20 Ağustos 2015

Pratik mutfak: Kuşkonmaz, Parmesanlı Bezelye Salatası, Yoğurtlu Yarma

Yeni bir seriye başlamaya karar verdim: herkes için pratik mutfak. Artık herkes iyi beslenmek istiyor ama çoğu kişi evde yemek hazırlamakla uğraşmak istemiyor. 24 saat koşturan bir insan için bir de evde yemek yapmak çok yorucu olabiliyor. Ben yemek yapmayı oldum olası severim ama evlendikten sonra mutfak sadece canım isteyince girip bir şeyler denediğim bir yer olmaktan çıktı. Uzunca süredir işten eve gelince en fazla 1 saat içinde hazır olacak, hem görüntüsü hem tadıyla beni mutlu edecek sağlıklı ve hafif yiyecekler peşindeyim. Hem bu tarifler elimin altında bulunsun, hem de belki birilerinin işine yarar diye seriye başlıyorum.

Kuşkonmaz, Yoğurtu Yarma, Parmesanlı Bezelye Salatası



Kuşkonmaz

Kuşkonmaz benim lezzetine bayıldığım bir sebze. Hem çok faydalı, hem çok lezzetli, hem de kalorisi yok denecek kadar az. Kuşkonmaz zamanını iyi takip etmek gerekiyor. Yılın bazı dönemlerinde oldukça ucuzluyor, bu zamanlarla bol bol pişirmek gerek.

Benim kuşkonmaz hazırlama yöntemim çok basit. Önce kuşkonmazların dibindeki sert kısmı kesin ya da koparın. (Kuşkonmazı alt ucuna doğru hafifçe büktüğünüzde sert kısmı kendiliğinden ayrılacaktır.) Yıkadığınız kuşkonmazları kaynar suya atın ya da (benim tercih ettiğim gibi) derin bir tencerenin içine, tencerenin dibindeki kaynar suya temas etmeyecek şekilde yerleştireceğiniz buharda pişirme aparatıyla (bunu artık her yerden kolayca bulabilirsiniz. Ortasından yukarı çekebileceğiniz delikli metal bir süzgeç görüntüsünde) birkaç dakikada pişirebilirsiniz. Kuşkonmazları diriliğini kaybetmeyecek şekilde pişirmek çok önemli. Bu nedenle haşlarken 3-4 dakikayı, buharda pişirirken ise 15 dakikayı geçmemeye çalışın. Daha sonra süzün ve bir kaba çıkarın. Kuşkonmaza en çok yakışan sosun Holandez Sos olduğunu söylerler ama benim gibi yumurtayla mesafeli bir ilişkiniz varsa muhtemelen bu sos size de ağır gelecektir. Kuşkonmaza tereyağı çok yakışır. Bir tavada erittiğiniz tereyağını kuşkonmazların üzerinde gezdirip hızlı yemeği tamamlayabilirsiniz çünkü bu iki lezzet başka bir eklemeye ihtiyaç duymayacaktır. Benim gibi zeytinyağı kullanmayı tercih edecekseniz de ayrı bir kapta tane hardal, zeytinyağı ve birkaç damla limonu karıştırarak bir sos hazırlamanızı öneririm. Oranlarını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Ben önceden ayrıca zeytinyağı gezdirip sonra üzerine sos döküyorum.




Yoğurtlu Yarma

Şunu hemen söylemek gerek: Buzluk çalışan insanın gizli hazinesidir. Buzluğunuzda haşlanmış ve kullanıma hazır halde tutacağınız nohut, bezelye, yarma, bamya, maş fasulyesi, kuru börülce ve pişirilmek üzere paketlenmiş enginar, bakla gibi normalde uzun sürede pişecek yiyecekler hayat kurtarıcı olabilir, iş dönüşü mutfakta geçireceğiniz zamanı inanılmaz şekilde kısaltabilir.

Bu saydıklarım benim buzluğumda her zaman küçük poşetlerde paketlenmiş halde duruyor. Bunları hazırlatabileceğiniz birileri varsa (anneler anneler) onlardan isteyebilir ya da vaktinizin bol olduğu bir gün hazırlayıp buzluğa atabilirsiniz.

Yarma benim sonradan tanıştığım bir şey, o kadar sık yapıyorum ki daha önce hayatıma girmediğine üzgünüm. Yarma aslında buğday demek. Özellikle yoğurtla birleştiğinde şahane oluyor. Buzluktan daha önce haşlanmış ve olmasına az kalmış yarmayı çıkartıp çözülmesini beklemeden kaynar suya atın. Zaten pişmesine çok az kaldığı için parçaların ayrılması yeterli olacaktır. Tadına bakın, istediğiniz yumuşaklığa geldiyse süzün ve soğumaya alın. Bu sırada bir kaba 2-3 kaşık yoğurt koyun. (Yoğurdun miktarı tamamen size kalmış. Sulandırılmış yoğurtla cacık kıvamında bir yemek de yapabilirsiniz, ben kaşığa gelecek kadar katı olmasını seviyorum.) Dilerseniz yoğurdun içine cacık hazırlıyormuş gibi salatalıkları küp küp ya da ince şeritler halinde doğrayabilirsiniz. Ben genelde salatalıkları yanına doğruyorum. Yoğurdu tatlandırmak için kırmızı biber, nane, biraz da zeytinyağı ve üzerine biraz taze nane ile besleyici, doyurucu ve çok hızlı salata hazır.


Çok uzun oldu, bezelye tarifi bir sonraki yazıda.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tşkler, kuşkonmazı çok severim ,yarma ise Aşure dışında ne iş yaptığını bilmediğim bir besindi, bu tarifi deneyeceğim.

Canan dedi ki...

Yarma bizim de sık sık kullandığımız bir tahıl türü. Ben sulandırılmış yoğurt içine biraz haşlanmış nohut, mısır ve taze nane ile hazırlıyorum. Bizim evin klasik yaz menüsü. Hem hafif hem ferahlatıcı. Ayrıca bol yeşillikli (dere otu, maydanozi yeşil soğan, roka vs.) salatanın içine de koyunca güzel oluyor. Doyuruculuğunu artırıyor. Tavsiye ederim :)