16 Kasım 2015

Pratik mutfak: Pancarlı, yeşil elmalı, narlı ve cevizli kısır

Kısır sevmeyen yoktur herhalde. Bu vereceğim tarif kısırın biraz modernleşmiş hali. Annemin tarifidir, çok severiz. Yapması çok kolay, çok lezzetli ve içindekiler sebebiyle çok besleyici. Bir kısırdan heklediklerimizden fazlası :)

Birkaç senedir pancar en sevdiğim yiyeceklerden biri oldu ve mümkün olduğunca kullanmaya fırsat yaratmaya çalışıyorum. Pancarlı kuskus, yoğurtlu pancar, pancar salatası, keçi peynirli pancar ve işte bu pancarlı kısır. Sizin de sevdiğiniz pancarlı tarifleriniz varsa deneyemeye her zaman açığım!



3 adet orta boy pancar
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı nar
1 adet yeşil elma
1 çay bardağı ceviz
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 diş sarımsak
Yarım limonun suyu
2 yemek kaşığı elma sirkesi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Kimyon
Nar ekşisi

  • Pancarları iyice yıkayıp (mümkünse fırçalayıp), kabuklarını soymadan biraz toz şeker ve sarımsakla haşlayın. (Haşlanmaları 20-25 dakika kadar sürecektir.)  
  • Haşlandıktan sonra pancarları soğuk suya alın, pancarlar soyulacak kadar ılıyana kadar bekletin. Haşlama suyunu dökmeyin.
  • Kaba aldığınız 1 su bardağı bulguru, pancarın haşlama suyundan 2 su bardak ilave ederek ıslatın. Üzerini kapatıp kendi kendine şişmeye ve pişmeye bırakın. 
  • Bulgur pişerken diğer malzemeleri hazırlayın. Soyulup doğranacak kadar soğuduysa pancarları, elmayı ve cevizi küp küp doğrayın. Maydanoz ve dereotunu ince kıyın. Sarımsakları dövün. 
  • Bulgur şişip hazır olduktan sonra üzerine tüm malzemeyi ilave edip karıştırın ve keyfinize göre elma sirkesi, kimyon ve nar ekşisi ekleyin.

Bu kısır hazır olunca anında da yenebilir, dolapta birkaç gün de bekler. Bana kalırsa bekledikçe de daha lezzetli olur. Afiyet olsun!

2 yorum:

Madame Ticketyboo dedi ki...

En sonunda bekledigim tarife kavustum! ;) Cok tesekkurler Ayse'cim.
Sevgiler.

Lulu's life dedi ki...

Merhaba !

Oncelikle tarifinizi hizlica deneyecegim.. Bayiliyorum degisik tarifleri mutfagimda degerlendirmeye.. hele ki pancarli ise cok daha buyuk bir ask ile !

Benim de cok kral bir pancar tarifim var.. Fransizlarin pisirme usulu boyle imis.. Ben de sevgili Ayhan Sicimoglu ile olan yakinligim sayesinde ogrendim kendisini ve kis aylarinda her Pazar gunu mutlaka yapiyorum. ;)

Pancarlari soyup, elma dilimliyoruz.. Mumkunse sap ve yapraklarini da ekliyoruz.. Az z.yagi gezdirip, kapakli bir firin kapina koyup, 180 derecede isitilmis firina atiyoruz.. (ben tuz atmiyorum)

Pancarlarin pisim suresi yaklasik 1 saat 15 dakika kadar suruyor. Kurumasini elgellemek icin 2 ya da 3 kez karistiriyorum.. Yenecek kivama geldiginde de firini kapatip kabi disari cikartiyorum..

Bu karisim sicakken hemen sosunu hazirlamak gerekiyor.. Sos icin ise yalnizca 5 dakika yeterli :) Bir tavada az z.yagina sarimsaklari dilimleyip atiyorum. Onlar kokusunu salarken dise gelecek kadar dovulmus/kesilmis cevizleri ekliyorum.. (1 kilo pancara dolu dolu bir avuc yeterli oluyor.. azi ya da fazlasi sizin damak keyfinize kalsin) Yine cevizler de cok az kavrulduktan sonra portakal ve limon suyu ekliyorum.. (1 kilo pancara 1 portakal ve 1 limon yeterli) En sonunda da (tercihe gore) bir kac damla sirke ekleyip bir tasim kaynatip ocagi kapatiyorum..

Sonra bu iki dunya guzelini sicak sicak bulusturuyorum ! Sogumaya basladiginda da dolaba !

Sifa olsun ve icinizdeki guzelligi de mutlu etsin.

sevgiler
x
lulucumm