Börülce Aşkına: Bu Sinemada!
Bu yazın kraliçesi budur. Zeytinyağlı, sarımsaklı börülce. Nokta.
*
Bazıları şöyle diyor: bööğrülce! Hayır hayır, yazıldığı gibi okunur: börülce! Yok işte Ankara'da. Yok yok yok.
*
Ama İzmir sınırlarındayız ve değişik sözcüklere bağışığız.
*
İzmir'de pazar alışverişi yapacaklara rehber: gevrek (simitçiye boşuna simitçiii diye bağırmayın, size dönüp bakmayacaktır), darı (mısır), domat, yemiş (incir), çiğdem (ayçekirdeği).
Ayrıca pazar çıkışı isteyene boyoz! :)
*
Bonus olarak baba İzmircesinden ceket yerine çeket, poğaça yerine bohaça!
*
Tatil bitiyor. Ah nasıl bırakıp gideceğim ben buraları?
12 yorum:
Kıyamam sana
binlerce km otede havasi-suyu ozlemle burnunda tuterken, tekrar kavusabilmek icin saydigin gunler tukenmek bilmezken, favori blogunda tutkunu oldugun yazlik belden hakkinda boyle postlar okumak ne kadar zormus, bir de onu bilsen... :(
bırakma:) diycem ama...yine gelirsin o zaman bizim buralara diyim:)
Sevgili Ayşe,
İzmir'den dönmeden alsancakta reyhan pastanesinde herhangibi şey yemeni tavsiye ederim,
sevgiler
börülce için birlik mahallesi pazarına beklerim =)
bunun deniz versiyonu daha lezzetli birşeydir.
Gecen gun aldim pazar-marketten. Pisirmesini yanlis yaptik. Deniz borulcesiydi benimkisi. Hasladiktan sonra icindeki otu, kilic gibi kilcigi cikarmak gerekiyormus. Biz hasladik, zeytinyagli, sarimsakli, limonlu... Attim agzima, icinden ot cikiyor. Balik kilcigi gibi ayiklaya ayiklaya... Olmadi tabi, once ayiklamak gerekiyordu galiba. Rezil oldu guzelim börülce, deniz börülcesi. Icim gitti.
ben ankarada börülce buldum.nasıl yapılıyor sizin zeytinyağlı börülceniz.tarif versende çürümeden yapsam börülceleri.
sevtap parman,
que sera seraaa, whatever will be will beeee.
life matters,
yaa ama öyle deme :( umarım en yazkın zamanda gelirsin buralara.. ben de dönüyorum yarın :(
güldem,
gelicem gelicem :)
lacin,
ne yazık ki izmir’e uğrama şansım yok bu sefer. Reyhan pastanesini’ni bilirim, bir dahaki sefere artık inşallah.
ışıl,
Aaa, bana yakın, olabilir. Annem aldım bi kere, burdaki gibi olmuyor diye yorum yaptı ama ben yine de deneme taraftarıyım!
hirondelle,
İkisinin de yeri ayrı.
Trofolo,
yapma ya. Yazık olmuş güzelim börülceye. Haşladıktan sonra onları tek tek ayıklamak, içinden o ince telimsi şeyi ayırmak gerekir ama kolay iş de değildir, meşakatlidir. Limonu zeytinyağını sarımsağını sonra koymak gerek. tüh cidden, bir sonraki sefere artık :)
sihirli eller,
biz uçlarını ve kart olanlarını ayıkladıktan sonra kaynayan suya atıyoruz. Tekrar kaynadıktan sonra kapağı açık pişiriyoruz ki rengi daha parlak olsun! Yumuşayınca (fasulye kadar yumuşacık olmamalı) çıkarıyoruz ve henüz sıcakken azıcık sirke, limon, zeytinyağı ve sarımsak ekliyoruz. Biraz soğuduktan sonra afiyetle yiyoruz!!
Merhaba, fotografı görünce ben de özledigimi hissettim. Biz Adana'da acebek deriz buna. Ve ben gecen yıl ögrendim daha börülce ismini:) Neticede tad aynı ama dimi..
Oy Oy en sevdiğimdir bir İzmirli olarak taparım börülceye.Maalesef İstanbul'da da kartlamamış olanını bulmak mucize oluyor belkiii senede 1 kere denk geliyorum.Üzerine cevizli sarımsaklı taratorla harika ötesi olur.denedin mi hiç:)
Ah sorma ben de çok özledim börülçe salatasını, daha neler neler özledim canım egem gibisi var mı?
Yorum Gönder