14 Temmuz 2014

Somon Gravlax

Somonu çiğ, pişmiş, füme, her haliyle çok seviyorum. Ne zamandır aklımda olan bir proje için sonunda cesaretimi topladım. Sonuç tam istediğim gibi oldu, keşke daha önce yapsaymışım! Başta gözümü korkutan Somon Gravlax yapımı hiç de zor değilmiş.

İnternetteki tarifler aşağı yukarı aynı şeyleri söylüyor. Benim malzemelerim şöyleydi:

- 600 gram Somon Fileto
- Yarım su bardağı kadar deniz tuzu
- Yarım su bardağından biraz az toz şeker
- 2 çorba kaşığı öğütülmüş karabiber (ben beyaz biber kullandığımı daha sonra fark ettim, böyle de güzel oluyormuş)
- Yarım demet dereotu
- Ben fazladan biraz tütsülenmiş tuz da kullandım. Eğer evinizde varsa füme lezzeti katmak için kullanabilirsiniz.


Somonu alırken dikkat etmeniz gereken ilk şey çok taze olması. Arka derisini temizletmeyin, üzerinde kalsın. Yalnız hiç kılçık kalmaması önemli. Başlamadan filetoda hiç kılçık olmadığından emin olun.

Önce somonu yıkayıp kurulayın. Daha sonra filetoyu içine alabilecek boyutta bir kaba (ben borcam kullandım) tuz, şeker ve karabiber karışımının üçte birini ve dereotunun yarısını karıştırarak yayın. Kalan malzemeyle somonu ovun. Baharat karışımı balığa iyice nüfuz etsin. Daha sonra dereotunu da kaba yerleştirdiğiniz filetonun üzerine yayın.


Dinlendirmeye bırakmadan önceki görüntü aşağıdaki gibiydi. (Ben bunu zaten bu haliyle yiyebilirim)  Daha sonra filetoyu streç filmle iyice kaplayın. Üzerine bir ağırlık koyarak buzdolabına koyun. Uygun boyutta döküm tava tencereniz varsa ağırlık olarak kullanabilirsiniz. Ben evde dönüp dolaşarak sonunda yanyana iki bira şişesini streçlenmiş borcamın üzerine yerleştirdim. Yeterince ağır oldu mu emin değilim. Daha büyük bir fileto kullanıyorsanız daha ağır bir şey bulmanız gerekebilir. İnternetteki tariflerde tuğla koyanı bile gördüm!


Sonraki aşama tariften tarife göre değişiyor. Dolapta bekledikçe somon suyunu bırakacak. 24 saatte bir streç filmi açııp biriken suyu dökün ve filetoyu ters çevirip tekrar dinlenmeye bırakın. Benim gravlax'ım 36 saat sonunda hazırdı ve görüntüsü çok iştah açıcıydı. Filetoyu iyice yıkayın, kurulayın ve üzerine tekrar dereotu serpin. Dilimleme bana göre bu işin en zor kısmı oldu. Çok keskin bir bıçakla ince dilimler kesin. Aynı boyda olacak diye benim gibi delirmeyin, zaten sonradan servis ederken pek önemli olmuyor. Somon Gravlax'ı hazır olduktan sonra dolapta birkaç gün muhafaza edebilirsiniz. Bizde 3 günde bitti.

Somon Gravlax'ı yüzlerce şekilde tüketebilirsiniz. İsterseniz akşam içkinin yanına küçük krakerlerin üzerine biraz krem peynir üzerine yerleştirip, dereotu ve kapariyle şık kanapeler yapın, isterseniz benim yaptığım gibi sade şekilde tabaklara yerleştirin.


Ben bu ara hep alternatif salataların peşindeyim. Avokado somona çok yakışıyor. Fransa'dan getirdiğim Tomme des Pyrenees peynirinin de son kullanım tarihi yaklaşıyor. Hepsini karıştırıp aşağıdaki salatayı yaptım. Ayşe'nin uydurma Somon Gravlax salatası biraz kapari, dereotu, light soya sosu ve zeytinyağıyla yaza çok yakıştı!


2 yorum:

Öykücü dedi ki...

Tabağa bayıldım.Somonu çiğ çiğ yemem mümkün değil.O tuz pişiriyor demesin kimse bana:)

Ufuk dedi ki...

Teşekkür ederim, elinize sağlık..:)