23 Şubat 2007

Uzaylı yiyecekler ve tatlı krizi

Gitgide yemekten başka bir şey düşünmeyen bir insana dönüşen Ayşe'den son notlar..

Uzaylı yiyecekler:

1. Şu yukarıdaki şeyi ben İtalya'da marketlerde görürdüm, ama cesaret edememiştim hiç alıp denemeye. Zaten şey diye hitap etmemden belli olacak şekilde ne olduğunu da bilmiyordum. Marul mudur lahana mıdır? Bizim mutfağa ulaşmış bu yeşil top, o zaman bakmak gerekti bundan ne yapılır, ve her şeyden önce bu nedir diye. Araştırmalar sonucu bunun "Savoy Cabbage" olarak bilinen bir lahana cinsi olduğunu öğrendim ama ne yapılabileceğine dair hala hiç bir fikrimiz yok.. Ben küçük bir kısmından şu KFC'de bayılarak yediğim coleslaw dan yapmaya çalıştım ama iğrenç bi şey oldu, normal lahanayla da denemiştim zaten önceden, o da iğrenç olmuştu. Bir daha da denemiycem.. Bu ilginç lahanayla ne yapılır sevgili blogger ahalisi?

2. Bir başka uzaylı yiyeceği ise şu yukarıdaki. Adını bilmiyorum. Tadı da bi ilginç ama güzel. Turuncu ve dikenli meyveyi kesince salatalıkımsı bir şeyler çıkıyor içinden. Görüntüsü güzel.. Daha neler göreceğiz acaba diye düşünüyor insan..

3. 40 cmlik salatalık. Neden gerek duymuşlar böyle olanını yapmaya, normal salatalıklar neyimize yetmiyordu diye düşünsem de garip şeylere olan ilgim daha ağır basıyor. İçinden öcü filan da çıkmadı, bildiğimiz salatalık işte.
Bir hafta içinde üstüste bu kadar çok garip şey gördükten sonra küp şekilli karpuzları süpermarketlerde görmeye fazla zaman kalmadığını düşündüm.. Hepsini yemek zorunda değiliz, çeşit çeşit meyve sebze görmeyi çok seviyorum. Hatta İtalya'ya taşındığım ilk zamanlar hobi olarak süpermarket geziyordum, sonra alıştım avcumdan büyük mantarlar görmeye, küp karpuza da alışır mıyız? Brokoli kaç senedir var ki? Alışıyoruz hemen..

Arzu Nesneleri:

Yemek merakım ortada ama hiçbir zaman tatlıya çok düşkün biri olma(mış)dım. Tek avantajım da bu diye düşünüyordum. Tamam çok yiyorum ama kırk yılda bir tatlı yediğim için kilo almıyorum.. Sanıyordum.. Galiba ben artık tatlı da seviyorum.. Bir bu eksikti işte!

Şu üstteki bir sanat eseri değilse nedir?

Şuale : Bunların benzerinden geçenlerde yemiştim, bayılmıştım. Profiterol toplarını düşünün ama üzerinde çikolatası olmadan.. Nasıl yapılır diye aradım, buldum.. Daha önce tatlı, kek vesaire yapmadığım için annemin "Ayşe hayret bişeysin yaaa!" sesleriyle çok zor şartlarda çalışarak tatlıyı yapmayı başardım. Anneme 500 kere soru sordum, o da benden bezdi galiba, benden daha çok istiyor işe girmemi :)

Bir hamurun içine yumurtaları aynı anda kırmak mı mantıklı, tek tek 4 yumurtayı kırmak mı ; biri bana söylesin! Akıl var mantık var yani.. :) Ufak hatalara rağmen ilk sefer için hiç de fena olmadı.. Sevgili arkadaşım Ayşegül de yapımına yardım etti. Hamurun adı "şu hamuru" imiş. Ayşegülcüm biraz bu konuyla boğuştu tarifi okurken..

Hazırladığınız şu hamurunu.. Ne yazmış adamlar yaa? diye eğlenerek hazırladık. Ben topların normal profiterol topundan çok daha büyük olmasını istedim, hamburgerden az küçük oldular, ye ye bitmiyor! Fırından çıkınca içine hazırladığımız kremayı doldurduk bol bol, üzerlerine pudra şekeri serptik, kremanın üzerine de çilek koyunca rüya gibi oldu. Ben de yakında bu kilodaki halimi anca rüyalarımda görürüm gibi geliyor bu gidişle.. Yazdım yazdım canım istiyor şimdi gecenin yarısı.. Hiç olacak iş değil..

Yemek diyince çeneme hakim olamıyorum anlaşılan.. Bu kısma ulaşanları tebrik ediyorum...

Haftasonu kendinize iyilik yapıp çok lezzetli bir şeyler yiyin.. :)

Şimdiden güzel haftasonları herkese...

20 yorum:

Murat Ozdemir dedi ki...

2 numara eger hint inciri ise son bes yuz senedir butun adanalilarin bildigi ve doyasiya tukettigi bir meyvedir, hastasiyiz :)

MorKoyun dedi ki...

yukluce yutkundum okuyup bitirirken:))olcak is degil hakkaten nerden bulucaz simdi su hamurunu?:)

Blog Sahibesi dedi ki...

Ayşecim bazen annemle pazara çıktığımızda çok ilginç sebze ve meyvelerle karşılaşıyorum bende ve almaya pek cesaret edemiyoruz. Almaya niyetlendiğimizde ise satıcı amcaya mutlaka nasıl yenmesi hususunda danışıyoruz. Hatta varsa tezgahtaki diğer teyzelere. Ve inan çok güzel yeni sebze ve tariflerle tanıştık. Bu lahanayı ilk defa gördüm o yüzden yardımcı olamayacğım. Tatlıyı bende çok aramam ama yaptığın inanılmaz lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.

JTB (JourneyToBlue) dedi ki...

ayşe'cim,
ben tatlısız bir hayat düşünemeyen bir kadınım.. zaten bazen sadece tatlı yediğim bile olur yemek niyetine. geçen hafta sonu TURTA'ya gittik, senin önerilerini dinleyerek.. bayıldık bayıldık.. nilhan hanımla bir sohbet bir muhabbet.. orada yedik bu profiterol toplarından, üzerine çikolata sosu dökmeden.. enfesti.. kısmetse çarşamba günü keyif/lezzet duraklarında kendilerini konuk edeceğim.. öperim.. güzel bir hafta sonu dilerim..
**günlerdir bloglara uğrayamıyordum, sanırım ilk senden başlayınca ilk yorumun benden oldu:))**

Adsız dedi ki...

Merhaba Ayse, ama olmazki sen yap ye, tamam afiyet olsun olmasına da hani tarifini verseydin de biz de yapıp yeseydik dimi ama :) Ellerinize saglık cok guzel gorunuyorlar Defne

limoncicegi dedi ki...

Tatli ile baristigina gore artik spor salonlari, yuzme havuzlari ve roadrunner olaylarina alissan iyiolur :)) Umarim gecici bir hevestir, cabuk gecer :))

2. meyven, bizim oralarda (mersin,adana,hatay) dikenli incir, frenk yemisi, frenk inciri falan diye bilinir. Red kitin collerindeki kaktus gibi bitkilerde yetisir. Bir de oyle dilim dilim kesilmez :)) Ne de olsa dikenli, bir sekilde dis-ic olur, acilde bulursun kendini :)) kilcaldiken mi ne var cevresinde.
portakalin kabugunu dilimli soyarsin ya, oyle yaparsin. bas ve sonunu kesip, sonra uzunlamasina yararak :)) bir de soguk soguk yaz gunlerinde cok guzelolur. ikincisi ac karna bagirsaklarini temizler. ama cok cignemeden yemek gerek, ilk basta kimse anlamaz ama sevende tee nerelerden bulup getirriri, arabayi durdurup toplama macerasi yaptirir, herkesin lafina mruz kalir :))

yazin gidersen o taraflara tablalarda seyyar amcamlar satar ve tadida taze oldugundan cokguzeldir...aaaaa yaz mi gelsin istiyorum, canim incir mi cekti, ben bir garip oldum...aaa

daphnevega dedi ki...

Murat,
Sanırım bu hint incirinden biraz daha farklı, ama onu da ilk gördüğümdeki şokumu hatırlattın bana! Ben bir bilene sorayım aynı mı değil mi diye, sana da söyliyim..

morkoyun,
:)Benim bırakmam lazım bu işleri morkoyun, hem kendime hem okuyanlara zarar..

nuray,
Evet aslında ben de sorarım ama bu sefer bunu babam almış, üzerinde adı da yazmıyor, öyle garip bi durum işte:)

dilayra,
Demek gittiniz Turta'ya! Beğendiğine çok sevindim!! Bir de senden zevkle Turta dinleyelim o zaman :)Bir dahaki sefere buralara kadar gelmişken bir kahve içmeden gitme ama.. :)

defne,
Yaptığım şapşallığı sen söyleyince farkettim, bugün içinde tarifi koyacağım postun sonuna :):)

Adsız dedi ki...

aysemooo,
Ayyy evet çok ama çok güzeldii. Buradan herkese duyurulurr :)) İçine çilek de ekleyince daha da güzel oluyor :))
Arkadaşımla çok gurur duyuyorum, süper bir değişik yemek makinası kendisi :))
Cafe aç, Cafe Aç
Cafe Aç da Gelelim
Cafe aç, Cafe Aç
Cafe aç da Gelelim
a.diril :))

J dedi ki...

ya ben niye yoktum orada siz onu yaparken....
:( eski gunler :(

turtanın vanilaylı toplarını da seversin o zmn denemediysen kesin dene.

Adsız dedi ki...

Seni askere alalım kg ver :))))

Unknown dedi ki...

Aysecim valla burdada ingilteredede normal boy salatalik ben hic gormedim , hatta ilk yil yaz tatilinde bir tane getirip millete gostermistim herkes sok olmustu, 5 yil once tabikide :) o meyve hakkinda hiccc fikrim yok :)coleslaw yapilan lahana beyaz lahana, white cabbage deniliyor, beyaz top gibi :) ben cafede calismistimda kendimiz yapiyorduk :)lahana, havuc, mayonez karisimi.
O cilekli seylere bayildim gece gece hemde :) benimde aklim fikrim yemekte ama dolaplar bombos :) rejim olayinin en kolay yolu hic bir sey almiyorsun :) bos evde oturuyorsun, yanliz olunca cok kolay :) kendine iyi bak, optummmmm

HMF dedi ki...

bir kere annem ev yapimi profiterole kalkismistida daha cikolata sosunu dokemeden bitirmistik su hamurundan ici kremali toplari..mukemmel bir tat..ayrica fotografa bakip bakip agzimi sulandirdim..canim istedi yaaa:)

B5 dedi ki...

Meyve= KIWANO... bulursun internette ;)

O lahanayi ise, Türk yemeklerinden dolma gibi kullaniyoruz. Hafifce haslanip dolma yapragi gibi kullanabiirsin, icine et koyup firina vs..
Fransa´da önceden hafifce kizartilmis et icine bu haslanmis lahana icine konmus ve güvec icinde firinda pisirilmisini yemis, yapmistim. Cok yemek vardir...
Sevgiler :)

daphnevega dedi ki...

a.diril,
ayşegüllücümm bu ne resmiyet:)yine yapalım bu hafta ya, ben çok sevdim bunu.. Cafe açarsam da gelcen yardım etcen tamam mı? Ama herşeyi yersin sen şimdi cafedeki :):) Şaka şaka deli arkadaşım benim.

ceyda,
sen ne zaman geliyosun ki ceyda yahu hepimiz toplanıyoruz 10 keredir onlara bile gelmiyosun :( Adi ceyda, gel bana o turtanın toplarından getir!

şafak,
Ben 3 tane mekik çekemiyorum ayol,vallahi ölür kalırım:)ama senin keyfin iyi, senin yanında yapabilirim o yüzden ama anlaşalım sen bana iş de yaptırma, ben sana yemek pişiriyim:)

hmf,
Gerçekten de profiterolün bu türlüsü diğer türlüsüyle-cümleye bak- yarışabilecek kadar lezzetli. Her türlüsünü yiyp duralım, Allah sonumuzu hayretsin.. :)

b5,
Ya ben nasıl akıl edemedim sana sormayı!!!:):) Oley oley! Deneyeceğim, grazie mille!:)

Esterhazy dedi ki...

2.fotograftaki meyve (hint inciri oldugu varsayilan arkadas) bi tek bana mi mide bulandirici gozukuyor, yoksa ben mi cok garibim :)

Adsız dedi ki...

Ayşe yazı yaz
Ayşe yazı yazzzzzzzzz
Ayşe yazı yazzzzzzzzzzzzzzzz

uwh player

daphnevega dedi ki...

esterhazy,
b5'ten aldık doğru bilgiyi, kiwano imiş kendisinin adı :)O kadar kötü değil valla, ama bi daha görsem alır mıyım bilmiyorum :)

uwh player,
:):):)yazıcam.

daphnevega dedi ki...

limonçiceği,
Anlamadığım bi şekilde senin commentlerin bana sen yolladıktan baya sonra ulasıyor, acaba neden?? Hint incirine cok benziyo anlaşılan, ama o değilmiş anneme teyit ettirdim, ama şimdi de o hint incirini çok merak etmeye başladım.. Yaz gelse de bi güneye insek, bulsak, yesek. keşke..

Adsız dedi ki...

aysecimmm, bende aldım o uzun salatalıklardan ama dolapta halan bana bakıyorlar, yemekten korkuyorum, e malum alıştıgımız boyutlarda degiller...:=) 2 gun ıcınde korkumu yenip yiyecegim inşallah eheuhu..:D

Madame Ticketyboo dedi ki...

Bloğunda gezinirken yıllar önceki bu postuna denk geldim...O zamanlar sormuşsun cevaplayamadan geçemedim :D savoy cabbage'ı gulaş ve diğer casserole tarzı yemeklerin yanında buharda haşlayarak servis ediyorum. O et yemeğinin ağırlığını dengeliyor...bol tuz döküyorum çok hoşuma gidiyor.... başka türlüsünü de hiç denemedim valla :)