başlayacaksınız. Kaynadığı 5-6 dakika boyunca süt topaklanarak lor haline gelecek.)
Bu sürenin sonunda tencereyi ocaktan alın ve üzerine sügeç yerleştirdiğiniz derince bir kabın içine peyniri boşaltın.
15-20 dakika kadar suyunun süzülmesine izin verin.
Süzgecin üzerinde lor peyniriniz, altında ise peynir altı suyunuz hazır.
Ben loru hava almayan, kapaklı bir kaba alıp buzdolabına koyuyorum, ertesi sabaha daha toparlanmış bir kıvamda ve lezzetli oluyor.
Peynir altı suyunu çorbalarda, keklerde, yemeklerde su ya da yoğurt yerine kullanabilirsiniz. Hatta direk içebilirsiniz.


Hemen kullanmayacaksınız buzluğa atıp ihtiyaç oldukça kullanmak da bir seçenek. Peynir altı suyunun yeşile yakın sarımsı bir rengi olacak, bozuk olduğunu düşünmeyin, ortaya çıkan renk bu.


İşte bu kadar basit! Afiyet olsun!

3 yorum:

Madame Ticketyboo dedi ki...

Harika! Çok teşekkürler tarif için! Fakat şu çay bardağı küçük, klasik olanlar mı yoksa büyük çay bardağı olanlardan mı? :)

daphnevega dedi ki...

Aa doğru ben de bunu yazmayanlara kızarım normalde. Yazıda da düzelteyim :) ben küçük çay bardağıyla koydum.

kusursuzdegilim dedi ki...

Ben de yaptigimda cok sasirdim, nasil bu kadar kolay olur diye. Bence yogurttan bile kolay.
Pasta tarifinizi, et suyu tarifinizi de bekliyoruz :)